Οι αλλαγές που φέρνει το 2020 στην φορολογία

Με μια δεκάδα φορολογικών αλλαγών ήρθε το νέο έτος. Μετά την εφαρμογή από 1 Ιανουαρίου 2020 του προϋπολογισμού και του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν και στην πράξη τις αλλαγές που έχουν γίνει στη φορολογία. Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν τις αλλαγές άμεσα, καθώς η νέα φορολογική κλίμακα θα φέρει μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις στις μηνιαίες απολαβές τους μετά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Αντίθετα οι ελεύθεροι επαγγελματίες αν και οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις αλλαγές στην κλίμακα φορολόγησης, θα πρέπει να περιμένουν το 2021 για να δουν τις ελαφρύνσεις καθώς τότε θα του έρθει το εκκαθαριστικό του φόρου για το φετινό οικονομικό έτος.

Οι αλλαγές που ήδη έχουν ψηφιστεί και έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται από την 1 Ιανουαρίου, μεταξύ άλλων είναι:

1. Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Και φέτος, όπως και τα τελευταία χρόνια, οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν ένα ποσοστό του εισοδήματος τους κάνοντας συναλλαγές μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή μέσω e-banking κ.λπ. Ωστόσο μετά τις αλλαγές που έγιναν το ποσοστό αυτό αυξάνεται και πλέον φτάνει το 30% των ετήσιων πραγματικών εισοδημάτων τους. Η λίστα των δαπανών, υπηρεσιών ή αγαθών που προσμετράται παραμένει ίδια, ενώ σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσοστού, το μη καλυπτόμενο ποσό θα φορολογείται με 22%.

2. ΕΝΦΙΑ: Η ένταξη 3000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών θα φέρει αλλαγές στα εκκαθαριστικά των ιδιοκτητών που έχουν ακίνητα σε αυτές τις περιοχές. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι περιοχές αυτές θεωρούνται «φιλέτα» θα υπάρξουν αυξήσεις σε τουλάχιστον 1.500. Η κυβέρνηση σχεδιάζει με τα επιπλέον έσοδα τα οποία θα προκύψουν να προχωρήσει σε μια ακόμα μείωση του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αυτή θα είναι μεσοσταθμικά 8% και οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται μετά τον Μάιο, όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης των 3000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών τιμών.

3. Φόρος φυσικών προσώπων: Από 1 Ιανουαρίου 2020 ισχύει νέα φορολογική κλίμακα με μειωμένο εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στο 9% από 22% για τα πρώτα 10.000 ευρώ. Αντίστοιχα οι υπόλοιποι φορολογικοί συντελεστές θα είναι στο 22% για το εισόδημα από 10.000,01 έως τα 20.000 ευρώ, στο 28% για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως τα 30.000 ευρώ, στο 36% για εισόδημα από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ και στο 44% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 40.001 ευρώ.

4. Φόρος επιχειρήσεων: Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών από τη χρήση του 2019 μειώθηκε από το 28% στο 24%, ενώ για τη χρήση του 2020 υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση να μειωθεί από το 24% στο 20%.

5. Φορολόγηση μερισμάτων: Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% που είναι σήμερα στο 5% .

6.Φορολόγηση αγροτών: Μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 10% για όλα τα αγροτικά συνεργατικά σχήματα.

7. Εισφορά αλληλεγγύης: Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα άτομα με αναπηρία 80% και άνω.

8.Φόρος πολυτελούς διαβίωσης: Κατάργηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν πολύτεκνοι με ανήλικα άγαμα τέκνα.

9.Αναστολή ΦΠΑ: Αναστολή για 3 χρόνια της επιβολής ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων, από οικοδομικές και κατασκευαστικές επιχειρήσεις προς ιδιώτες αγοραστές. Η αναστολή θα ισχύσει έως και το 2022. Επίσης, παρατείνεται για ακόμα τρία χρόνια της αναστολής του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων.

10. Έκπτωση φόρου: Έκπτωση φόρου ίση με το 40% στις δαπάνες που θα προχωρήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για την παροχή υπηρεσιών ενεργειακής λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων. Η έκπτωση θα γίνει για το εισόδημα των ετών 2020 έως και 2022 και η έκπτωση θα κατανεμηθεί ισόποσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Αλέξανδρος Κλώσσας

Πηγή:huffingtonpost.gr

Comments are closed