Πολεοδόμοι ετών δέκα

Πηγή φωτογραφίας: NASA Image of the Day, Public Domain

Πηγή φωτογραφίας: NASA Image of the Day, Public Domain

Ποια σχέση έχουν η χωροταξία και η πολεοδομία με ένα παιδί που παίζει με “τουβλάκια” τύπου Lego; Η διεύθυνση ενός δημοτικού σχολείου στις ΗΠΑ έκρινε ότι η σχέση αυτή είναι ισχυρή και άρχισε να φέρνει τα πιτσιρίκια της πέμπτης και έκτης τάξης σε επαφή με επαγγελματίες χωροτάκτες.
Οι μαθητές πέρασαν τρεις εβδομάδες στο πλάι των μηχανικών, μαθαίνοντας για πράγματα όπως η δημιουργία ζωνών χρήσεων, η κατασκευή και τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Δεν έμειναν όμως στη θεωρία… Στη συνέχεια κλήθηκαν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν μόνοι τους τρισδιάστατες μακέτες κτηρίων, από νοσοκομεία μέχρι κτήρια γραφείων για εταιρείες, καθώς και χωροταξικά σχέδια 3D, τα οποία ακολούθως κλήθηκαν να αξιολογήσουν σε ομάδες ως προς την αρτιότητά τους.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φέρει τον τίτλο “Block City” και εφαρμόζεται στο σχολείο Blackridge στη μικρή πόλη Herriman στη Utah (κι όταν λέμε μικρή εννοούμε μικρή, αφού βάσει της απογραφής του 2010 η πόλη έχει λιγότερους από 22.000 κατοίκους).
“Οι μαθητές περνούν από την ίδια διαδικασία που θα πρέπει να περάσει κάθε πολεοδόμος και χωροτάκτης προκειμένου να μάθει πώς αναπτύσσεται μια πόλη” δήλωσε η δήμαρχος του Herriman, Carmen Freeman.
H δε Bailey Tillman, μαθήτρια της έκτης δημοτικού, επισημαίνει ότι το πρότζεκτ βοήθησε εκείνη και τους συμμαθητές της να μάθουν πώς είναι οργανωμένη η πόλη τους. “Μαθαίνεις πώς φτιάχνεται μια πόλη, τη σχεδιάζεις, φτιάχνεις μικρά σπίτια και μαθαίνεις όλα τα πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει σε μια πόλη” σημειώνει. Και ένα είναι σίγουρο: παιδιά που ξέρουν να σχεδιάζουν μια πόλη σίγουρα ξέρουν και να τη σέβονται… Διαφωνείτε;

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)

Comments are closed