Τι σχέση έχει με τη μηχανική; JETHRO TULL: Η ροκ μπάντα των ’60 κι ο αγρονόμος του 17ου αιώνα

Photo by wikipedia Λεζάντα: Μπορεί το όνομα Jethro Tull να φέρνει στο μυαλό των περισσότερων μπάσα και ηλεκτρικές κιθάρες, αλλά ο “πραγματικός” Jethro σχεδίαζε πράγματα όπως το εικονιζόμενο ιππήλατο μηχάνημα σποράς του 1762

Photo by wikipedia Λεζάντα: Μπορεί το όνομα Jethro Tull να φέρνει στο μυαλό των περισσότερων μπάσα και ηλεκτρικές κιθάρες, αλλά ο “πραγματικός” Jethro σχεδίαζε πράγματα όπως το εικονιζόμενο ιππήλατο μηχάνημα σποράς του 1762

Στις 30 Μαρτίου του 1674 ένας άντρας, που επρόκειτο να εξελιχθεί σε πρωτοπόρο αγρονόμο μηχανικό και παραγωγικό εφευρέτη, γεννήθηκε στο Berkshire της Αγγλίας, στους κόλπους μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας. Κόντρα στις προβλέψεις, κατόρθωσε όχι μόνο να σπουδάσει, αλλά και να αφήσει το στίγμα του στην ευρωπαϊκή αγροτική ιστορία.

Αρκετούς αιώνες αργότερα -και συγκεκριμένα το 1962- μια ροκ μπάντα έκανε τα πρώτα της βήματα στο παραθαλάσσιο Blackpool, στις ακτές της Θάλασσας της Ιρλανδίας.

Αν και φαινομενικά ασύνδετοι μεταξύ τους, ο μηχανικός και το ροκ συγκρότημα έχουν κάτι κοινό: το ίδιο όνομα. Jethro Tull.

Το γνωστό συγκρότημα, που συναρπάζει τους φίλους της ροκ μουσικής σχεδόν μισό αιώνα τώρα, πήρε το όνομά του από το μηχανικό του 17ου- 18ου αιώνα. Περίεργη επιλογή ε; Η δε «βάφτιση» έγινε με κάπως ανορθόδοξο τρόπο.

Όταν το 1962 ο Ιαν ‘Αντερσον ίδρυσε το συγκρότημά του, δεν το είχε ονομάσει «Jethro Tull», αλλά «The Blades» (Λεπίδες). Το γκρουπ, όμως, δεν έγινε εξαρχής δημοφιλές. Για την ακρίβεια, δυσκολευόταν να κλείσει επαναληπτικές συναυλίες στο Λονδίνο –αφού δεν ενθουσίασε το κοινό- και αναγκαζόταν να αλλάζει συνέχεια όνομα, για να πείθει ότι ήταν ένα διαφορετικό κάθε φορά, νεο- εμφανιζόμενο συγκρότημα. Τα ονόματα των γκρουπ επιλέγονταν συχνά τότε από τον ατζέντη του συγκροτήματος ή το προσωπικό του.

Ένα μέλος του προσωπικού λοιπόν, που ήταν φανατικός της ιστορίας, ονόμασε το γκρουπ «Jethro Tull», εξαιτίας του θαυμασμού που έτρεφε για το συγκεκριμένο μηχανικό. Το όνομα «κόλλησε» γιατί αποδείχτηκε γούρικο: ήταν η πρώτη φορά που ο ιδιοκτήτης ενός κλαμπ ζήτησε από το συγκρότημα να παίξει για δεύτερη φορά στο μαγαζί του.

Ποιος ήταν όμως ο Jethro Tull; Σπούδασε στο «St Johns’ College» της Οξφόρδης (από όπου λέγεται πάντως ότι δεν πήρε ποτέ πτυχίο) και αργότερα στο «Gray’s Inn». Αρχικά τον έθελξε η καριέρα του νομικού, αλλά η έλλειψη χρημάτων στην οικογένειά του, τον έστρεψε εκ νέου στη γη και τη γεωργία.

Ψάχνοντας θεραπεία για μια ασθένειά του, ταξίδεψε στην Ευρώπη, όπου επηρεάστηκε από το Διαφωτισμό και έγινε ένας από τους πρωτοπόρους στο χώρο της επιστημονικής (και εμπειρικής) προσέγγισης στη γεωργία. Μεταξύ άλλων, εφηύρε ένα ειδικό «τρυπάνι σπόρων», που βελτίωσε σημαντικά τον τρόπο σποράς και προκάλεσε αρχικά διαμαρτυρίες από τους ερ- γάτες, που πίστεψαν ότι θα χάσουν τις δουλειές τους. Ακόμη και η πρακτική φύτευσης της σοδειάς σε σειρές ήρθε στην Ευρώπη χάρη στον Tull –κι ας εφαρμοζόταν στην Κίνα ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ…

*Η στήλη αυτή, με τις προσωπικότητες που διέπρεψαν σε άλλους κλάδους, ενώ ήταν μηχανικοί, ή ενέπνευσαν τρίτους σε άλλες ειδικότητες ή χώρους, ξεκίνησε το 2009 από το “Τεχνογράφημα”. Τη μεταφέρουμε κι εδώ λοιπόν!

Comments are closed