Πρόγραμμα επιμόρφωσης με τίτλο «Βιώσιμες Αρχιτεκτονικές Υλοποιήσεις» στο ΑΠΘ. Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι 15/5

Πηγή φωτογραφίας: Ronald P. Schatz, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license

Πηγή φωτογραφίας: Ronald P. Schatz, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license

Πρόγραμμα επιμόρφωσης με τίτλο «Βιώσιμες Αρχιτεκτονικές Υλοποιήσεις» θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου-7 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των δράσεων της Δομής Δια Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ. για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.
Στόχος του προγράμματος είναι η εμβάθυνση γνώσεων σε θέματα υλοποίησης και εφαρμογής των κατασκευών. Νέα δομικά συστήματα με σύνθετες προδιαγραφές υλοποίησης, βιωσιμότητας και κατασκευής δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο σχεδιασμού και κατασκευής. Στο διεθνή χώρο οι συνθήκες υλοποίησης διακεκριμένων εφαρμογών προσομοιάζουν περισσότερο με τεχνικές ναυπηγείου ή εργοστασίων. Είναι πιθανόν η παρούσα οικονομική κρίση να δώσει το έναυσμα για έναν ταχύ εκσυγχρονισμό που θα απαιτεί από τον αρχιτέκτονα γνώσεις εφαρμογής και συντονισμού σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες. Τα αντικείμενα που θα διδαχθούν περιλαμβάνουν ανάλυση παραδειγμάτων αξιόλογων υλοποιήσεων σε όλες τις κλίμακες και ομαδικό εργαστήριο με αντικείμενο μία πειραματική, φιλική προς το περιβάλλον κατασκευή.

Διάρκεια και θεματολογία
Το Πρόγραμμα έχει διάρκεια 43 ωρών και περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

  1. Οι νέες συνθήκες σύλληψης και εφαρμογής της αρχιτεκτονικής μελέτης (Νίκος Καλογήρου, καθηγητής)
  2. Μελέτη εφαρμογής: Αρχή και τέλος της αρχιτεκτονικής μελέτης (Πάνος Τζώνος, ομ. καθηγητής)
  3. Σύγχρονες σχεδιαστικές μέθοδοι ως απαραίτητα εργαλεία για τη μελέτη και κατασκευή σύνθετων σύγχρονων έργων (Κώστας Αντωνίου, ομ. καθηγητής /Έντυ Κάστρο, ομ. καθηγητής / Πέτρος Καπλανίδης, πολιτικός μηχανικός)
  4. Casestudies: complexities (Ρένα Σακελλαρίδου, καθηγήτρια)
  5. Όλα σε Ένα: Building Information Modelling Systems (Σταύρος Βεργόπουλος, επ. καθηγητής)
  6. Βιώσιμες αρχιτεκτονικές υλοποιήσεις. Εφαρμογή καθαρών τεχνολογιών στη σύγχρονη δόμηση (Έλλη Γεωργιάδου, αρχιτέκτων)
  7. Η σημασία της Διαχείρισης Έργου στις κατασκευές και ο κρίσιμος ρόλος του αρχιτέκτονα σε αυτήν– Η περίπτωση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Νίκος Καλογήρου, καθηγητής)
  8. Στοχεύοντας στην υλοποίηση ποιοτικού αρχιτεκτονικού έργου (Πέτρος Μακρίδης, αρχιτεκτονικό γραφείο Π. Μακρίδης + συνεργάτες Α.Ε. Τεχνικών Μελετών)
  9. Η αγωνία του εφήμερου (Μαρία Κοκκίνου/Ανδρέας Κούρκουλας, Αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou + Kourkoulas Architects & Associates)
  10. Το παράδοξο της Αρχιτεκτονικής (Κώστας Νικολαΐδης-Καρολίνα Έντουαρντς, Αρχιτεκτονικό γραφείο Antithesisarchitecture)
  11. Εργαστήριο

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε:
α) διπλωματούχους αρχιτέκτονες μηχανικούς,
β) μηχανικούς, στελέχη εταιρειών, οι οποίοι επιθυμούν να επιμορφωθούν σε θέματα βιώσιμων υλοποιήσεων, σύνθετων μελετών και εφαρμογών,
γ) ανέργους μηχανικούς οι οποίοι επιθυμούν να ανταποκριθούν ουσιαστικά και τυπικά (λαμβάνοντας πιστοποιητικό) στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Στους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα, θα χορηγηθούν:
(α) Βεβαίωση συμμετοχής
(β) Πιστοποιητικό επιμόρφωσης/κατάρτισης
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 28/03 έως 15/05/2016 και μόνο ηλεκτρονικά.

Δικαιολογητικά και κόστος συμμετοχής
Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας.
Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά σε ένα αρχείο zip:
1. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα στην ελληνική γλώσσα
2. Τίτλοι Σπουδών
Τo Πρόγραμμα θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι διαλέξεις και τα εργαστήρια θα γίνονται τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα για να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να παρακολουθήσουν.
Το κόστος συμμετοχής στο Πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 260 ευρώ (πληρωτέο δέκα μέρες πριν την έναρξη του προγράμματος).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την υπεύθυνη γραμματειακής υποστήριξης του Προγράμματος κα Αφροδίτη Μπουσουλέγκα (afrobous@arch.auth.gr), τηλ. επικοινωνίας: 2310-994364 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Comments are closed