Πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών η Ψαρούδα Μπενάκη

Η Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, έχει τιμηθεί με παράσημα και μετάλλια της Ελληνικής Δημοκρατίας και ξένων κοινοβουλίων και αρχηγών κρατών.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 η Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα ανέλαβε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, κατόπιν αποφάσεως της ολομέλειας της.

Η Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Βόννης (Γερμανία) και στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Διεθνούς και Αλλοδαπού Ποινικού Δικαίου του Φράιμπουργκ.

Η Νομική Σχολή της Βόννης την ανακήρυξε το 1961 σε διδάκτορα Ποινικού Δικαίου. Το 1962 ανέλαβε βοηθός της Β’ έδρας Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1971 εξελέγη υφηγήτρια του Ποινικού Δικαίου και στην συνεχεία έλαβε εντολή διδασκαλίας.

Το 1979 έγινε έκτακτη καθηγήτρια και το 1986 καθηγήτρια Α’ βαθμίδας του Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δικηγόρησε στην Αθήνα επί ποινικών υποθέσεων (1962-2008).

Το έτος 1981 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και στη συνέχεια βουλευτής Α’ Αθηνών έως το Σεπτέμβριο του 2009.

Διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας (1989), υπουργός Πολιτισμού (1990-1992), υπουργός Δικαιοσύνης (1992-1993) και πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (2004-2007).

Κατά τη βουλευτική της σταδιοδρομία ήταν εισηγήτρια σημαντικών νομοσχεδίων με ενεργό συμμετοχή στις αναθεωρήσεις του Συντάγματος.

Από τη θέση της προέδρου της Βουλής προώθησε την κοινοβουλευτική συνεργασία με κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ασίας, της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής (Χιλή) και με τον Απόδημο Ελληνισμό.

Παράλληλα, εκπροσώπησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο κατά τη σύνταξη του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Διευθύνει από το 1976 το νομικό περιοδικό «Ποινικά Χρονικά».

Έχει τιμηθεί με παράσημα και μετάλλια της Ελληνικής Δημοκρατίας και ξένων κοινοβουλίων και αρχηγών κρατών.

Το συγγραφικό έργο της κυρίας Μπενάκη είναι μεγάλο.

Επίσης, έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων και σχολίων και έχει κάνει πολλές εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια, ενώ το 2008 εξεδόθη τιμητικός τόμος υπό τον τίτλο «Ποινικές Επιστήμες, Θεωρία και πράξη – Προσφορά τιμής στην Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα», με διεθνή συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών, δικαστικών κ.ά.

Comments are closed