Αυτές ήταν οι 10 κυρίαρχες αρχιτεκτονικές τάσεις του 2016

Πηγή εικόνας: dezeen

Τις δέκα αρχιτεκτονικές τάσεις, που έβαλαν την υπογραφή τους στο 2016, από την εκ νέου ανάδυση του μινιμαλισμού στο interior design μέχρι την έλευση των νέων μοντέλων συγκατοίκησης, καταγράφει η Jessica Mairs, architecture editor στο Dezeen, κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς, που σε λίγο θα αφήσουμε πίσω μας.

Mινιμαλιστικοί εσωτερικοί χώροι
Στη διάρκεια του 2016 είδαμε αφθονία εσωτερικών χώρων με αυστηρές, μινιμάλ γραμμές, με την τάση αυτή να αφορά τόσο ολόκληρα διαμερίσματα, όσο και χώρους γραφείων, όπου κυριαρχούν μεταξύ άλλων το μάρμαρο σε ψυχρό χρωματικό τόνο και τα ομοιόμορφα σανιδώματα τοίχων. Ανάμεσά τους, η Jessica Mairs ξεχώρισε ένα διαμέρισμα στη Βαρκελώνη του Raúl Sánchez όπου το γκρίζο μάρμαρο με “φλέβες” και το εμφανές μπετόν κυριαρχούν, αλλά και το πολύ ιδιαίτερο μπάνιο στο Τελ Αβίβ (Maayan Zusman), όπου τα μόνα πιο “πληθωρικά” στοιχεία σε έναν κάτασπρο χώρο είναι μια βρύση στο χρώμα του αίματος και ένα μαύρο πλαίσιο βάσης νιπτήρα.

Πηγή εικόνας: dezeen

Προκατασκευασμένα σπίτια νέας αισθητικής
Αυτή τη χρονιά, τα προκατασκευασμένα σπίτια αποτίναξαν από πάνω τους τη “ρετσινιά” του προκάτ, με τους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές να διερευνούν με επιτυχία το κατά πόσο οι σπονδυλωτές, αρθρωτές τεχνικέ δόμησης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μακροπρόθεσμων λύσεων στέγασης, που θα ολοκληρώνονται ταχέως, θα στοιχίζουν σχετικά φθηνά και θα είναι αισθητικώς ελκυστικά. Η αρθρογράφος αναφέρει ενδεικτικά -και μεταξύ άλλων- μια κατοικία στην Ουρουγάη, με την υπογραφή της MAPA, που βρίσκεται πάνω σε έναν πέτρινο τοίχο και μπροστά σε έναν ελαιώνα. ›

Δεν έχω δικό μου σπίτι, δεν είμαι άστεγος
Κατά το 2016, τα σχήματα συγκατοίκησης, αλλά και οι συνεργατικοί χώροι εργασίας (co-working) επιχείρησαν να επανεφεύρουν πλήρως τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται, με τους κοινούς χώρους γραφείων και κατοικίας να έχουν μεγάλη απήχηση στους millennials, που συχνά έχουν πλεόνασμα ενέργειας, αλλά έλλειμμα ρευστού. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι η συγκατοίκηση παρουσιάστηκε ώς ιδανική λύση και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία και ήδη ο πρώτος τέτοιος χώρος εγκαινιάστηκε με επιτυχία στο Λονδίνο. Κάποιοι επιχειρηματίες του κλάδου “στοιχηματίζουν” πλέον ότι τα σχήματα συγκατοίκησης θα γίνουν τόσο δημοφιλή, που οι περισσότεροι από εμάς θα είμαστε …άστεγοι (υπό την έννοια ότι δεν θα έχουμε πλέον τη δική μας “προσωπική” στέγη).

Ο ουρανοξύστης μου είναι λεπτότερος από τον δικό σου
Οι αρχιτέκτονες φαίνεται ότι επιδόθηκαν στην ιδιαίτερη επαγγελματικού αποστολή της δημιουργίας του πιο λεπτού ουρανοξύστη το 2016. Η τάση αυτή έγινε μάλιστα τόσο δημοφιλής στη Νέα Υόρκη, ώστε το Μουσείο Ουρανοξυστών δημιούργησε ένα εργαλείο online, που επιτρέπει στον χρήστη να εντοπίσει τους πιο …λυγερούς, τους πιο skinny ουρανοξύστες της πόλης. Πολλοί από αυτούς έχουν ύψος άνω των 300 μέτρων, ενώ η αναλογία μεταξύ του πλάτους βάσης προς το ύψος είναι ενίοτε τόσο εξωφρενική, που διαμορφώνεται στο …1:23.

Ανθρακονήματα
Στη διάρκεια της χρονιάς που αφήνουμε πίσω μας, οι ειδικοί φαίνεται ότι “έδειξαν” το ανθρακόνημα ώς το κατασκευαστικό εργαλείο του μέλλοντος, υποστηρίζοντας ότι το ιδιαίτερο αυτό υλικό, πανίσχυρο, αλλά ελαφρύ, σε συνδυασμό με τις ολοένα περισσότερες διαθέσιμες τεχνικές ρομποτικής κατασκευής, προλειαίνει το έδαφος για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Πηγή εικόνας: dezeen

Άρθρο με πληροφορίες από το dezeen

Αν θέλετε να ρίξετε μια ματιά και στις υπόλοιπες τάσεις (Shingles, Charred timber, London house extension boom, Sustainability, Backyard studios κτλ, μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ

Comments are closed