Ο David Bourke έβαλε στο μικροσκόπιο όλες τις εφαρμογές αναζήτησης δεδομένων για μηχανικούς

LOD_Cloud_s

Πηγή φωτογραφίας: wikipedia.org

Στον “ωκεανό” των εφαρμογών αναζήτησης (search apps), που βοηθούν στην “εξόρυξη” δεδομένων για τα αντικείμενα του μηχανικού (engineering data), είναι απολύτως δυνατόν να βρεις ακριβώς αυτό που ψάχνεις αλλά και πολύ πιθανόν να …πνιγείς.
Ενώ οι λύσεις που υπόσχονται “θαύματα” στην αναζήτηση δεδομένων είναι αμέτρητες, παραμένει δύσκολο να εντοπίσεις και να επιλέξεις αυτή που ταιριάζει ακριβώς σε εσένα και την εταιρεία σου. Ο David Bourke του engineering.com αποφάσισε να …βάλει τάξη στο χάος, περνώντας από το μικροσκόπιο μια σειρά από διαθέσιμες εφαρμογές αναζήτησης για να βγάλει έναν “μπούσουλα”.
Ξεκίνησε από αυτές όπου η αναζήτηση γίνεται με την εισαγωγή λέξεων ή κειμένου (text-based), υποσχόμενος ότι θα ακολουθήσει μέρος δεύτερο, με εφαρμογές όπου η αναζήτηση γίνεται βάσει γεωμετρικών χαρακτηριστικών όπως οι εξής: 3DSemantix (3DPartFinder), Actify (Centro), Applied Search Technology (CAD), CADENASpartsolutions, Enfino (Bingo!), Exalead (OnePart and Reduce), iSEEK (CADSEEK), ShapeSpace Ltd (ShapeSpace) και Siemens PLM Software (Geolus). Ας δούμε ένα τμήμα της “σοδειάς” του πρώτου μέρους της έρευνάς του.

Elsevier
Ως συνδρομητική, web-based υπηρεσία, η Knovel τής Elsevier αντιμετωπίζει τις ανάγκες των μηχανικών για πρόσβαση σε επιβεβαιωμένη πληροφορία (από περισσότερες των 120 αρμόδιες πηγές) και εργαλεία ανάλυσης κατά τις διεργασίες έρευνας και ανάπτυξης, σχεδιασμού και βελτιστοποίησης διαδικασιών. Η δυνατότητα αναζήτησης βάσει όχι μόνο λέξεων αλλά και αριθμών δίνει την επιλογή για βαθύτερη έρευνα σε πίνακες, γραφήματα και εξισώσεις, ενώ τα αποτελέσματα μπορούν να εξαχθούν σε Excel για λεπτομερή ανάλυση. Υπάρχει παράλληλα η δυνατότητα “Drag-and-drop” αλλά και μια ενσωματωμένη “μηχανή” μαθηματικών, που μετατρέπει σε διαδραστικούς τούς πίνακες, τα γραφήματα και τις εξισώσεις. Η τιμολόγηση της υπηρεσίας συναρτάται με τις θεματικές περιοχές και τα διαφορετικά μοντέλα χρήστη. Υπάρχουν πάντως προωθητικά πακέτα, που επιτρέπουν δοκιμή περιορισμένης χρονικής διάρκειας και σε μικρό data set για όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση.

Google
Tο Google Search Appliance (GSA) είναι ένα εργαλείο hardware/software, ικανό να παράσχει ισχυρές δυνατότητες αναζήτησης για τα συστήματα intranet και διαχείρισης εγγράφων μιας εταιρείας. Υπάρχουν δύο μοντέλα hardware: το GB-7007, που μπορεί να ταξινομήσει μέχρι και 10.000.000 έγγραφα και το GB-9009, που ανεβάζει τον πήχη στα 30.000.000 αρχεία. Πρόσθετες υπηρεσίες και προϊόντα από τρίτα μέρη μπορούν να διασυνδεθούν με μεγάλο εύρος άλλων συστημάτων, πχ, αποθήκης. Η αδειοδότηση της χρήσης λογισμικού γίνεται στη βάση χρονικής διάρκειας είτε δύο είτε τριών ετών κάθε φορά και συμπεριλαμβάνει την τεχνική στήριξη και τις απαιτούμενες αναβαθμίσεις του software.

Alcove9
Το Alcove9 είναι μια λύση προηγμένης αναζήτησης, που βασίζεται σε ανοιχτό λογισμικό με τη χρήση λέξεων-κλειδιών και εννοιολογικών επιλογών. Δίνει πρόσβαση σε περισσότερα από 300 διαφορετικά formats αρχείων, συμπεριλαμβανομένων αρχείων 2D/3D CAD και δομημένων πλατφορμών δεδομένων, όπως οι PDM/PLM, ECM (SharePoint) και οι λύσεις ERP solutions. Το προϊόν είναι πλήρως ενσωματωμένο στην πλατφόρμα Aras Innovator PLM.

Μicrosoft SharePoint
To SharePoint χρησιμοποιείται ως ασφαλής θέση για την αποθήκευση, την οργάνωση, την κοινή χρήση και την πρόσβαση σε πληροφορίες από σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή. Το μόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει είναι ένα απλό πρόγραμμα περιήγησης Web (πχ, Internet Explorer, Chrome ή Firefox). Αξιοσημείωτες είναι όμως και οι δυνατότητες αναζήτησης που προσφέρει χωρίς πρόσθετο κόστος και οι οποίες επιτρέπουν ακόμη και την ταξινόμηση περιεχομένου που διατηρείται σε άλλα repositories και συστήματα αρχείων. Βέβαια, η λειτουργικότητα ανεβαίνει όταν οι δυνατότητές της δεν προσφέρονται ..δωρεάν. Υπάρχουν μεν δύο εκδόσεις του SharePoint που διατίθενται χωρίς κόστος, αλλά η αυξημένη λειτουργικότητα βρίσκεται στην έκδοση premium, που η Microsoft διαθέτει έναντι τιμήματος. Παράλληλα, υπάρχει μια έκδοση “cloud service” ως τμήμα της πλατφόρμας Office 365. Πρόσφατα ανακοινώθηκε και το λανσάρισμα του SharePoint 2016. H Microsoft προωθεί με …επιμονή μια στρατηγική cloud, στην οποία η online version του SharePoint “κουμπώνει” τέλεια. Ωστόσο, η έκδοση αυτή έχει -σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου- συγκριτικά περιορισμένη λειτουργικότητα ώς προς την αναζήτηση δεδομένων.

SAP
Οι εφαρμογές αναζήτησης της SAP περιλαμβάνουν τις εξής δύο λύσεις:
1.Το SAP NetWeaver Enterprise Search, ένα επιχειρηματικό εργαλείο αναζήτησης, που χρησιμοποιεί λέξεις-κλειδιά και στοιχεία αλγεβρικών τύπων Boole, προκειμένου να εντοπίσει σύνολα δεδομένων, δομημένων και μη (structured και unstructured) σε αντικείμενα τόσο SAP, όσο και non-SAP. Οι δυνατότητες προηγμένης αναζήτησης (facets και filtering) είναι βασισμένες στον ρόλους (role-based) και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε σειρά κλιμακούμενης λογικής.
2.Το SAP Master Data Governance for Material Data είναι ένα μέσο διατήρησης και θέασης δεδομένων προϊόντων στο πλαίσιο περιορισμών ασφαλείας, βασισμένων σε ρόλους (role-based).

Siemens PLM Software
Στο Active Workspace της Siemens οι χρήστες πραγματοποιούν αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά και τύπους Boolean, ενώ παρέχεται δυνατότητα αναζήτησης full-text, με φιλτράρισμα βάσει συνδυασμών αξιών και άλλων ιδιοτήτων του προϊόντος (πχ, την ταξινόμησή του). Μεταξύ των υπόλοιπων δυνατοτήτων του Active Workspace περιλαμβάνονται facets, οπτικές αναφορές, ιεράρχηση/ διαλογή βάσει σχετικότητας και context-awareness. Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι συνδυασμός ανοιχτού και ιδιόκτητου λογισμικού (open source και proprietary software) και “τρέχει” σε οποιονδήποτε browser μπορεί να υποστηρίξει HTML5.

SOLIDWORKS
Η λύση Enterprise Product Data Management (EPDM) προσφέρει δυνατότητες αναζήτησης χωρίς πρόσθετο κόστος. Και σε αυτή την περίπτωση η αναζήτηση γίνεται με λέξεις-κλειδιά και Boolean, προκειμένου να αποκτηθεί πρόσβαση σε δεδομένα που δημιουργήθηκαν σε κάρτες δεδομένων EPDM και αποθηκεύτηκαν στο “vault”. Το EPDM έχει δημιουργηθεί βάσει τεχνολογίας MS SQL και λειτουργεί σε διάφορα περιβάλλοντα CAD (multi-CAD), παρότι οι περισσότεροι από τους σημερινούς του πελάτες χρησιμοποιούν εργαλεία SOLIDWORKS.

Synergis Software
Το Αdept είναι ένα CAD-agnostic σύστημα διαχείρισης δεδομένων προϊόντων (Product Data Management-PDM), βασισμένο σε τεχνολογία MS SQL. Στην περίπτωση αυτή, η αναζήτηση full text γίνεται με την εισαγωγή όρων Boolean. Έτσι είναι δυνατή η αναζήτηση custom fields ή attributes/properties, που έχουν εξαχθεί από αρχεία Word, Excel, AutoCAD, MicroStation και Inventor.

Autodesk
Στο Autodesk PLM 360 η διαθέσιμη “εργαλειοθήκη” Inforbix προσφέρει δυνατότητες αναζήτησης βασισμένες στη σημασιολογία (semantic-based). Χρησιμοποιεί έναν δείκτη (index) και τεχνολογία υπολογιστικής νέφους (cloud-based), που συνδέει σημασιολογικά διαφορετικούς τύπους δεδομένων. Στις συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί περιλαμβάνεται και το Octopart, μια μηχανή αναζήτησης για ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Convergence Data
Η εταιρεία προσφέρει τρία διαφορετικά προϊοντα. Ο σκοπός του προϊόντος-”ναυαρχίδας”, του Design for Retrieval (DFR), είναι -σύμφωνα με τον κατασκευαστή- “να εξάγει, ξεκαθαρίζει, εμπλουτίζει και διαχειρίζεται δεδομένα, ώστε να βελτιστοποιήσει την αποδοτικότητα του έργου του μηχανικού και των προμηθειών”. Το DFR είναι εφαρμογή βασισμένη σε SQL 0r Oracle. Τα δύο πρόσθετα προϊόντα είναι το SmartFind (αναζήτηση web-based) και το webDFR.

DesignDataManager
Το Design Data Manager (DDM) είναι μια παραμετροποιήσιμη λύση διαχείρισης δεδομένων για προϊόντα (PDM- Product data management), βασισμένη σε τεχνολογία SQL, που υποστηρίζει τα περισσότερα “πακέτα” CAD και τα αρχεία office-based. Τρία επίπεδα αναζήτησης με κείμενο (ελεύθερο, απλό και προηγμένο) επιτρέπουν την αναζήτηση με την ταυτοποίηση πολλών διαφορετικών χαρακτηριστικών. Δίνεται η δυνατότητα δωρεάν δοκιμής.

Directworks
Με την εφαρμογή Directworks ώς πρόσθετη δυνατότητα (add-on), η εταιρεία στηρίζει τη φάση προμηθευτών (supplier phase) των συστημάτων CSM. Η υπηρεσία Directworks είναι διαθέσιμη μέσω ενός δημόσιου, multitenant λειτουργικού, ώς υπηρεσία (SaaS) σε αρχιτεκτονική πλατφόρμα τύπου .NET. Παρέχει δε αναλυτική πληροφορία, όπως πίνακες και αναφορές. Το προϊόν “έρχεται” εμπλουτισμένο με συνεργατικές δυνατότητες, που επιτρέπουν την εισαγωγή στοιχείων για την περαιτέρω ανάπτυξή του από τον προμηθευτή σε ασφαλές περιβάλλον.

Δείτε ΕΔΩ το άρθρο του David Bourke όπου προτείνονται πολλές ακόμη λύσεις και εφαρμογές αναζήτησης δεδομένων για μηχανικούς

Βρείτε σε αυτό το BLOG περισσότερα up-to-date στοιχεία για τις εφαρμογές και τις λύσεις αναζήτησης

Comments are closed