Προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την αντιμετώπιση της αναθεώρησης των τιμών στα έργα

Mε έγγραφό του προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, το ΤΕΕ/ΤΚΜ καταθέτει τις προτάσεις του προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα που έχει ανακύψει με την αναθεώρηση των τιμών των υπό εκτέλεση συμβάσεων δημοσίων τεχνικών έργων, όπως αυτές προκύπτουν από την τροποποίηση διατάξεων του Ν4412/16.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ, κατόπιν εισήγησης της Μόνιμης Επιτροπής Έργων Υποδομής και Δικτύων, ζητά την άμεση ανάκληση αναστολής των προβλέψεων του άρθρου 153.

Συγκεκριμένα προτείνει:

  • Τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Ν4412/16 όπως αναγράφεται παρακάτω:

α) Κατάργηση της παρ. 23 και 25 του άρθρου 153.

β) Απαλοιφή του τελευταίου εδαφίου της παρ. 7 του άρθρου 153, δηλαδή το εδάφιο: «Κατ’ εξαίρεση, για τις συμβάσεις με χρόνο δημοπράτησης ……..».

γ) Προσθήκη πρόβλεψης στην έναρξη ισχύος της νέας τροποποίησης του άρθρου 153: «Το παρόν άρθρο τίθεται σε εφαρμογή για τις συμβάσεις που υπογράφονται από την δημοσίευση στο ΦΕΚ του παρόντος  νόμου. Επίσης αναθεώρηση θα έχουν και οι υφιστάμενες συμβάσεις για τις εργασίες που εκτελούνται από το Γ’ τρίμηνο του 2020 και εντεύθεν».

δ) Προσθήκη παραγράφου στο άρθρο 153: «Η Επιτροπή Διαπίστωσης Τιμών Δημοσίων Έργων (Ε∆Τ∆Ε) θα διαπιστώσει και τις τιμές του προηγούμενου τριμήνου δημοσίευσης στο ΦΕΚ των νέων διατάξεων, που θα αποτελέσουν αφετηρία σύγκρισης των αυξήσεων των τιμών».

ε) Μεταβατική διάταξη: «Η αναθεώρηση θα  εφαρμόζεται σε όλες τις συμβάσεις δημοσίων έργων με έναρξη του υπολογισμού της από το τρίτο τρίμηνο του 2020 και βάσει των διαπιστωμένων τιμών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020».

  • Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες και να ενεργοποιήσει την Επιτροπή Διαπίστωσης Τιμών Δημοσίων Έργων το συντομότερο δυνατόν, ώστε να είναι δυνατή η διαδικασία υπολογισμού της αναθεώρησης τιμών στα Δημόσια Έργα σε συνδυασμό με τις παραπάνω προτεινόμενες νομοθετικές τροποποιήσεις.

Σημειώνεται ότι, το Υπουργείο ετοιμάζει Υπουργική Απόφαση με την οποία θα παρεμβαίνει στο πρόβλημα των υπερβολικών αυξήσεων στις τιμές αγοράς των πρώτων υλών, η υπογραφή της οποίας αναμένεται έως το τέλος του έτους. Με την Απόφαση θα καθορίζονται συντελεστές αναθεώρησης για έναν σημαντικό αριθμό εργασιών που προσεγγίζει τις 500 και στις οποίες περιλαμβάνονται υλικά των οποίων η υπερβολική αύξηση στην τιμή τους είναι διαπιστωμένη για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, και συγκεκριμένα για τα υλικά χάλυβα, αλουμίνιο, χαλκό, άσφαλτο, ξυλεία, PVC και πολυαιθυλένιο και θα αφορά όλο το εύρος των κατηγοριών των δημοσίων έργων (οδικά, κτηριακά, λιμενικά, κ.λπ.). Ωστόσο, όπως σημειώνει στο έγγραφό του το ΤΕΕ/ΤΚΜ, η διαδικασία αυτή χρειάζεται να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί σύντομα και κυρίως να είναι μία διαρκής διαδικασία και όχι εφ’ άπαξ.

Δείτε το έγγραφο του Τμήματος ΕΔΩ

Comments are closed