Οι πόλεις μας καταβροχθίζουν την τροφή μας

Πηγή εικόνας: Νew Delhi, India. Between 1991 and 2016 the population of India’s capital and its suburbs ballooned from 9.4 million to 25 million. The United Nations Report on World Urbanisation projects that Delhi will have 37 million residents by 2030. Photograph: OLI/Landsat 8/USGS/NASA

Οι μελλοντικές σοδειές μας δεν θα επηρεαστούν μόνο από την κλιματική αλλαγή. Θα επηρεαστούν καθοριστικά και από τη διαρκή και μαζική επέκταση των πόλεών μας, όπως προειδοποιεί νέα μελέτη. Μέχρι το 2030, οι αστικές περιοχές θα τριπλασιαστούν σε μέγεθος, καταλαμβάνοντας τον χώρο καλλιεργούμενων εκτάσεων, αλλά και μειώνοντας την παραγωγικότητα των καλλιεργητικών συστημάτων, που ήδη πιέζονται από την αύξηση του πληθυσμού και την κλιματική αλλαγή.

Χονδρικά, το 60% των καλλιεργούμενων γαιών στον πλανήτη βρίσκεται στα όρια των πόλεων -κι αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, λένε οι μελετητές, διότι αυτό το περιφερειακό φυσικό περιβάλλον είναι, κατά μέσο όρο, δύο φορές πιο παραγωγικό από ό,τι η γη σε άλλες περιοχές της υδρογείου.

Θα περιμέναμε ότι η περιαστική γη είναι πιο γόνιμη από τον μέσο όρο γαιών, διότι οι άνθρωποι τείνουν να εγκαθίστανται σε περιοχές όπου μπορούν να παράγουν τις σοδειές τους. Ωστόσο, αγνοούσαμε την έκταση αυτού του φαινομένου” σημειώνει ο Felix Creutzig του Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change του Βερολίνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Οι απώλειες που οι μελετητές υπολόγισαν ότι έχουν καταγραφεί λόγω της επέκτασης των πόλεων “μεταφράζονται” σε πτώση της τάξης του 3%-4% στην παγκόσμια αγροτική παραγωγή. ..Το ποσοστό αυτό εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά σε περιφερειακή κλίμακα, η εικόνα αλλάζει δραματικά. Στην Αφρική και την Ασία αντιστοιχεί το 80% των απωλειών, λόγω της εντεινόμενης αστικοποίησης στις συγκεκριμένες περιοχές. Η δε περαιτέρω επέκταση των πόλεων αναμένεται να φέρει τους αγρότες αντιμέτωπους με μια ακόμη πιο σκληρή πραγματικότητα. Η Κίνα από μόνη της αναμένεται να βιώσει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας απώλειας καλλιεργήσιμης γης…

Άρθρο μεπληροφορίες από τον Guardian

Διαβάστε ΕΔΩ πολυ περισσότερα

Comments are closed