Τι σχέση έχει με τη μηχανική; Κι όμως, ο Mr Bean είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός με πτυχίο από την Οξφόρδη.

Πηγή: Photo by Nathan Wong, flickr

Πηγή: Photo by Nathan Wong, flickr

Φανταστείτε τον «Mr Bean» να δουλεύει πάνω σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα, να χειρίζεται μια υπερσύγχρονη συσκευή ή να διεξάγει πολύπλοκες μετρήσεις. Αν σας έρχονται στο μυαλό κωμικές καταστάσεις με μπλεγμένα καλώδια και απρόσμενες εκρήξεις, ξανασκεφτείτε το. Γιατί ο Mr Bean, κατά κόσμον Rowan Atkinsοn (Ρόουαν Ατκινσον), έχει όχι ένα, αλλά δύο πτυχία ηλεκτρολόγου μηχανικού, από τα πανεπιστήμια Μάντσεστερ και Οξφόρδης!

Ο Atkinson, γιος αγρότη, μπορεί να σπούδασε μηχανικός, αλλά δεν ήταν αυτή η ιδιότητα που τον επίσημο προσκεκλημένο στο γάμο του Πρίγκιπα Καρόλου και της Καμίλα. Ούτε του απέφερε την περιουσία των 100.000.000 λιρών, που τού επιτρέπει να κάνει συλλογή πανάκριβων αυτοκινήτων. Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός της Οξφόρδης, κάποτε συμμαθητής του Tony Blair (Τόνι Μπλερ), τα κατάφερε να ανακηρυχθεί ένας από τους 50 πιο αστείους ηθοποιούς της βρετανικής κωμωδίας από τον Observer. Αλλά το μεγαλύτερο τίτλο τιμής τον έδωσαν οι ίδιοι οι Βρετανοί κωμικοί, που σε μεταξύ τους δημοσκόπηση (2005), τον κατέταξαν ανάμεσα στους κορυφαίους συναδέλφους τους. Το 1982 έλαβε το Βραβείο Καλύτερης Κωμικής Θεατρικής Παράστασης «Λώρενς Ολίβιε». Πόσο κωμικός είναι, όμως, στην πραγματική του ζωή;

 

Τρακάροντας μια Mc Laren F1 …με ένα «Μini Metro»

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή μπορώ να τους κάνω να γελάσουν όταν βρίσκομαι επί σκηνής, θα τα καταφέρω και στη διαπροσωπική επαφή μαζί τους. Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Είμαι ένα μάλλον ήσυχο και βαρετό άτομο», έχει δηλώσει. Η ζωή του βέβαια έχει ενίοτε έναν «αέρα» από Mr Bean. Ποιος άλλος θα μπορούσε να τρακάρει ένα υπερ-αυτοκίνητο, όπως η MacLaren F1 της συλλογής του, αξίας άνω του 1 εκατ. λιρών, με ένα σταθμευμένο «Mini Metro», αξίας …600 λιρών; Ο Αtkinson το έκανε!

 

Ποιος είναι, όμως, ο Rowan;

Στις 6 Ιανουαρίου 1955, στο Consett της βρετανικής επαρχίας Durham, η Εlla May-Bainbridge, σύζυγος του αγρότη Eric Atkinson, αργότερα διευθυντή εταιρίας, γέννησε ένα αγόρι. Ο μικρός βαφτίστηκε Rowan Sebastian. Η κλίση του «στερνοπαιδιού» των Atkinson φάνηκε ήδη από το πανεπιστήμιο. Στην Οξφόρδη, ο νεαρός Rowan έπαιξε σε σκετς της Oxford University Dramatic Society και της Λέσχης Πειραματικού Θεάτρου (ETC).

Εκεί γνώρισε το συγγραφέα Richard Curtis (Ρίτσαρντ Κέρτις) και το συνθέτη Howard Goodall (Χάουαρντ Γκούνταλ), με τους οποίους συνέχισε να συνεργάζεται στη διάρκεια της καριέρας του. Ακολούθησαν κάποιες επιτυχημένες τηλεοπτικές εκπομπές και σίριαλ και την πρωτοχρονιά του 1990 «γεννήθηκε» ο Mr Bean, που μπήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1997.

 

Ο Τζέιμς Μποντ και Τέσσερις Γάμοι και μια Κηδεία

Η κινηματογραφική καριέρα του Atkison ξεκίνησε το 1983, με εμφάνιση στην ταινία Τζέιμς Μποντ «Ποτέ μη λες ποτέ». Μετά από μια σειρά λιγότερο γνωστές ταινίες, συμμετείχε στο φιλμ «Μάγισσες» με την Αnjelica Huston (Ατζέλικα Χιούστον), το 1990. Μεγαλύτερη αναγνώριση κέρδισε το 1994, με την ταινία «Τέσσερις Γάμοι και μια κηδεία», όπου υποδύθηκε έναν λεκτικά …αδέξιο ιερέα. Τον ίδιο χρόνο δάνεισε τη φωνή του στον Zazu, χαρακτήρα του «Άρχοντα των Λιονταριών».

 

Μετατρέποντας τη βραδυγλωσσία σε κωμικό όπλο

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα –και χαρίσματα- του Rowan Atkinson, σήμα κατατεθέν σε πολλούς ρόλους του, είναι η υπερβολική άρθρωση του αγγλικού “B” (μπ). Στην πραγματικότητα, ο Βρετανός ηθοποιός και μηχανικός είναι βραδύγλωσσος (τραυλός) και ο υπερβολικός τονισμός του «μπ» είναι απλά μια τεχνική που χρησιμοποίησε για να προφέρει άνετα τις ατάκες του.

Στη Βρετανία, ο Atkinson παρομοιάζεται συχνά με τον Charlie Chaplin (Τσάρλι Τσάπλιν) για τη δυνατότητά του να προκαλεί γέλιο χωρίς να μιλάει. Έχει αποκληθεί “ο άνθρωπος με το λαστιχένιο πρόσωπο” για τις εντυπωσιακές γκριμάτσες του, που αψηφούν την …ανατομία του ανθρώπινου προσώπου.

 

Ηγέτης κομματικού συνασπισμού, συλλέκτης αυτοκινήτων

Η πολιτική και τα γρήγορα αυτοκίνητα φαίνεται ότι αποτελούν δύο μεγάλα πάθη του Αtkinson (ο οποίος είναι παντρεμένος με τη Sunetra Sastry και πατέρας δύο παιδιών). Πέραν του ότι έχει κριτικάρει δημοσίως διάφορα νομοσχέδια, αποπειράθηκε να εισέλθει στην πολιτική πιο ενεργά. Το 2005 τέθηκε επικεφαλής συνδυασμού, που είχε στις τάξεις του τους πιο επιφανείς ηθοποιούς και συγγραφείς της χώρας του (όπως ο Στέφεν Φράι και ο βραβευμένος με το βραβείο Booker συγγραφέας και σεναριογράφος Ιαν Ράσελ Μακ Εβαν).

Το δεύτερο πάθος του φαίνεται ότι είναι τα αυτοκίνητα. Εκτός από την προαναφερθείσα McLaren, στη συλλογή του έχει ακόμη (μεταξύ άλλων) ένα Audi A8, ένα υβριδικό Honda Civic και μια σκουροκόκκινη DBS V8.

Του αρέσει δε, να οδηγάει αυτοκινητάκια μινιατούρες (τα γνωστά go-karts) γύρω από τα ιδιόκτητα γήπεδα τένις του. Και πώς κρίνει ο ίδιος τη δουλειά του ως ηθοποιού τόσα χρόνια; Φαίνεται ότι δεν είναι ο φανατικότερος οπαδός του εαυτού του: «το βρίσκω απογοητευτικό ότι, εκτός από τους ‘’Τέσσερις Γάμους και Μία Κηδεία’’ δεν έχω ακόμη εμπλακεί σε μία ταινία για την οποία να είμαι εντελώς υπερήφανος»…

 

 

*Η στήλη αυτή, με τις προσωπικότητες που διέπρεψαν σε άλλους κλάδους, ενώ ήταν μηχανικοί, ή ενέπνευσαν τρίτους σε άλλες ειδικότητες ή χώρους, ξεκίνησε το 2009 από το “Τεχνογράφημα”. Τώρα τη μεταφέρουμε και εδώ και τη συνεχίζουμε!

Comments are closed