Τα drones έρχονται ν΄αλλάξουν ακόμη και τις standard υποδομές στα διαμερίσματα

droneTo τελευταίο διάστημα η Amazon είναι πολύ απασχολημένη με το να “τεστάρει” τι γίνεται εκεί ψηλά στον αέρα της αγγλικής εξοχής. Όχι από …φυσιολατρική διάθεση, αλλά γιατί εκεί -σε μια μυστική τοποθεσία στην Αγγλία- δοκιμάζει “πόσα απίδια βάνει ο σάκος” της νέας της πρωτοβουλίας, με τίτλο “The Prime Air Initiative”. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να πετύχει ένα ιδιαίτερο “delivery service”, δηλαδή να είναι σε θέση να παραδίδει τα προϊόντα της στους πελάτες της εντός 30 λεπτών, όχι δια των παραδοσιακών οδών, αλλά με ειδικά φτιαγμένα drones. Κι η κίνηση αυτή της γνωστής εταιρείας δίνει μια πρόγευση των όσων πρόκειται να αλλάξουν δραστικά στις πόλεις ανά τον κόσμο, όχι στο πολύ μακρινό μέλλον, αλλά σχετικά σύντομα. ΟΚ, είναι γεγονός ότι όλη αυτή η ιστορία με τα drones έχει κενά: ασφάλεια, πιθανές αλληλεπιδράσεις με την πολιτική και πολεμική αεροπορία, κανονιστικές ασάφειες, θέματα προσωπικών δεδομένων κτλ.

Το μέλλον όμως, δεν είναι τόσο μακριά. Για παράδειγμα η υπηρεσία Prime Air εκτιμάται ότι θα είναι ευρέως διαθέσιμη σε τρία-τέσσερα χρόνια από σήμερα.

Οι αλλαγές που θα φέρει η ευρεία χρήση των drones -όχι μόνο της Amazon εννοείται- θα είναι ραγδαίες:

 

1.Επιχείρηση “Καθαροί ουρανοί”

Οτιδήποτε περισσεύει στις ταράτσες είτε αυτό είναι δορυφορικό πιάτο είτε κεραία κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να απομακρυνθεί ώστε τα drones να κινούνται ανεμπόδιστα.

2.Ειδικές υποδομές “UAV-ready”στα κτήρια

Οι υποδομές στα κτήρια θα πρέπει να αλλάξουν για την υποδοχή των drones και πιθανώς οι ειδικές απαιτήσεις τους να εξελιχθούν σε “στάνταρτ” προδιαγραφές για τις κατοικίες. Για τι πράγμα μιλάμε; Χώροι προσγείωσης με φωτισμό καθοδήγησης (ήδη υπάρχουν τέτοιοι στην αγορά), σταθμοί φόρτισης, πόρτες ασφαλούς εισόδου για την παράδοση αγαθών και δεν συμμαζεύεται. Οι κάτοικοι πυκνοχτισμένων περιοχών με  πολλά διαμερίσματα πιθανώς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν κοινόχρηστες υποδομές λόγω έλλειψης χώρου.

3.Επισκευές και εποπτεία …από ψηλά

Drones θα μπορούν να παρακολουθούν και να καταγράφουν τη λειτουργία υπερμεγέθων κατασκευών όπως οι ανεμογεννήτριες, να συγκεντρώνουν δεδομένα για την περιβαλλοντική κατάσταση, τη διάβρωση των ακτών ή την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, να ρυθμίζουν την κυκλοφορία, να ελέγχουν τις γεωργικές καλλιέργειες και  τις παραβάσεις ταχύτητας και …δεν συμμαζεύεται.

Άρθρο με πληροφορίες από το phys.org

Διαβάστε περισσότερα για τις διάφορες χρήσεις των drones αλλά καιγ ια τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανακύπτουν ΕΔΩ

Comments are closed