Πάνω από 80.000 αποποιήσεις ακινήτων στο 1ο εξάμηνο του 2018

Κατά 333% σε σύγκριση με το 2013 έχουν αυξηθεί οι αποποιήσεις ακινήτων, κυρίως λόγω αποποίησης κληρονομιάς, γεγονός με προεκτάσεις αρκετά σημαντικότερες της διαπίστωσης, ότι το κράτος γίνεται ο μεγαλύτερος… κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, δείχνουν ότι το 2017 οι αποποιήσεις έφθασαν τις 130.000 ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2018 έχουν ξεπεράσει τις 80.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Τα νούμερα αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, καθώς είναι περίπου τριπλάσιο συγκριτικά με τις αποποιήσεις του 2016 (54.422) και αυξημένο κατά 333% συγκριτικά με το 2013. Οι αποποιήσεις κληρονομιών συνοδεύονται και από εκχωρήσεις ακινήτων προκειμένου να πληρωθούν οφειλές προς το Δημόσιο. Χιλιάδες φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς, ενώ άλλοι που αδυνατούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων για την πληρωμή των οφειλών τους αναγκάζονται να εκχωρούν τα σπίτια τους.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα απογίνουν όλα αυτά τα ακίνητα μετά την εκχώρησή τους στο Δημόσιο, με δεδομένο το γεγονός, ότι δεν διαφαίνεται -προ το παρόν- κάποια συγκροτημένη πολιτική αξιοποίησης από το κράτος.

Το ζήτημα σίγουρα θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς στο προσεχές διάστημα, προκειμένου να μη γεμίσει η επικράτεια με ακίνητα-“φαντάσματα” με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται.

 

Comments are closed