Οι νέοι αρχιτέκτονες ¨φτιάχνουν σκιά και δροσιά¨ για το MoMA

H εικονιζόμενη κατασκευή Cosmo του Andre Jaques διακρίθηκε ανάμεσα στους πέντε φιναλίστ στο πρόγραμμα νέων αρχιτεκτόνων του MoMA (Photo: Courtesy of Office for Political Innovation)

H εικονιζόμενη κατασκευή Cosmo του Andre Jaques διακρίθηκε ανάμεσα στους πέντε φιναλίστ στο πρόγραμμα νέων αρχιτεκτόνων του MoMA (Photo: Courtesy of Office for Political Innovation)

Στην Ελλάδα μας ¨καίει¨ η κρίση. Στη Νέα Υόρκη τους απογειώνει η μουσική υπό σκιά και δροσιά. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι θεατές και ακροατές των θερινών συναυλιών με τον τίτλο ¨Warm up¨ του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της αμερικανικής μητρόπολης (MoMA), θα τις απολαύσουν στις αναπαυτικές τους θέσεις, υπό τη σκέπη ενός εντυπωσιακού αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος!
Τα ιδιαίτερα αυτά περιβάλλοντα, προσωρινές κατασκευές με ισχυρή οικολογική ταυτότητα, δημιουργούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Νέων Αρχιτεκτόνων (Young architects program) του ΜoMA και του MoMA PS1. Στόχος των κατασκευών είναι να συνδυάζουν την υψηλή αισθητική, την πρωτοτυπία και την καινοτομία με την τήρηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και την προαγωγή της ανακύκλωσης. Τα έργα επιλέγει 10μελής κριτική επιτροπή αποτελούμενη από στελέχη του MoMA, του Εθνικού Μουσείου για τις κατασκευές του 21ου αιώνα της Ρώμης (MAXXI) και της YAP Constructo.
Πέρυσι και πρόπερσι, τα πρότζεκτ που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ήταν κατασκευές φτιαγμένες από πρωτεϊνη μανιταριών και σκέιτμπορντς από οικολογικό υλικό αντίστοιχα. Φέτος, μεταξύ των πέντε φιναλίστ, επικράτησε η πρόταση του Andres Jaque, ο οποίος δημιούργησε μια γιγάντια ντισκομπάλα, που λειτουργεί ώς φίλτρο νερού!

Photo: Andres Jaque- Office for Political Innovation

Photo: Andres Jaque- Office for Political Innovation

Μια ντισκομπάλα που φιλτράρει 11300 λίτρα νερού ανά τετραήμερο
Η COSMO, όπως ονομάζεται το πρότζεκτ, είναι ένα κινητό έργο τέχνης, φτιαγμένο από υλικά κατασκευής αρδευτικών συστημάτων. Mπορεί και φιλτράρει πάνω από 11.300 λίτρα νερού σε διάστημα τεσσάρων ημερών, εκπέμποντας ένα ισχυρό μήνυμα βασισμένο στην πρόβλεψη των Ηνωμένων Εθνών ότι μέχρι το 2025 τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις νερού.
Πέρα από τη σημαντική λειτουργία της, η ντισκομπάλα του Jaque έχει και σημαντική αισθητική απήχηση: το ιδιαίτερο σχήμα της αλλά και οι εντυπωσιακές λάμψεις που εκπέμπει κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένας κύκλος φιλτραρίσματος νερού χάρη στην ιδιαίτερη βιοχημική σύσταση του περιβλήματός της, την καθιστούν χάρμα οφθαλμών. Στο δε εσωτερικό της, το περιβάλλον είναι τόσο ευχάριστο και δροσερό, που μοιάζει με αυτό ενός κήπου.
Σύμφωνα με τον εμπνευστή της, στόχος της κατασκευής είναι να μπορεί να παράγεται εύκολα και να μετακινείται όπου υπάρχει ανάγκη για καθαρό πόσιμο νερό. ΄Εξυπνο, ε; Και σίγουρα εμπνευστικό για τους νέους αρχιτέκτονες σε όλον τον κόσμο.

Photo: MoMA.org

Photo: MoMA.org

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για την πρόταση του Andres Jaques, που επικράτησε ανάμεσα σε πέντε φιναλιστ στο φετινό Πρόγραμμα Νέων Αρχιτεκτόνων του ΜοΜΑ

Δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ περισσότερα για τις προτάσεις των υπόλοιπων τεσσάρων φιναλίστ

Comments are closed