ΥΠΕΝ: Aνακαινίσεις δημοσίων κτιρίων με νέο Οδηγό πρόσβασης ΑμΕΑ

Εντός του έτους θα τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα η προσαρμογή προσβασιμότητας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στα δημόσια κτίρια που έχουν μεγάλη συνάθροιση κοινού, ενώ μέσα στο άμεσα προσεχές διάστημα θα υπογραφεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τον Οδηγό Προσαρμογής τους.

Αυτά ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου μετά από συνάντηση του με τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ τις 31/12/2020 θα κηρυχθούν αυθαίρετα, τμήματα των δημοσίων κτιρίων και των ιδιωτικών κτιρίων ειδικού σκοπού, που δεν θα έχουν προσαρμοστεί στον οικοδομικό κανονισμό για την εξασφάλιση αυτόνομης πρόσβασης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ).

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, επισκέφθηκε την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 – μετά από αίτημά του – τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη για να ενημερωθεί για θέματα που μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

Κατά την πρώτη συνεργασία που είχαν ο Υφυπουργός με τον Συνήγορο του Πολίτη και τον βοηθό Συνήγορο, τον κ. Ιωάννη Σαγιά, συζητήθηκαν μια σειρά αναφορών από πολίτες και Φορείς που αφορούν:

στις Υπηρεσίες Δόμησης
στις απαλλοτριώσεις και τη μη καταβολή αποζημιώσεων γι΄αυτές
στη διαδικασίας μεταφοράς συντελεστή δόμησης,
στην ηχορύπανση,
στη χωροταξική παραβατικότητα στους δρόμους και τους πεζοδρόμους
στη βαδισιμότητα αλλά και
στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα δημόσια κτήρια.
Προσβασιμότητα στα Δημόσια Κτήρια – ΑμΕΑ – Προεδρικό Διάταγμα

Ειδικά για την προσβασιμότητα στα δημόσια κτήρια, ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε ότι μέσα στο άμεσα προσεχές διάστημα θα έχει υπογραφεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τον Οδηγό Προσαρμογής τους. Επίσης, εντός του έτους θα τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα η προσαρμογή προσβασιμότητας των δημόσιων κτηρίων, που έχουν μεγάλη συνάθροιση κοινού.

Comments are closed