Στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα επεξεργασίας λυμάτων σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για 51 έργα συνολικού προϋπολογισμού 408.499.600,33 € που εντάσσονται στη Δράση του Ταμείου Ανάκαμψης 2.0 «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων, περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών», σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Τα έργα αυτά αφορούν υποδομές σε οικισμούς της χώρας κάτω των 2.000 κατοίκων. Οι περισσότεροι οικισμοί, συνολικά 53, που θα αποκτήσουν σύγχρονες υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων, είτε με νέα δίκτυα που θα συνδέονται σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ), είτε με νέες ΕΕΛ και νέα δίκτυα, είναι άνω των 1.000 κατοίκων. Πρόκειται για την τρίτη υποκατηγορία έργων, καθώς στις δύο προηγούμενες υποκατηγορίες είχε εγκριθεί η χρηματοδότηση για άλλα 34 έργα και έτσι συνολικά τα έργα διαχείρισης αστικών λυμάτων που προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέρχονται σε 85.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ανελαστικά και προβλέπουν τη συμβασιοποίηση των έργων μέχρι τέλους του 2023 και την ολοκλήρωσή τους μέχρι τέλους του 2025.

Τα έργα αφορούν εγκαταστάσεις και δίκτυα στους δήμους: Θήρας, Σικυωνίων, Ναυπλιέων, Χανίων, Κυθήρων, Κέρκυρας, Αμφίκλειας – Ελάτειας, Κομοτηνής, Νέστου, Τεμπών, Αγρινίου, Κιλκίς, Ιστιαίας Αιδηψού, Αιγιαλείας, Νέας Προποντίδας, Βέροιας, Τανάγρας, Τρικκαίων, Θέρμου, Πύλης, Παγγαίου, Καλαμάτας, Δελφών, Λιβαδειάς, Ξηρομέρου, Στυλίδας, Εμμανουήλ Παππά, Αλλονήσου, Κορίνθου, Καμένων Βούρλων, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Κύμης – Αλιβερίου, Λαμίας, Αριστοτέλη, Ζαγορίου, Βόλου, Μουζακίου, Φαιστού, Αμοργού, Πέλλας, Λευκάδας, Λέσβου, Μήλου, Νάουσας, Ζαγοραίου, Δωρίδος, Μαραθώνα και την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους Άθω.

Comments are closed