“Μεταπανδημική εποχή” και απολογισμός στήριξης της Κεντρικής Μακεδονίας, στις συσκέψεις του Υπουργού Οικονομικών με φορείς της Θεσσαλονίκης

Βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού  για την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, ο οποίος συμμετείχε και στην τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Οικονομικών  με φορείς της πόλης την περασμένη Δευτέρα.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε  πως αυτή τη στιγμή «χτίζεται η μεταπανδημική εποχή» αναλύοντας τέσσερις βασικούς άξονες, οι οποίοι είναι: οι στοχευμένες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων των πολλών πόρων που θα έρθουν μέσα από διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα και η ορθολογική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που «έτρεξε» η Περιφέρεια αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους 200 εκατ. ευρώ και στηρίζοντας περίπου 7.000 επιχειρήσεις και 25.000 θέσεις εργασίας.

H τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων, καθώς και Βουλευτές από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2021, στο πλαίσιο του κύκλου τηλεδιασκέψεων που έχει ξεκινήσει, με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι δράσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών Φορέων ανέπτυξαν στον κ. Σταϊκούρα τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους γύρω από κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας..

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σταϊκούρας, το Υπουργείο Οικονομικών έχει στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από την αρχή της πανδημίας, με μέτρα συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ, που εξειδικεύονται ως εξής:

-1,13 δισ. ευρώ χορηγήθηκαν συνολικά, μέσω των εφτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 100.319 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με μέσο όρο ενίσχυσης τα 11.300 ευρώ.

-80  εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού στις επιχειρήσεις.

-1,1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 4.696 δάνεια, έχουν ήδη εκταμιευθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

-410 εκατ. ευρώ έχουν λάβει οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.

Από τα 2,7 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν συνολικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:

  • τα 164 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας,
  • τα 98 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς,
  • τα 140 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας,
  • τα 169 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας,
  • τα 139 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών,
  • τα 235 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής,
  • τα 1,77 δισ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Παρεμβάσεις στο κομμάτι των επενδύσεων

Επίσης, όπως ανέλυσε ο Υπουργός έγιναν παρεμβάσεις στα πεδία των Αποκρατικοποιήσεων και των Επενδύσεων:

-Ακτή & Κάμπινγκ Ποσειδίου

Πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίνητο στη χερσόνησο της Κασσάνδρας σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Ποσείδι, χωροθετημένο σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους με πλούσια βλάστηση από πευκόδεντρα, κρυστάλλινα νερά και απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα.

Το 1ο εξάμηνο του 2022 αναμένεται η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

-Ακτή & Κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

Παραθαλάσσιο ακίνητο στον οικισμό της Αγίας Τριάδας, με εκτεταμένο αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 600 μ. και πυκνή και εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς δενδροφύτευση στο χερσαίο τμήμα του.

Το 1ο εξάμηνο του 2022 αναμένεται η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

-Ακτή & Κάμπινγκ Ασπροβάλτας

Παραθαλάσσιο ακίνητο αποτελούμενο από δύο αυτοτελή τμήματα έκτασης 296.232 τ.μ. (εντός του οποίου λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες camping του ΕΟΤ ) και 1.125 τ.μ., αντίστοιχα. Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε προετοιμασία.

-Ακτή & Κάμπινγκ Κρυοπηγής

Παραθαλάσσιο ακίνητο σε μικρή απόσταση από τον οικισμό της Κρυοπηγής χωροθετημένο σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους στις παρυφές λόφου με πυκνή βλάστηση από πευκόδεντρα και απεριόριστη θέα στον κόλπο της Κασσάνδρας.

Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε προετοιμασία.

-Φυλακές Κασσάνδρας

Σε προετοιμασία βρίσκεται ο διαγωνισμός για ακίνητο πλησίον του παραθεριστικού οικισμού Σάνη σε τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σε απόσταση 300 μ. από τη θάλασσα.

Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε προετοιμασία.

-Ακίνητο στη Μίκρα

Δρομολογούνται οι διαδικασίες για το ακίνητο που είναι όμορο του αεροδρομίου “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης στην δυτική πλευρά του τελευταίου και έχει  τραπεζοειδές σχήμα.

Επιπλέον, θα ακολουθήσουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την αξιοποίηση των παρακάτω 39 οικοπέδων: 10 στους Οικισμούς Αγχίαλου,  10 στους  Νέους Επιβάτες , επτά στο Άνω Σχολάρι, τέσσερα στον Τρίλοφο και οκτώ στην Καρδιά.

Comments are closed