Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για το Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Στις 12, 13 και 14 Μαΐου στις εγκαταστάσεις του Λιμένος της Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί το Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής που διοργανώνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ με θέμα “Τα Κάστρα της Βιομηχανίας – Αποκατάσταση, Επανένταξη, Αξιοποίηση”, ενώ στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του συνεδρίου, θα διοργανωθεί έκθεση μελετών αρχιτεκτονικού έργου για την αποκατάσταση, επανένταξη και αξιοποίηση βιομηχανικών συγκροτημάτων και κτιρίων, οι οποίες διακρίθηκαν σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Σε αρκετές πόλεις μεγάλα ανενεργά βιομηχανικά συγκροτήματα έχουν ενταχθεί στη ζωή της πόλης μέσω της επανάχρησης. Πολλά όμως παραμένουν ανενεργά έχοντας υποστεί μεγάλες φθορές και κινδυνεύοντας από ανεπανόρθωτες βλάβες. Το συνέδριο θα έχει στόχο να διερευνήσει θέματα που αφορούν στην καταγραφή, τεκμηρίωση και διαχείριση σημαντικών ανενεργών βιομηχανικών συγκροτημάτων και κτιρίων που σήμερα αποτελούν στοιχεία μνήμης. Ακόμα, επιδιώκει να αναδείξει το συσχετισμό με ζητήματα βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας και να αναζητήσει συνέργειες, τρόπους και μεθόδους που θα επαναφέρουν αυτά τα συγκροτήματα στην καθημερινή μας ζωή. Η διοργάνωση του συνεδρίου επιθυμεί, παράλληλα με την προβολή ζητημάτων αποκατάστασης και επανάχρησης του υλοποιημένου ή προγραμματιζόμενου έργου που αφορά σε ανενεργά βιομηχανικά κτίρια, να ενθαρρύνει το επιστημονικό έργο που μέσα από την έρευνα και τις προτάσεις του μπορεί να φωτίσει τον συσχετισμό του θέματος με ζητήματα εκπαίδευσης καθώς και με το κοινωνικό πεδίο μέσω πρωτοβουλιών και δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

“Η προετοιμασία του συνεδρίου και της έκθεσης δεν ήταν εύκολη υπόθεση σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις”, τονίζει μιλώντας στο Blog του ΤΕΕ/ΤΚΜ ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου (και της Μ.Ε. Αρχιτεκτονικής του Τμήματος) κ. Μάκης Νικηφορίδης. “Η μακροχρόνια οικονομική κρίση και η πανδημία έχουν δημιουργήσει ένα απαισιόδοξο κλίμα  που μεταφράζεται με πολλαπλούς τρόπους. Παρά το γεγονός ότι δεν διοργανώθηκε κανένα συνέδριο με αυτό το αντικείμενο την τελευταία δεκαετία η συμμετοχή, αν και σημαντική, δεν ήταν η αρχικώς αναμενόμενη. Βέβαια αυτό διευκολύνει σε ένα βαθμό την διεξαγωγή του συνεδρίου γιατί όταν οι εισηγήσεις ξεπερνούν τις 100 αναγκαστικά γίνονται σε δύο αίθουσες. Το ίδιο ισχύει και για την παράλληλη Έκθεση, στην οποία συγκεντρώσαμε 30 συμμετοχές βραβευμένων μελετών και 36 συμμετοχές επιλεγμένων διπλωματικών. Γενικά, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε κινητικότητα σε αυτό το θέμα την τελευταία δεκαετία, δεν διαπιστώσαμε το αναμενόμενο ενδιαφέρον από τους μελετητές.”

Αναφερόμενος στις προσδοκίες, που υπάρχουν από τη διοργάνωση του συνεδρίου, ο κ. Νικηφορίδης επισημαίνει ότι αυτό “οφείλει να ενεργοποιήσει τους αρμόδιους φορείς σχετικά με αυτά τα θέματα. Οι συνεργαζόμενοι φορείς, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε ότι αφορά στην περιοχή μας οφείλουν να ασχοληθούν και να πετύχουν αυτό που δεν έγινε τις προηγούμενες δεκαετίες. Κάποιες πόλεις και κάποιες περιοχές έχουν κάνει σπουδαίο έργο και αυτό θα θέλαμε και για την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Η αξιοποίηση και επανένταξη της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην καθημερινότητα μας είναι πλέον μία επείγουσα προτεραιότητα.”

Καθώς αντίστοιχη έκθεση βραβευμένων μελετών του παρελθόντος ανέδειξε το τεράστιο έλλειμμα που υπάρχει από πλευράς υλοποίησης, ο κ. Νικηφορίδης, σημειώνει ότι το φαινόμενο παραμένει έντονο: “Το θέμα των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και αφορά όλους τους θεματικούς τομείς, ιδιαίτερα τον δημόσιο χώρο και τις αποκαταστάσεις και επαναχρήσεις κηρυγμένων ιστορικών και βιομηχανικών κτιρίων. Όταν η πλειονότητα των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών είναι διαγωνισμοί ιδεών και όταν το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στον αγωνοθέτη να αναθέσει τη μελέτη στο Α’ βραβείο, τότε κάτι κάνουμε λάθος. Τα Α΄ βραβεία καταλήγουν σε συρτάρια και όλα τελειώνουν εκεί. Θα πρέπει να αλλάξει ο σχετικός νόμος, θα πρέπει να το απαιτήσουν το ΤΕΕ, ο ΣΑΔΑΣ και γενικότερα όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Είναι παράδοξο να κάνουμε διαγωνισμούς που δεν μπορούν μετά από την απόφαση της κριτικής επιτροπής να ανατεθούν.”

Στο μεταξύ, το έντονο ενδιαφέρον κοινού και φορέων της Κρήτης, προκάλεσε η διοργάνωση από την  Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος του Δήμου Χανίων, η έκθεση βραβευμένων μελετών για τον δημόσιο χώρο (φωτο κάτω) οι οποίες είχαν εκτεθεί στο κοινό ομαδικά για πρώτη φορά στο πλαίσιο του 2ου συνεδρίου με τίτλο «Δημόσιος Χώρος +» που οργανώθηκε από το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας τον Μάρτιο του 2019 στον Κήπο των Γλυπτών της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση συνεχίζεται έως και την Παρασκευή 29 Απριλίου στην πλατεία Κατεχάκη στην παλιά πόλη Χανίων, με ελεύθερη είσοδο. Όπως ανέφερε σχετικά ο κ. Νικηφορίδης σε ομιλία του με αφορμή την έκθεση, “αυτή αντικατοπτρίζει το όραμα για ανοικτούς δημόσιους χώρους στις πόλεις της χώρας με προτεραιότητα στους πεζούς και όχι στα οχήματα” διαμηνύοντας ότι “η νοοτροπία μπορεί να αλλάξει και στα Χανιά με το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι  , μέσω της εφαρμογής αρχιτεκτονικών μελετών που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση των δημόσιων χώρων και κατ’ επέκταση σε αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών.”

Comments are closed