Πάνω από 300 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη μέσω του myBusinessSupport

Ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ το ποσό που χορηγήθηκε μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής στη Θεσσαλονίκη με αίτηση των ενδιαφερομένων στο myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και πάνω από 580 εκατ. ευρώ δόθηκαν ευρύτερα στη Μακεδονία. Αυτά επισήμανε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο διαδικτυακό 5ο Thessaloniki Summit, που διοργανώνει μέχρι και αύριο ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Τέταρτος και πέμπτος κύκλος Επιστρεπτέας

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι ο τέταρτος κύκλος αναμένεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και ο πέμπτος εντός του Δεκεμβρίου, ενώ τόνισε ότι η πλατφόρμα myBusinessSupport δημιουργήθηκε εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού και με ίδιες δυνάμεις.

Υπογραμμίζοντας ότι σε βάθος χρόνου και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αντικατασταθεί το σύστημα Taxis από ένα άλλο σύγχρονο σύστημα διαχείρισης πληρωμών, ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι η πλατφόρμα «MyData» που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το 2021, αποτελεί την «κορωνίδα της ψηφιακής μας μεταρρύθμισης».

Ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων

Όπως εξήγησε, με την προαναφερόμενη πλατφόρμα η ΑΑΔΕ εισάγει την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων και τόνισε ότι στο πλαίσιο της λειτουργίας της όλες οι επιχειρήσεις, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα συμπληρώνουν τα φορολογικά τους βιβλία με ηλεκτρονικό τρόπο και με άμεση σύνδεση με το Taxisnet.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι το αργότερο στις αρχές του 2021 οι Έλληνες πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ψηφιακά το ραντεβού τους με τις ελεγκτικές αρχές και τόνισε ότι στόχος είναι να επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες της Aρχής.

Πλατφόρμα για αιτήματα φρολογουμένων

Προαναγγέλλοντας τη δημιουργία πλατφόρμας δομημένης υποβολής αιτημάτων από τους φορολογούμενους, που σήμερα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), με την λειτουργία της να τοποθετείται περί το τέλος του 2020, ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε και στην πύλη εισόδου και επικοινωνίας με εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ μέσω βίντεοκλήσης, την myaadelive.gov.gr, λέγοντας ότι δίνεται η δυνατότητα χορήγησης κλειδαρίθμου και σύντομα θα χορηγείται και ΑΦΜ.

Για τις εφορίες ο κ. Πιτσιλής επισήμανε ότι το σημερινό μοντέλο εξυπηρέτησης πελατών είναι «παρωχημένο» και υπάρχει διασπορά δυνάμεων, ενώ προανήγγειλε ότι στη Θεσσαλονίκη συστήνονται δύο ελεγκτικά κέντρα που θα αναλάβουν τον έλεγχο αρμοδιότητας που έχουν σήμερα οι ΔΟΥ και στην Αθήνα τέσσερις.

Comments are closed