Τι αλλάζει στους διαγωνισμούς ΑΠΕ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του ΥΠΕΝ που αφορά στην “Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/66576/ 5877/28.06.2022 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός εγκατεστημένης ισχύος, ανά τεχνολογία ή και κατηγορία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., η οποία δημοπρατείται μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, αριθμού ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών ανά έτος, χρονοδιαγράμματος πραγματοποίησης των ανταγωνιστικών διαδικασιών και άλλων θεμάτων που αφορούν στις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών, με βάση την παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 4414/2016» (Β’ 3522)».

Μεταξύ άλλων, τροποποιείται το πρώτο εδάφιο και προστίθενται οι ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές προσφοράς για τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών που θα αφορούν σταθμούς που πρόκειται να εγκατασταθούν στη χώρα ή/και σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου με τις οποίες υφίσταται εν ενεργεία Διασυνοριακό Εμπόριο Ενέργειας και θα διεξαχθούν εντός του έτους 2023 και το άρθρο 3 τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής:

H ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς για την πρώτη κοινή ανταγωνιστική διαδικασία που θα αφορά σταθμούς που πρόκειται να εγκατασταθούν στη χώρα και τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών που θα αφορούν σταθμούς που πρόκειται να εγκατασταθούν στη χώρα ή/και σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου με τις οποίες υφίσταται εν ενεργεία Διασυνοριακό Εμπόριο Ενέργειας και θα διεξαχθούν εντός του έτους 2023 καθορίζεται ως ακολούθως:

Α. Για την πρώτη (2022 – Γ’) κοινή ανταγωνιστική διαδικασία που θα αφορά σταθμούς που πρόκειται να εγκατασταθούν στη χώρα:

  • στα 54 €/MWh για την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών,
  • στα 63 €/MWh για την τεχνολογία των αιολικών.

Β. Για την κοινή ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών που θα αφορά σταθμούς που πρόκειται να εγκατασταθούν στη χώρα ή/και σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου με τις οποίες υφίσταται εν ενεργεία Διασυνοριακό Εμπόριο Ενέργειας και θα διεξαχθεί εντός του έτους 2023:

  • στα 54 €/MWh για την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών,
  • στα 63 €/MWh για την τεχνολογία των αιολικών.

Γ. Για τις ειδικές κατά τεχνολογία ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών που θα αφορούν σταθμούς που πρόκειται να εγκατασταθούν στη χώρα και θα διεξαχθούν εντός του έτους 2023:

  • στα 70 €/MWh για την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών,
  • στα 83 €/MWh για την τεχνολογία των αιολικών.

Δ. Για την κοινή ανταγωνιστική διαδικασία που θα αφορά σταθμούς που πρόκειται να εγκατασταθούν σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου με τις οποίες υφίσταται εν ενεργεία Διασυνοριακό Εμπόριο Ενέργειας και θα διεξαχθεί εντός του έτους 2023:

  • στα 54 €/MWh για την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών,
  • στα 63 €/MWh για την τεχνολογία των αιολικών.»

Επιπλέον, η ελάχιστη χρονική διάρκεια από την προκήρυξη της πρώτης κοινής ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίζεται σε 25 ημέρες. Η ελάχιστη χρονική διάρκεια από την προκήρυξη των λοιπών ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίζεται σε 42 ημέρες.

Τρόπος Διενέργειας ανταγωνιστικών διαδικασιών για το έτος 2023

Όσον αφορά στις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών που θα αφορούν σταθμούς που πρόκειται να εγκατασταθούν στη χώρα ή/και σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου με τις οποίες υφίσταται εν ενεργεία Διασυνοριακό Εμπόριο Ενέργειας και θα διεξαχθούν εντός του έτους 2023 θα διενεργηθούν με το μοντέλο του single – step static auction, ήτοι σε ένα στάδιο με ταυτόχρονη ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης συμμετοχής συνοδευόμενη με τα σχετικά απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα και της μοναδικής οικονομικής προσφοράς».

Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ.

Comments are closed