Συνάντηση Χατζηδάκη – Πομπέο στον ΣΒΕ: Τα έργα που θα κάνουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο

Η πρόοδος των πέντε ενεργειακών έργων που εκτιμάται πως αναβαθμίζουν τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και προωθούν τον στόχο για διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων της ενέργειας στην Ευρώπη, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Mike Pompeo στα νέα γραφεία του ΣΒΕ στη Θεσσαλονίκη, της συζήτησης που έλαβε χώρα με θέμα την ενέργεια και τη συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και της υπογραφής της συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Με τη συμφωνία, οι δύο χώρες δεσμεύονται να καθιερώσουν μια επίσημη βάση συνεργασίας στον τομέα της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που θα διευρύνει και θα ενισχύσει την διεξαγωγή συνεργατικών δράσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και θα ενθαρρύνει την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της συνεργασίας αυτής προς το οικονομικό και κοινωνικό τους όφελος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τράπεζας επισήμανε ότι ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (ΤΑΡ) αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία μέσα στους επόμενους μήνες και ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας (IGB) έως το τέλος του 2021. Η τελική επενδυτική απόφαση για τον πλωτό σταθμό επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να ληφθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021, με την εμπορική λειτουργία του Σταθμού να τοποθετείται δύο χρόνια αργότερα. Ήδη έμποροι φυσικού αερίου από πολλές χώρες της περιοχής (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία) έχουν υπογράψει με τον φορέα υλοποίησης του FSRU μακροχρόνια συμβόλαια για απορρόφηση σημαντικών ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Πέραν των τριών αυτών έργων, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και στον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών. Για το θέμα του αγωγού πετρελαίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Χατζηδάκη, στην οποία συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών ώστε να βρεθεί κοινός παρονομαστής το συντομότερο.

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ο Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχει ενδυναμώσει τις διμερείς σχέσεις σε μια σειρά τομέων. Στην ενέργεια, αυτό αντανακλάται στην μεγάλη αύξηση των εξαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα καθώς και στην παρουσία αμερικανικών επενδύσεων στον κλάδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Comments are closed