Στον «μαέστρο της ειρήνης» το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»

“Έναν έξοχο πιανίστα αλλά και ταυτόχρονα έναν μέγα ανθρωπιστή, έναν γενναίο διανοούμενο και έναν βαθύτατα δημοκρατικό πολίτη”, χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου τον αρχιμουσικό κ. Ντάνιελ Μπάρενμπόιμ, απονέμοντάς του το Βραβείο “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ” του ομώνυμου Ιδρύματος, στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μνημείο της Ροτόντας.

Ο κ. Ντάνιελ Μπάρενμποιμ δεν παρέστη για λόγους υγείας. Το βραβείο παρέλαβε ο γιος του Μάικλ Μπάρενμπόιμ και στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο έργο και τις “ιδιαίτερα θαρραλέες”, όπως τις χαρακτήρισε, απόψεις του αρχιμουσικού.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τα επιτεύγματα του πιανίστα και μαέστρου που ήταν φίλος του Παλαιστίνιου διανοητή Έντουαρντ Σαίντ και είναι ταυτόχρονα «ένας μεγάλος ανθρωπιστής ένας γενναίος διανοούμενος μια πληθωρική ασυνήθιστη φυσιογνωμία προικισμένη με εξαιρετικά χαρίσματα και απεριόριστη αγάπη για τη μουσική σαν τρόπο ζωής που είναι ικανή να υπερβεί συμβάσεις και εμπόδια. Δεν δίστασε να εκφράσει θαρραλέες απόψεις», όπως τόνισε. «Το βραβείο είναι μια μικρή μόνο αναγνώριση της προσφοράς του. Τον τιμάμε με σεβασμό και τον ευχαριστούμε», συμπλήρωσε.

Η δράση του Μπάρενμπόιμ έχει συνδεθεί με πρωτοποριακά projects για την ειρήνη, την τέχνη και τη στήριξη νέων καλλιτεχνών: κορυφαία πρωτοβουλία όλων είναι η δημιουργία της West-Eastern Divan Orchestra, μιας ορχήστρας κλασικής μουσικής που την απαρτίζουν Ισραηλίτες και Παλαιστίνιοι, γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο, για την οποία ο ίδιος έχει λάβει από τα Ηνωμένα Έθνη τον τίτλο του Messenger of Peace.

Ο γιος του βραβευθέντα και αρχιμουσικός της ορχήστρας μίλησε για τη μεγάλη τιμή που είναι να αποδέχεται αυτό το βραβείο ως εκπρόσωπος του πατέρα του. «Ήθελε πολύ να είναι εδώ μαζί μας σε αυτό το εμβληματικό μνημείο, αλλά δυστυχώς ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας τον εμπόδισε. Μίλησε για το βραβείο Θεοφανώ που πήρε το όνομά του από μια «εξαιρετικά σημαντική γυναίκα», όπως είπε. «Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι πολύ σημαντικά για τον πατέρα μου. Εγώ, ο πατέρας μου και οι συνεργάτες μας είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που παίρνουμε αυτό το τρίτο βραβείο μετά από τόσο σημαντικές προσωπικότητες. Αυτό το βραβείο τιμάει την τέχνη και η σημασία της. Το πόσο σημαντική είναι η τέχνη ήταν πάντα μια ισχυρή πεποίθηση για τον πατέρα μου», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής για το Βραβείο Herman Count van Rompuy τόνισε ότι αυτή είναι κιόλας η τρίτη χρονιά που είναι εδώ και παρακολουθεί την παρουσίαση. «Επικεντρωνόμαστε στην ιδέα της συνεργασίας και σεβόμαστε τη διεθνή υπόσταση κάθε κράτους. Αν αυτό συμβεί τότε η Ειρήνη δεν θα είναι απλά ένα όνειρο. Η τέχνη είναι ένα βλέμμα μεταξύ του εσύ και του εμείς», είπε μεταξύ άλλων. Τέλος, μίλησε για το μήνυμα που κουβαλά η μουσική που είναι ικανή να μιλήσει σε όλες τις γλώσσες.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοφανώ κ. Σταύρος Ανδρεάδης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το βραβείο παρότι βρίσκεται στην αρχή του έχει δώσει έντονα το στίγμα του στους ανθρώπους που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής. «Στο πρόσωπο του συγκλονιστικού αυτού μαέστρου θέλουμε να αναδείξουμε τη δύναμη της τέχνης», επεσήμανε, ενώ χαρακτήρισε τον μαέστρο ως έναν Ευρωπαίο πολίτη του κόσμου.

Comments are closed