Περισσότερα smartphones στην αγορά αλλά με λιγότερα έσοδα από πωλήσεις

AuthorNatalia Clikka This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license

Author Natalia Clikka
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license

Πάνω από 142 εκατ. συσκευές έξυπνων κινητών τηλεφώνων αναμένεται να διατεθούν στις αγορές της δυτικής Ευρώπης φέτος, αριθμός αυξημένος κατά περίπου 4% σε σχέση με πέρυσι, οπότε είχαν πωληθεί 137 εκατ. smartphones.

Πάντως, αν τα τεμάχια που θα πωληθούν είναι αυξημένα σε αριθμό, δεν ισχύει το ίδιο για τα έσοδα από τις πωλήσεις, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένα κατά 1,6%. στα 52,7 δισ, δολάρια, σύμφωνα με την αναφορά της εταιρείας ερευνών αγοράς GfK.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την ανατολική και κεντρική Ευρώπη, όπου αναμένεται να πωληθούν φέτος 77,9 εκατ. έξυπνα κινητά, αριθμός αυξημένος κατά 6,5% σε σχέση με πέρυσι, αλλά χωρίς αντίστοιχα έσοδα από τις πωλήσεις (-1,5%).

Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015 στην αγορά της δυτικής Ευρώπης  πωλήθηκαν πάνω από 42 εκατ, smartphones (+5,2%), αλλά σε όρους αξίας υπήρξε και πάλι μείωση, έστω και οριακά (-0,9%, στα 17 δισ. δολ). Χειρότερη ήταν η εικόνα της οικονομικής διάστασης των πωλήσεων για την ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, όπου οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 3,6% σε τεμάχια αλλά μειωμένες κατά 10,8% σε αξία.

Κινητήριος δύναμη της αγοράς στο τελευταίο τρίμηνο εκτιμάται ότι ήταν η εκρηκτική άνοδος πωλήσεις στις ultra-low-end συσκευές ή με άλλα λόγια τα smartphones οπυ πωλούνται σε τιμή χαμηλότερη των 100 δολαρίων. Αυτό προφανώς εξηγεί και το γεγονός ότι παρά την αύξηση των πωλήσεων, τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία των εταιρειών ήταν λιγότερα…

“Εύγλωττοι” ως προς την τάση είναι και οι παρακάτω πίνακες από την αναφορά της GfK.

1
Smartphones: Πωλήσεις 2015 vs Πρόβλεψη 2016
2

Δείτε ΕΔΩ το δελτίο Τύπου της GfK (αγγλική γλώσσα)

Comments are closed