Προτάσεις κι επισημάνσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τους Angels Investors και την αξιολόγηση ερευνητικών κέντρων

Ως ένα ακόμη θετικό βήμα για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση της οικοσυστήματος καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας της χώρας μας, (σε συνέχεια της ίδρυσης και λειτουργίας του Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων «ELEVATE GREECE), χαρακτηρίζει το ΤΕΕ/ΤΚΜ το γεγονός ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται και στη χώρα μας, ένα πλαίσιο φορολογικών κινήτρων για τους Επενδυτικούς Αγγέλους (Angels Investors), με την υπ’ αριθ. 39937/5-4-2021 ΚΥΑ για τα φορολογικά κίνητρα.

O Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, μετά από εισήγηση της Μόνιμης Επιτροπής Ανταγωνιστικότητας-Επιχειρηματικότητας-Καινοτομίας, απέστειλε στον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστο Δήμα τις ακόλουθες προτάσεις κι επισημάνσεις για το Άρθρο 63 του Ν 4796/2021 (ΦΕΚ 63/Α/17-4-2021) «Αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων – Τροποποίηση του άρθρου 31 του ν. 4310/2014», προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά την έκδοση των απαραίτητων οδηγιών και αποφάσεων εφαρμογής της σχετικής ΚΥΑ.

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη στις  22-12-2020, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού, των Προέδρων του ΤΕΕ και του ΤΕΕ/ΤΚΜ και μελών της ΜΕ Ανταγωνιστικότητας-Επιχειρηματικότητας-Καινοτομίας (βλ. ΕΔΩ) ενώ είχε κατατεθεί και σχετικό υπόμνημά με τις θέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ για θέματα έρευνας και καινοτομίας.

Ορισμένες από τις προτάσεις που κατέθεσε το ΤΕΕ/ΤΚΜ στον κ. Δήμα είναι:

  • Η ίδρυση Μητρώου Επενδυτικών Αγγέλων με τη δημιουργία δικτύου το οποίο θα ενσωματωθεί στα υφιστάμενα δίκτυα της ΕΕ που βρίσκονται σε λειτουργία.
  • Διαδικασία τυχόν πιστοποίησης και υποχρεώσεων των investor angels κατά τα πρότυπα του εξωτερικού αξιοποιώντας τη μελέτη του οργανισμού YOZMA που είχε εκπονηθεί το 2014 για το Υπουργείο Ανάπτυξης.
  • Να επανεξετασθεί ο περιορισμός των 100.000,00€ και ο μέγιστος αριθμός επιχειρήσεων

Σχετικά με περιεχόμενο της ΚΥΑ επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής :

-Να διευκρινισθεί εάν το ωφέλημα της φορολογικής απαλλαγής συνιστά κρατική ενίσχυση

-Να διευκρινισθεί εάν και στην Ελλάδα θα ισχύσουν οι περιορισμοί που ισχύουν στη Μεγάλη Βρετανία (S.E.I.S)

-Ως προς τον έλεγχο της ΑΑΔΕ στην ΚΥΑ δεν ορίζονται σαφώς τα όρια ελέγχου της ΑΑΔΕ, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα συνεργασίας με τις επιχειρήσεις, τους επενδυτές, και τα λογιστήριά τους. Κατά τη γνώμη του ΤΕΕ/ΤΚΜ, η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να επωμιστεί τον θεσμικό ρόλο της αξιολόγησης των business plan των επιχειρήσεων.

– Σύμφωνα με την ΚΥΑ η δυνατότητα επένδυσης ενός angel investor για ορισμένες εταιρείες του μητρώου “ELEVATE GREECE» που έχουν έδρα στο εξωτερικό και ελληνικό ΑΦΜ /υποκατάστημα στη χώρα μας δε θα είναι εφικτή.

Τέλος, αναφορικά με το άρθρο 63 του Ν 4796/2021 (ΦΕΚ 63/Α/17-4-2021 «Αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων – Τροποποίηση του άρθρου 31 του ν. 4310/2014», το ΤΕΕ/ΤΚΜ επαναφέρει προς μελέτη στο Υπουργείο, την πρότασή του να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για πλαίσιο λειτουργίας αξιολόγησης και πιστοποίησης ιδιωτικών ερευνητικών ιδρυμάτων η οποία θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας και του υγιούς ανταγωνισμού, κατ’ αντιστοιχία με καλές διεθνείς πρακτικές. «Είναι σημαντικό π.χ. για την Θεσσαλονίκη και το Τhess INTEC που θέλει να προσελκύσει επιχειρήσεις, ερευνητικούς φορείς και ανθρώπινο δυναμικό από το εξωτερικό», επισημαίνεται στην εν λόγω επιστολή ενώ παράλληλα τονίζεται πως «είναι λάθος υφιστάμενα ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα με διεθνή φήμη και αξιόλογο προσωπικό να αντιμετωπίζονται ως απλές επιχειρήσεις και όχι ως ερευνητικά.»

Δείτε αναλυτικά τις προτάσεις κι επισημάνσεις που κατέθεσε το ΤΕΕ/ΤΚΜ ΕΔΩ

Comments are closed