Οι φορητές κατασκευές διάσημων αρχιτεκτόνων το νέο must-have των συλλεκτών τέχνης

Πηγή φωτογραφίας: telegraph.co.uk. Το περίπτερο Volu Dining της Zaha Hadid

Πηγή φωτογραφίας: telegraph.co.uk. Το περίπτερο Volu Dining της Zaha Hadid

Η φορητή αρχιτεκτονική είναι η τελευταία τάση στα “must- have” των συλλεκτών τέχνης, οι οποίοι μπορούν πλέον να …παραγγείλουν για τις συλλογές τους ένα φορητό περίπτερο σχεδιασμένο από παγκοσμίου κλάσης αρχιτέκτονες της εποχής μας. Ίσως την τάση να τη δημιούργησε η επιρροή του πρότζεκτ της Serpentine Gallery, που φέτος διανύει την 15η χρονιά του και για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ. ‘Η ίσως πάλι να “φταίει” η μόδα που έχει δημιουργηθεί εσχάτως στις τάξεις ορισμένων συλλεκτών για την απόκτηση πχ, των εύκολων να συναρμολογηθούν κατοικιών εκτάκτου ανάγκης του Jean Prouve, που σχεδιάστηκαν στις δεκαετίες του ’40 και του ’50.
Όποιος και αν είναι ο λόγος πίσω από αυτό το φαινόμενο, ένα είναι το βέβαιο: έχει ανοίξει η όρεξη των συλλεκτών για μικρές φορητές κατασκευές, που ισορροπούν ανάμεσα στην τέχνη και το …καταφύγιο και μπορούν να επανασυναρμολογηθούν οπουδήποτε. Αν δε, φέρουν και την υπογραφή ενός διάσημου αρχιτέκτονα, τόσο το καλύτερο!

Πηγή φωτογραφίας: telegraph.co.uk. Το περίπτερo Μodel Art του Richard Gluckman

Πηγή φωτογραφίας: telegraph.co.uk. Το περίπτερo Μodel Art του Richard Gluckman

Η εταιρεία Revolution
Ο εύστροφος Robbie Antonio, που δραστηριοποιείται στον χώρο της ανάπτυξης ακινήτων, έπιασε το νόημα και δημιούργησε την εταιρεία “Revolution”, που γεμίζει το κενό ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση. Προσφέρει στους συλλέκτες τις φορητές κατασκευές που ζητούν.
“Όλη η αρχιτεκτονική είναι κατά παραγγελία. Αυτό είναι πλέον pret-a-porte” δήλωσε ο ταχύτατα ανερχόμενος Ταϊλανδός αρχιτέκτονας Kulapat Yantrasast, που σχεδίασε το ένα από τα περίπτερα που προσφέρονται σε συλλέκτες.
Άλλοι αρχιτκτονες που εμπλέκονται στο πρότζεκτ είναι πιο αναγνωρίσιμοι από αυτόν, που το όνομά του τώρα σκαρφαλώνει στα ψηλά. Η Jaha Hadid, της οποίας το περίπτερο με τίτλο “Volu Dining” παρουσιάστηκε στην έκθεση design του Μαϊάμι πριν από λίγες ημέρες, είναι κι αυτή “στο παιχνίδι”, όπως και ο Ron Arad και ο νεοϋορκέζος Richard Gluckman, η πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ των ιδιοκτητών γκαλερί για τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων τέχνης.

Limited editions
Σύμφωνα με άρθρο της Caroline Roux για τη βρετανική Telegraph, προς το παρόν τα περίπτερα προσφέρονται σε …limited editions. Μόνο 10 του Gluckman, 24 της Hadid και άγνωστος αριθμός περιπτέρων του Arad. Κάποιοι ήδη μιλούν για την επανάσταση που φέρνει στην αρχιτεκτονική η Revolution. Το αν είναι μια περαστική μόδα ή όντως κάτι που “ήρθε για να μείνει”, μόνο ο χρόνος θα το δείξει…

Άρθρο με πληροφορίες από την telegraph.co.uk

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)

Comments are closed