Προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ στο ΥΠΕΝ για τον Χωρικό Σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης

Τις προτάσεις του για τον Χωρικό Σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης κατέθεσε το ΤΕΕ/ΤΚΜ με έγγραφό του, που απέστειλε στον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Για τη μελέτη του συγκεκριμένου θέματος είχε συγκροτηθεί Ομάδα Εργασίας από το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το πόρισμα της οποίας ενέκρινε και  παρέλαβε η Διοικούσα Επιτροπή. Στο έγγραφο κατατίθενται συνοπτικά τα συμπεράσματα που αναλύονται και τεκμηριώνονται στο πόρισμα ενώ το Ρυθμιστικό θα μελετηθεί εκ νέου και θα επικαιροποιηθούν οι προτάσεις για να κατατεθούν σε επόμενη φάση.

Στο έγγραφο, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης εξηγεί πως σε ότι αφορά την κατάργηση του Οργανισμού, «είχαμε θέσει τον προβληματισμό μας  από τότε –και εκ πείρας από πολλές άλλες περιπτώσεις- ότι «η τηλεδιοίκηση δημιουργεί σημαντικότατα προβλήματα που οφείλονται στην αμηχανία και την άγνοια της Κεντρικής Διοίκησης όταν πραγματεύεται θέματα που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης».

Όσο για την επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου, επισημαίνεται ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ είχε αναλάβει το 2014 και έφερε σε πέρας μία ευρύτατη διαβούλευση για το νέο Σχέδιο, το οποίο ουδέποτε θεσμοθετήθηκε.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ καταθέτει τρεις προτάσεις τόσο για  άμεση όσο και για μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση της κατάστασης:

  1. Σύσταση Ειδικής Γραμματείας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αρμόδιας για την επίλυση των θεμάτων που άπτονται του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού της Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης. Είναι μια άμεση και βραχυπρόθεσμη λύση για την εκτόνωση και ρύθμιση ζητημάτων του σχεδιασμού στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, μέχρι την υλοποίηση των δύο επόμενων προτάσεων.
  2. Αναβάθμιση του Τμήματος Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης σε Διεύθυνση, με αλλαγή του οργανογράμματος του υπουργείου και ικανή στελέχωσή του.
  3. Επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου.

Δείτε το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας ΕΔΩ

Δείτε το διαβιβαστικό έγγραφο προς το Υπουργείο,ΕΔΩ

Comments are closed