Τι είπαν Μητσοτάκης – Καραμανλής για το Μετρό και τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης

Για όλα τα μεγάλα έργα που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη μίλησε κατά την επίσκεψή του σε διάφορους φορείς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετρό Θεσσαλονίκης, αστικές συγκοινωνίες,  αεροδρόμιο Μακεδονία, τα έργα στο λιμάνι αλλά και σημαντικά οδικά έργα στην ευρύτερη περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Απρίλιο του 2023, προσθέτοντας πως στον σταθμό της Βενιζέλου έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για την απομάκρυνση και την μελλοντική επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση που έλαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Τόνισε, δε, ότι με την ολοκλήρωσή του και σύμφωνα, πάντα, με τον σχεδιασμό, ο σταθμός θα είναι από τους ομορφότερους διεθνώς καθώς θα συνδυάζει το μεταφορικό του αντικείμενο με έναν υπερσύγχρονο μουσειακό χώρο.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα, 25 Μαΐου διαβεβαίωσε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν και ότι το έργο θα παραδοθεί ολόκληρο το 2023. «Τον Απρίλιο του 2023, το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν θα λειτουργήσει κολοβό, θα λειτουργήσει ολόκληρο, θα λειτουργήσει και με τον σταθμό Βενιζέλου, που είναι ο κεντρικός σταθμός. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που θα τηρήσουμε», τόνισε ο υπουργός.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι πολύ γρήγορα θα ξεκινήσουν και οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τον φορέα υλοποίησης του Μετρό Θεσσαλονίκης και τόνισε πως αυτό αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε περίπτωση το Μετρό να λειτουργούσε, όπως μερικοί έχουν πει, το 2020 ή το 2021, γιατί μόνο οι διαγωνιστικές διαδικασίες θέλουν τουλάχιστον 2,5 χρόνια.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Σταθμό Βενιζέλου, η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είδε για πρώτη φορά σε βίντεο την τελική μορφή του σταθμού όταν αυτός θα αποδοθεί στο κοινό, αποκαλύπτοντας τον τρόπο που οι αρχαιότητες θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του σταθμού και θα αναδεικνύονται εντός αυτού.

Μητροπολιτικό Πάρκο στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Για την μεγάλη ανάπλαση στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στη Δυτική Θεσσαλονίκη που θα μετατραπεί σε Μητροπολιτικό πάρκο, ο πρωθυπουργός τόνισε πως έχουν βρεθεί υποψήφιοι ανάδοχοι για το πρώτο κομμάτι του έργου υπογραμμίζοντας πως έχουν δοθεί οι απαραίτητες κατευθύνσεις για να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες μελέτες που αφορούν τα πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα κτίρια τα οποία βρίσκονται εντός του στρατοπέδου, ώστε το έργο αυτό -σε πλήρη ανάπτυξη- να προσφέρει στους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης έναν ποιοτικό «πνεύμονα πρασίνου».

Τον Σεπτέμβριο η Θεσσαλονίκη θα έχει 500 λεωφορεία

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την ανάταξη του συστήματος συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στη σύμβαση του ΟΑΣΘ με τα ΚΤΕΛ που κατέληξε σε 125 νέα λεωφορεία και 400 νέες θέσεις εργασίας. “Κατά την άποψή μου, αποτελεί και ένα πρότυπο για το πώς δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά προς όφελος των πολιτών” είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε πως αναμένονται 50 ακόμα νέα λεωφορεία από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και επιπλέον 180 καινούργια, μισθωμένα, οχήματα (με leasing) τα οποία εκτίμησε ότι θα μπορούν να ενταχθούν στο μεταφορικό έργο της πόλης το Φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, υπεγράφη και η προγραμματική σύμβαση με την οποία ο δήμος Θεσσαλονίκης παραχωρεί 50 λεωφορεία, τα οποία προμηθεύτηκε από τον αδελφοποιημένο δήμο Λειψίας στον ΟΑΣΘ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, τον Σεπτέμβριο θα γίνει και διαγωνισμός για τα νέα, φιλικά προς το περιβάλλον ηλεκτροκίνητα λεωφορεία τα οποία θα προμηθευθούν τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και η Αθήνα. Ο διαγωνισμός θα γίνει σε τρεις φάσεις και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 18 έως 24 μήνες.

Τα οδικά έργα και η ανάπλαση της ΔΕΘ

Μιλώντας για τα οδικά έργα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε πως υπάρχουν μειοδότες στα έργα “φαντάσματα” της περιοχής, δηλαδή στη σύνδεση της Εγνατίας με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Θέρμη-Γαλάτιστα και βέβαια στο περιβόητο “ορφανό χιλιόμετρο” του οδικού άξονα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα και στο έργο-ΣΔΙΤ της αναβάθμισης της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Λεωφόρου που θα περάσει από την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής τον Ιούνιο. Για το λεγόμενο Fly Over, ο κ.Μητσοτάκης το χαρακτήρισε ένα έργο το οποίο θα ανακουφίσει σημαντικότατα την πόλη, όταν ολοκληρωθεί.

Αφού αποκάλυψε ότι θα διεξαχθεί η φετινή ΔΕΘ, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, ο πρωθυπουργός μίλησε για την την ανάπλαση της, λέγοντας πως προχωρά όπως είχε δεσμευτεί με την ωρίμανση του έργου, δηλαδή στην ολοκλήρωση του ειδικού χωρικού σχεδίου, στα χρονοδιαγράμματα με τα οποία είχαμε δεσμευτεί. Εκτίμησε δε ότι εντός των επόμενων δύο μηνών, θα ξεκινήσει και η διαδικασία για τον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση αυτού του πολύ μεγάλου πρότζεκτ.

Comments are closed