Προτάσεις της ΜΕ Περιβάλλοντος του ΤΕΕ/ΤΚΜ επί του Ν/Σ για τη διαχείριση απορριμμάτων

Προβολή άρθρου

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ, με απόφαση της Δ.Ε. και μετά από εισήγηση της ΜΕ Περιβάλλοντος είχε αποστείλει ήδη από τον Νοέμβριο του 2020, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις προτάσεις του, επί του Σχεδίου Νόμου «Προώθηση της Ανακύκλωσης – Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/851 της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα (EE L 150/109) και 2018/852 της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 94/62/ΕΚ για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας (EE L 150/141)».

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ επανέρχεται δια της ΜΕ Περιβάλλοντος, καθώς, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα σημεία που είχε επισημάνει έχουν προβλεφθεί στο παρόν Σχέδιο Νόμου, όπου εισάγονται θετικά μέτρα για την εφαρμογή της στρατηγικής της κυκλικής οικονομία καθώς και την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων της χώρας μας στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, διαπιστώνεται η ανάγκη βελτιωτικών κινήσεων σε επιμέρους σημεία του νομοσχεδίου.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τη διαχείριση απορριμμάτων που έληξε την προηγούμενη Πέμπτη, η ΜΕ Περιβάλλοντος υπέβαλε προτάσεις  επί συγκεκριμένων άρθρων, με στόχο να υλοποιηθούν εγκαίρως κανονιστικές βελτιώσεις.

Μερικά  από τα σημεία που ήδη συμπίπτουν με τις σχετικές προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ  είναι η εφαρμογή της χωριστής συλλογής αποβλήτων, η υιοθέτηση πολιτικών περιορισμού της σπατάλης τροφίμων, η υλοποίηση Κέντρων Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών, η θέσπιση προγραμμάτων διευρυμένης ευθύνης παραγωγού και η εφαρμογή προδιαγραφών λειτουργίας των ΣΣΕΔ.

Μεταξύ των περαιτέρω βελτιωτικών προτάσεων περιλαμβάνεται η επισήμανση ότι πρέπει να υπάρχει προϋπόθεση εισήγησης θεσμοθετημένης επιτροπής, με συμμετοχή εκπροσώπου του ΤΕΕ, για κάθε απόφαση του γ.γ. ΣΔΑ ΥΠΕΝ σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό αποβλήτων.

Επίσης, κρίνεται σημαντικό να προβλεφθούν συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με την υποχρεωτική σήμανση προϊόντων που υπόκεινται σε ΠΔΕΠ.  Εξίσου σημαντικό είναι σύμφωνα με τη ΜΕ Περιβάλλοντος να επανέλθει η διάταξη για τη δημιουργία χώρου για τη συλλογή και αποθήκευση των αποβλήτων και για τα υφιστάμενα κτίρια, καθώς οι δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν σε αστικές περιοχές δύναται να αντιμετωπιστούν με πρόβλεψη Υπουργικής Απόφασης που θα ορίζει προδιαγραφές και παρεκκλίσεις.

Δείτε αναλυτικά τις προτάσεις της ΜΕ Περιβάλλοντος επί των άρθρων ΕΔΩ

 

 

Comments are closed