Πάνω από 10.000 τόνοι αποβλήτων απομακρύνθηκαν από τους Λαχανόκηπους Θεσσαλονίκης

Περισσότεροι από 10.000 τόνοι αποβλήτων αποτελούμενοι από ΑΕΚΚ με προσμίξεις από ξύλα, πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες, ογκώδη απόβλητα, και ελαστικά οχημάτων απομακρύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα, από την περιοχή των Λαχανόκηπων Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα από τον παράδρομο κάτω από τη γέφυρα της ΠΑΘΕ, από τη συμβολή του με την οδό Γιαννιτσών έως και τη συμβολή του με την οδό 26ης Οκτωβρίου.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε από την ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. (του μεγαλύτερου Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων της χώρας), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού της χαρακτήρα. Πρόκειται για μια δράση που σχεδιάστηκε και διοργανώθηκε από την εταιρεία και υλοποιήθηκε με τη συμβολή εθελοντών, την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα απόβλητα που μαζεύτηκαν στην περιοχή είναι αποτέλεσμα αποθέσεων που έχουν γίνει παράνομα και επιβαρύνουν ιδιαίτερα το αστικό περιβάλλον και υποβαθμίζουν την περιοχή.

Τα απόβλητα που συλλέχτηκαν θα παραδοθούν σε μονάδες ανακύκλωσης της Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίες διαθέτουν την κατάλληλη αδειοδότηση, όπου θα υποβληθούν σε επεξεργασία και παραγωγή δευτερογενών υλικών έτοιμων για επανάχρηση. Μάλιστα, σε συνεννόηση τόσο με την Περιφέρεια όσο και με τον Δήμο, τα υλικά αυτά θα διατεθούν προς χρήση σε συγκεκριμένα έργα, εφαρμόζοντας στην πράξη την κυκλική οικονομία.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., κ. Ηλίας Δημητριάδης σημείωσε ότι στην Ευρώπη παράγονται κάθε χρόνο 900 εκατ. τόνοι ΑΕΚΚ και στην Ελλάδα ανά κάτοικο αντιστοιχεί 1-1,5 τόνος και συνολικά παράγονται περίπου 10-15 εκατ. τόνοι το χρόνο. «Οι υπάρχουσες ανεξέλεγκτες εναποθέσεις υπολογίζονται σε 50 εκατομμύρια τόνους. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι δέκα εκατομμύρια τόνοι ΑΕΚΚ αντιστοιχούν σε 250 γήπεδα ποδοσφαίρου καλυμμένα σε ύψος δύο μέτρων με μπάζα. Δηλαδή κάθε χρόνο στην Ελλάδα παράγονται μπάζα ίσα με 250 γήπεδα ποδοσφαίρου». Ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ότι στόχος αυτών των εθελοντικών δράσεων που ανέλαβε η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. είναι «να δείξουμε στον κόσμο το ταξίδι των αποβλήτων, να δείξουμε την πορεία τους προς την ανακύκλωση καθώς το 95% των μπαζών μπορούν να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν».

Στην περιβαλλοντική δράση συμμετείχαν οι κ.κ. Σταύρος Καλαφάτης Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) και εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, Απόστολος Τζιτζικώστας Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Ζέρβας Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Μανώλης Γραφάκος Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Χιωτάκης Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη και Πρόεδρος ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχοι Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, Μιχάλης Γεράνης Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου Αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι εθελοντών και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.

Σύμφωνα με την ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ήδη προγραμματιστεί στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και πρόκειται να υλοποιηθούν στο άμεσα διάστημα σε δύο προστατευόμενες περιοχές του Θερμαϊκού κόλπου ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000, στο Δέλτα Αξιού και στη λιμνοθάλασσα του Αγγελοχωρίου.

Comments are closed