Πέντε σχήματα στη Β’ φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή της ΜΕΑ δυτικού τομέα Θεσσαλονίκης

Όλοι οι Όμιλοι και οι Κοινοπραξίες που έδωσαν το παρών στην Α’ φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) στη Θεσσαλονίκη (δυτικού τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), περνούν στη Β’ φάση της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή του Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε, σε σχετική της συνεδρίαση, την προεπιλογή των παρακάτω πέντε υποψήφιων, αφού εξέτασε τους φακέλους και βρήκε ότι πληρούνται όλα τα κριτήρια συμμετοχής:

  • ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΤΙΤΑΝ, ΕΡΓΟ ΜΕΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ “MORE – ΑΒΑΞ – THALIS”
  • ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.
  • “INTRAKAT”
  • ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ το οποίο θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ. Στο επόμενο στάδιο θα γίνει η κατάθεση των τεχνικών προσφορών και στη συνέχεια η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από όσα από τα πέντε σχήματα περάσουν από τη δεύτερη βάση. Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης έχει οριστεί στα 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευή της Μονάδας. Εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις εκτιμάται ότι η ΜΕΑ Δυτικού Τομέα θα μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της το αργότερο έως το 2025. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ και η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη ΜΕΑ στη Β. Ελλάδα

Η ΜΕΑ δυτικού τομέα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα και το μεγαλύτερο υπό υλοποίηση έργο για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα. Θα διαθέτει μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων δυναμικότητας 262.700 τόνων ετησίως και μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων δυναμικότητας 38.100 τόνων ετησίως. Επιπλέον, ανάλογα και με την τεχνολογία που θα προκριθεί, οι νέες υποδομές θα υποστηρίζουν – μεταξύ άλλων: υποδοχή λοιπών εισερχομένων ρευμάτων (από ΚΔΑΥ, μονάδες βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων), μηχανική διαλογή για ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και RDF, κομποστοποίηση ή αναερόβια χώνευση, μονάδα αξιοποίησης βιοαερίου (σε περίπτωση αναερόβιας χώνευσης των οργανικών) κ.ά.

Συνολικά θα εξυπηρετεί δέκα δήμους της Θεσσαλονίκης, που παράγουν το 64% των σύμμεικτων απορριμμάτων του νομού (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου και τμήμα του δήμου Θεσσαλονίκης που αντιστοιχεί σε ποσοστό 60%), καθώς επίσης τους δήμους των περιφερειακών ενοτήτων Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον Δήμο Παιονίας της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς. Οι εγκαταστάσεις θα διαθέτουν ονομαστική δυναμικότητα επεξεργασίας 262.700 τόνων/έτος σύμμεικτων και 38.100 τόνων/έτος προδιαλεγμένων οργανικών.

 

Comments are closed