Οι ουρανοξύστες “Jenga” πληθαίνουν στις ΗΠΑ

(Ιmage: (Target Corp.)

(Ιmage: (Target Corp.)

Έχετε παίξει ποτέ Jenga; Αν ναι, γνωρίζετε ότι η πρόκληση για τους παίκτες είναι να μπορέσουν να τραβήξουν ένα ξύλινο τουβλάκι από έναν πύργο αποτελούμενο από τέτοια “blocks”, χωρίς αυτός να καταρρεύσει.

Το Jenga λοιπόν, φαίνεται ότι δεν είναι δημοφιλές μόνο μεταξύ των χιλιάδων παικτών του ανά τον κόσμο, αλλά και μεταξύ των αρχιτεκτόνων, καθώς οι ουρανοξύστες που θυμίζουν πύργους του συγκεκριμένου παιχνιδιού αυξάνονται και πληθαίνουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πύργος 60 ορόφων στο Μανχάταν, που δημιούργησε το βραβευμένο με Pritzker γραφείο Herzog & de Meuron. Το πάνω μέρος του κτηρίου έχει τόσες εσοχές και προεκτάσεις όσες θα είχε ένας πύργος Jenga στη μέση του παιχνιδιού. Και ο ιδιαίτερος αυτός ουρανοξύστης δεν είναι ο μόνος. Το Σικάγο “καβαλάει” την τάση του Jenga με τον πύργο διαμερισμάτων Vue53  στο Hyde Park, ο οποίος φέρει την υπογραφή του τοπικού αρχιτεκτονικού γραφείου Valerio Dewalt Train Associates και είναι πολύ χαμηλότερος από εκείνον του Μαχνάταν: μόνο 13 ορόφων.

Τα κτήρια Jenga συναντούν και τον αντίλογο, από αυτούς που θα τα θεωρούν ακαλαίσθητα. Αλλά όπως χαρακτηριστικά λέει ο αρχιτέκτονας Joe Valerio, “αν θέλεις να δημιουργήσεις ένα κτήριο που αρέσει σε όλους, φτιάχνεις πολτό από βρώμη”.

Άρθρο με πληροφορίες από τη Chicago Tribune

Διαβάστε το πρωτότυπο κείμενο ΕΔΩ

Comments are closed