Ο 2ος ετήσιος απολογισμός του ΤΜΕΔΕ “με αξιοπιστία και εξωστρέφεια”

«Με αξιοπιστία και εξωστρέφεια χτίζουμε το μέλλον», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, κατά την παρουσίαση του Δεύτερου Ετήσιου Απολογισμού του Ταμείου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ταμείου, παρουσία του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Tάσου Πετρόπουλου, του εκπροσώπου της ΝΔ και Αν. Τομεάρχη Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΝΔ, κ. Νότη Μηταράκη, της Γενικής Γραμματέα του Πανευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας (AECM), κας Katrin Sturm, του Τεχνικού Κόσμου και του Τραπεζικού Κλάδου. Σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό, που απέστειλε ο Πρόεδρος του AECM, κ. Bernhard Sagmeister, συνεχάρη το ΤΜΕΔΕ για τις υψηλής ποιότητας ψηφιακές υπηρεσίες, που παρέχει, κάνοντας γνωστό ότι «το 2019 θα είναι έτος ψηφιοποίησης για τον AECM».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μακέδο«το ΤΜΕΔΕ και τη χρονιά που πέρασε, συνέχισε το ισχυρό εγγυοδοτικό του έργο, καταγράφοντας αύξηση κεφαλαίων σε ποσοστό 4,4% σε σχέση με το 2017 και εκδίδοντας τις εγγυητικές του επιστολές ψηφιακά, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 65%».

Οι εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης αυξήθηκαν κατά ποσοστό 15,9%, σε σχέση με το 2017. Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του Ταμείου, το ΤΜΕΔΕ, τηρώντας τις καταστατικές του διατάξεις και εφαρμόζοντας τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, καταγράφει κέρδη, ύστερα από τον έλεγχο ορκωτών ελεγκτών λογιστών, που εκδόθηκε χωρίς τη διατύπωση επιφυλάξεων.

Εντός του 2018 και κατόπιν αξιολόγησης, το Ταμείο εντάχθηκε ως πλήρες μέλος στον Πανευρωπαϊκό Φορέα Εγγυοδοσίας A.E.C.M.. Σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, «οι προοπτικές που ανοίγονται για τους πιστούχους είναι μεγάλες».

Όσον αφορά την περιουσία του Ταμείου, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, τη χρονιά που πέρασε, εκδόθηκαν και νέες Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες μεταβιβάστηκαν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ εντός του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί από την Πολιτεία η μεταβίβαση του συνόλου της περιουσίας του ΤΜΕΔΕ, σύμφωνα με την εγκεκριμένη οικονομική μελέτη βιωσιμότητάς του.

«Αυτή την περιουσία έχουμε αναλάβει το χρέος όχι μόνο να τη διαφυλάξουμε σαν «κόρη οφθαλμού», αλλά και να την αξιοποιήσουμε, προκειμένου να αποτελεί βάση προκοπής και προόδου για τον Κλάδο και για τον τόπο», δήλωσε ο κ. Μακέδος.

 Όπως επεσήμανε, «η διεύρυνση της συμμετοχής στην ATTICA BANK από το Ταμείο, ως ένα από τους βασικούς μετόχους της Τράπεζας, τοποθετεί το ΤΜΕΔΕ σε ένα νέο status υψηλών κανονιστικών απαιτήσεων και δεσμεύσεων, για την ανταπόκρισή του στον εποπτικό και διακριτό του ρόλο ως μέτοχος, απέναντι στην επένδυσή του. Η εκπλήρωση αυτών των δεσμεύσεων, όπως ξεκάθαρα προκύπτει και από την πρόσφατη θετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και του SSM, επιφέρει σημαντική αναβάθμιση στους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης του Φορέα μας. Στόχος μας, η αποτελεσματική υπεράσπιση μιας στρατηγικά διαχρονικής επένδυσης του κλάδου και η αυστηρή υποστήριξη και ώθηση – στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου ως μέτοχος – ώστε η Τράπεζα να εξυγιανθεί, να παράγει κέρδη και να επιτελεί τον αναπτυξιακό της σκοπό, ενισχύοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τη «ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας».

Επιπλέον, εντός του 2018 οι δραστηριότητες του ΤΜΕΔΕ πιστοποιήθηκαν και για τη «διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων έργων», ενώ σε πιλοτική εφαρμογή βρίσκεται η ανάπτυξη εξατομικευμένων ψηφιακών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των μελών, καλύπτοντας κάθε ανάγκη τους, όπως έκδοση, επιστροφή εγγυητικών και πληρωμή οφειλών, μέσα από όλα τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα. Το ίδιο ισχύει και για εφαρμογές, που αφορούν τη διαχείριση και εξυπηρέτηση των εσωτερικών χρηστών του Ταμείου για την καλύτερη οργάνωση των καθημερινών διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αύξηση της διαφάνειας, άλλα και την εξοικονόμηση χρόνου και κόστους.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, διευρύνονται περαιτέρω οι υποστηρικτικές δράσεις του Ταμείου και «θα προχωρήσουμε στη λειτουργία Κλάδων ειδικών ασφαλιστικών παροχών στους τομείς Υγείας και Ασφάλειας σε τεχνικά επαγγέλματα και εταιρείες, προσαρμοσμένων στους κινδύνους άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού».

Κλείνοντας ο κ. Μακέδος, τόνισε: «ο Κλάδος μας πρέπει και μπορεί να εισέλθει σε μία νέα φάση ωριμότητας» και έκανε λόγο για την ανάγκη εμπέδωσης μίας νέας κανονικότητας και σύνθεσης ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, με στόχο τη δημιουργία νέας ύλης έργων, «με πρόκριση των έργων, που μεγιστοποιούν το συνολικό αναπτυξιακό όφελος, αξιοποιούν και προστατεύουν τον φυσικό πλούτο και δημιουργούν θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το φαινόμενο των αλόγιστων εκπτώσεων πρέπει να εκλείψει οριστικά» και πρόσθεσε: «η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η επίτευξη των διεθνών δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η χώρα, περιγράφουν το καινούργιο πεδίο μας», επισημαίνοντας ότι: «με αξιοπιστία και εξωστρέφεια, αυτό το μέλλον χτίζουμε».

Comments are closed