Πρόσω ολοταχώς οι κατασκευές στη Βρετανία

Ingolfson at English Wikipedia, creativecommons

Πηγή φωτογραφίας: Ingolfson at English Wikipedia, creativecommons

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι τίτλοι της βρετανικής εφημερίδας “The Guardian” για την αγορά ακινήτων της χώρας ήταν κάπως έτσι: “Τα στοιχεία για τις κατασκευές δημιουργούν φόβους για ύφεση” (4/3/2013). “Οι αδύναμες κατασκευές τροφοδοτούν φόβους για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου” (4/5/2011). Οι σημερινοί τίτλοι δεν έχουν καμία σχέση με εκείνους.
Όπως γράφει ο Guardian στις 3 Νοεμβρίου, “το κύμα νέων δουλειών στην κατασκευαστική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο χαροποίησε τις αγορές κι έστειλε τη στερλίνα κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα εβδομάδων, σε σύγκριση με ένα καλάθι διαφορετικών νομισμάτων”.
Σύμφωνα με τον δείκτη Markit/CIPS purchasing managers’ (PMI) για την κατασκευαστική βιομηχανία, οι τεχνικές εταιρείες αναλαμβάνουν νέε δουλειές με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου έτους. Ο δείκτης αφήνει να διαφανεί ότι η βρετανική οικονομία καταφέρνει να ανακάμψει ταχέως από την αναταραχή που προκάλεσε η δραματική επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα.
Τα στοιχεία αυτά ήρθαν να συμπληρώσουν εκείνα που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες για τον μεταποιητικό τομέα της Βρετανίας, ο οποίος είχε μεν χάσει έδαφος λόγω της συρρίκνωσης του παγκόσμιου εμπορίου, αλλά έκλεισε τον Οκτώβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών.
Κατά τη Markit η αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα αντανακλά τόσο την κινητικότητα σε μια σειρά από έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, όσο και την ταχύτερη ανάπτυξη των νέων παραγγελιών. Μάλιστα, η αύξηση αυτή έχει προκαλέσει ένα πρόβλημα που στην Ελλάδα μάλλον θα αργήσουμε να το βιώσουμε…Έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Άντε, και στα δικά μας!

Άρθρο με πληροφορίες από τον The Guardian

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ

Comments are closed