Οδική σήραγγα 18 χλμ κατασκευάζεται κάτω από λίμνη στη Στοκχόλμη!

Πηγή φωτογραφίας: trafikverket

Πηγή φωτογραφίας: trafikverket

Νέους τρόπους για την περαιτέρω βελτίωση της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Στοκχόλμη αναζητούν οι Σουηδοί, που έχουν βάλει στα σκαριά έναν νέο αυτοκινητόδρομο, με υπόγειο τμήμα …18 χιλομέτρων, για τη δημιουργία του οποίου θα χρειαστεί να …βγουν από τη μέση 6.500.000 κυβικά βράχων. Ο αυτοκινητόδρομος θα ενώνει τη βόρεια με τη νότια Στοκχόλμη. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Όταν ιδρύθηκε η Στοκχόλμη, πάνω από επτά αιώνες πριν, οι πλωτές μεταφορές ήταν κυρίαρχες. Σήμερα, τα κανάλια “περικυκλώνουν” και περιορίζουν το εύρος της πλειονότητας των αυτοκινητοδρόμων, που φαίνεται ότι χρειάζεται να μεγαλώσουν. Προκειμένου να λύσει το πρόβλημα, η Σουηδική Αρχή Μεταφορών (Trafikverket) ανέπτυξε το πρότζεκτ “Ε4 Stockholm Bypass”.
Στο πλαίσιο του έργου, ένας αυτοκινητόδρομος μήκους 21 χιλιομέτρων θα ενώσει τη βόρεια με τη νότια πλευρά της πόλης. Τμήμα 18 χλμ αυτού του αυτοκινητόδρομου θα είναι υπόγειο, ώστε να παρακάμπτει τα …μη βολικά κανάλια. Το bypass θα λάβει υπόσταση μέσω της δημιουργίας μίας από τις μακρύτερες οδικές σήραγγες του κόσμου και στο πλαίσιο ενός απ΄ τα μεγαλύτερα έργα πολιτικού μηχανικού, που έχουν γίνει ποτέ στη Σουηδία.
Συγκεκριμένα, η σήραγγα θα κατασκευαστεί σε βάθος έως και 60 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της λίμνης Malaren, ενώ θα χρησιμοποιηθεί η μεθοδολογία ΒΙΜ (Μοντέλο Πληροφοριών Δόμησης) σε μια από τις πρώτες εφαρμογές της στη Σουηδία. Το έργο υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει 3,1 δισ. ευρώ σε τιμές 2009. Ο σχεδιασμός του ξεκίνησε το 2001, ενώ η κατασκευή μπήκε στην αφετηρία νωρίτερα φέτος και η ολοκλήρωσή του έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2025.

Και αεροδρόμιο πάνω από την πόλη
Αν στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Σουηδοί κινούνται…υπόγεια, μια άλλη ιδέα φιλοδοξεί να τους πάει πάνω από το επίπεδο της πόλης! Ένας 25χρονος, απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής London’s Bartlett , εν ονόματι Alex Sutton, αναρωτήθηκε πώς θα ήταν αν τα αεροπλάνα μπορούσαν να απογειώνονται πάνω από το κέντρο μιας πόλης;
Έτσι σχεδίασε ένα αεροδρόμιο που τοποθετείται πάνω από τους δρόμους και τα κανάλια της Στοκχόλμης. Η πρότασή του διακρίθηκε από τους καθηγητές της σχολής του (μεταξύ άλλων προτείνει σύστημα μετακίνησης αεροσκαφών στα terminals, με κλειστή τη μηχανή, για μικρότερη εκπομπή αερίων και θόρυβο), αλλά η τεχνολογία που απαιτείται για την εφαρμογή της ανήκει ακόμη στο μέλλον (έστω το κοντινό)….

Άρθρο με πληροφορίες από το engineering.com

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο της Σουηδικής Αρχής Αυτοκινητοδρόμων

Comments are closed