Χαιρετισμός του Προέδρου στην κοπή πίτας του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Κυρίες και κύριοι,

Εκ μέρους των 19.000 μηχανικών της Κεντρικής Μακεδονίας σας καλωσορίζω  στην πρώτη μας ζωντανή εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας, μετά τα χρόνια της πανδημίας.

Η περσινή ευχή, να κόψουμε  όλοι μαζί τη βασιλόπιτα του 2023 πραγματοποιήθηκε. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς που  είστε εδώ μαζί μας και θα ήταν και μεγάλη χαρά αν δεν μετριάζονταν από την πρόσφατη τραγωδία στη γειτονιά μας, τους φοβερούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία.

Δεν απειλούνται ελληνικά εδάφη από το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε  όπως μας διαβεβαίωσαν οι συνάδελφοί μας και οι άλλοι ειδικοί επιστήμονες,  αλλά η δυστυχία, ο τρόμος  και η απώλεια δεν έχουν σύνορα  και αυτή τη φορά ήταν μια ανάσα δίπλα μας.

Η χαρά μας  μετριάζεται και από την  θλίψη για τις απουσίες που μετράμε, γι’ αυτούς που δεν είναι εδώ σήμερα μαζί μας λόγω της πανδημίας.

Η ζωή και ο χρόνος ωστόσο, προχωρούν, επουλώνοντας πληγές, κάνοντάς μας σοφότερους, βελτιώνοντας και αυξάνοντας τις δυνατότητές μας, θέτοντας όμως και νέες προκλήσεις, νέα εμπόδια και προβλήματα.

Φέτος διανύουμε χρονιά εκλογών.  Δυστυχώς η εμπειρία μας, από τους θριάμβους στις εποχές  της σταθερότητας και συνεργασίας και από τις καταστροφές εξαιτίας των διχασμών, δεν έχει επηρεάσει το αταβιστικό κατάλοιπο των μετωπικών συγκρούσεων για μικρά και μεγάλα ζητήματα.

Ούτε τα σχεδόν 50 χρόνια απαρασάλευτης Δημοκρατίας, ούτε τα 40 της Ευρωπαϊκής συγκατοίκησης ούτε  η πρόοδος και η ανάπτυξη.

Κυρίες και κύριοι,

Οι περισσότεροι που είμαστε σήμερα εδώ, έχουμε έναν θεσμικό ρόλο στον δημόσιο βίο. Έχουμε δηλαδή, τη δυνατότητα, αφενός να κατευθύνουμε το εκλογικό κλίμα προς την πλευρά του δημόσιου διαλόγου, με ατζέντα τα ουσιαστικά ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος, αφετέρου να  επηρεάσουμε ένα ευάριθμο κοινό,  να αναζητήσει αυτό ακριβώς το κλίμα.

Η συντριπτική πλειοψηφία, όσων είμαστε σήμερα εδώ, είμαστε Μηχανικοί και όπως όλοι γνωρίζουμε, η επαγγελματική καθημερινότητα των μηχανικών, το βιοτικό επίπεδο της οικογένειάς μας και οι σπουδές των παιδιών μας  εξαρτώνται από την ανάπτυξη και την πρόοδο. Δηλαδή, τη λήψη αποφάσεων, που απορρέουν από δημιουργικό και νηφάλιο διάλογο, τη συνεργασία, τη σταθερότητα, τη συνέχεια. 

Τα σπουδαία έργα, τα mega projects, τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, οι μεταρρυθμίσεις, οι ριζικές αλλαγές που απορρέουν από την πρόοδο της τεχνολογίας, αλλά και τα απότοκά τους: μικρότερα έργα, παραγωγικές και άλλες οικονομικές δραστηριότητες μικρομεσαίων επιχειρηματικών σχημάτων,  μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών και στη δημόσια διοίκηση,  έχουν ορίζοντα μεγαλύτερο της τετραετίας. 

Ενίοτε, και με τις συνήθεις προσφυγές, αλλά και άλλες δυσλειτουργίες,  η τετραετία δεν επαρκεί καν για την ωρίμανσή τους.  Εδώ βέβαια διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο και η δικαιοσύνη. Στις αναπτυξιακές προτάσεις του ΤΕΕ η ασφάλεια δικαίου κατέχει πρωτεύουσα θέση. Όπως επίσης και η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης.

Αλλά για να μην θεωρήσετε,  ότι επειδή έχουμε το βήμα και τον χώρο, οι μηχανικοί θα ασχοληθούμε με όλα τα θέματα της Χώρας επανέρχομαι στα χωράφια που ευρύτερα θεωρούνται δικά μας. Ποια είναι αυτά:

  • Τα Έργα
  • Το Κλίμα
  • Η Χωροταξία
  • Η Τεχνική Παιδεία

Σχετικά με τα έργα, που χαρακτηρίζουν κυρίως το επάγγελμα μας, αυτή τη στιγμή στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένας αναβρασμός. Το ΜΕΤΡΟ βλέπει σιγά σιγά το τέλος, το Flyover ξεκινάει, πολλά μικρότερα αλλά σημαντικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και πολλά, στο στάδιο του σχεδιασμού και της μελέτης. Δεν θα αναφερθώ περισσότερο για να μην σας κουράσω με πράγματα που έχετε ακούσει πολλές φορές.

Υπάρχουν όμως 2 – 3 εμβληματικά project τα οποία όλοι θα θέλαμε να δούμε να ξεκινάνε κι αυτά είναι η αναβάθμιση του Λιμανιού η οποία θα προσδώσει στην πόλη μια άλλη επιχειρηματική δυναμική και θα βοηθήσει τα μέγιστα στην οικονομική της ανάπτυξη μαζί με το κέντρο Logistics στο Στρ. Γκόνου και φυσικά το εμβληματικό έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου το οποίο θα συνδεθεί άρρηκτα με το Brand της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Πολύ σημαντικά επίσης θεωρούνται η ανάπλαση της ΔΕΘ, το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς Thess Intec καθώς και η εξυγίανση της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης στο Καλοχώρι. Είναι αδιανόητο στην εποχή μας να υπάρχουν τέτοιες άναρχα αναπτυγμένες περιοχές σημαντικών επαγγελματικών χρήσεων που στερούνται στοιχειωδών υποδομών.

Όσον αφορά το Κλίμα και τη Χωροταξία, και τα δύο αυτά θέματα είναι ιδιαίτερα επίκαιρα αυτή την εποχή. Η Θεσσαλονίκη έχει ενταχθεί στις 100 Κλιματικά ουδέτερες πόλεις για το 2030 και παράλληλα εμείς το ΤΕΕ/ΤΚΜ ολοκληρώνουμε με Ομάδα Εργασίας την πρόταση μας προς την Περιφέρεια για την Κλιματικά ουδέτερη, Ανθεκτική και Έξυπνη Κεντρική Μακεδονία. Για δε την Χωροταξία είναι πλέον ευρέως γνωστό το πρόγραμμα Κωνσταντίνος Δοξιάδης με το οποίο έχει αρχίσει δυναμικά η Χωροταξική Ανασυγκρότηση της χώρας.

Παράλληλα με όλα αυτά όμως, πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη Νέα Γενιά Έργων και Δράσεων που θα καταστήσουν την Κεντρική Μακεδονία μια από τις πιο ανεπτυγμένες Περιφέρειες και τη Θεσσαλονίκη Μητρόπολη και Πύλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Γι’ αυτό λοιπόν καλώ όλους εσάς που είστε εδώ σήμερα σε συστράτευση για το σκοπό αυτό.

Κλείνοντας θα ήθελα να θίξω δύο ακόμη θέματα:

Πρώτο το θέμα της Τεχνικής Παιδείας. Μια σειρά στρεβλών καθαρά ψηφοθηρικών επιλογών και η αδυναμία άρσης τους και πάλι για το φόβο απώλειας ψήφων, οδήγησε τα εθνικά ιδρύματα να παράγουν όλα πρώτης βαθμίδας μηχανικούς.

Η τεχνική πυραμίδα όπως και όλες οι πυραμίδες από αρχαιοτάτων χρόνων έχουν μία ευρεία βάση και καταλήγουν στην κορυφή.

Η πυραμίδα των τεχνικών στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, θα είναι αντεστραμμένη ή μάλλον θα έχει μόνο δύο επίπεδα. Ένα με μηχανικούς  πρώτης βαθμίδας και ένα με ανειδίκευτους.  Ο ενδιάμεσος χώρος που κανονικά  θα πληρούσαν οι άλλες βαθμίδες με διαφόρων επιπέδων εξειδικεύσεις, κενός. Τα προβλήματα που θα δημιουργήσει αυτή η διάρθρωση είναι βέβαιο ότι θα τα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Το άλλο θέμα είναι η Παιδεία σκέτο.  Μίλησα πριν για αταβιστικό κατάλοιπο συγκρούσεων. Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι, Καθηγητές και διδάσκοντες, ΓΟΝΕΙΣ, δουλειά όλων μας είναι να το εξαλείψουμε. Να μάθουμε στα παιδιά μας να προσέρχονται νηφάλια στον διάλογο, να συμμετέχουν μετά λόγου γνώση και με επιχειρήματα και  κυρίως με ανοιχτή την πιθανότητα να αλλάξουν άποψη.

Ας ελπίσουμε, τα χρόνια που θα έλθουν, να μας διδάξουν πως να λειτουργούμε ως ομάδα που συνεργάζεται και προσπαθεί να πετύχει το καλύτερο για την κοινωνία, κι όχι ως ομάδες που προσπαθεί η μία να εμποδίσει τα σχέδια της άλλης.

Καλή χρονιά σε όλους με υγεία, ειρήνη κι ευημερία!!!

Comments are closed