Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου Σκυροδέματος που συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το ΤΕΕ και η ΕΠΕΣ στη Θεσσαλονίκη, με κεντρικό ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή Οπλισμένου Σκυροδέματος και Φέρουσας Τοιχοποιίας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ Γεώργιο Γ. Πενέλη, ο οποίος βραβεύτηκε για τη διαχρονική του προσφορά στην επιστήμη και στην χώρα.
Τη βράβευση τέλεσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Ηλίας Περτζινίδης, εξαίροντας τον διαχρονικό ρόλο του κ. Πενέλη στην ανάπτυξη της αντισεισμικής μηχανικής και της τεχνολογία του σκυροδέματος στην Ελλάδα και διεθνώς.
Ο ίδιος, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών και καλωσορίζοντας τους συνέδρους, τόνισε μεταξύ άλλων πως “το σκυρόδεμα είναι ένα υλικό που ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στις αρχές του 20ου αιώνα, ένα εύκολο και εύπλαστο υλικό, που δίνει διάφορες μορφές και αξιοποιήθηκε γρήγορα ακόμα και για αυλές ως το πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας, δαιμονοποιήθηκε κάποτε σε σχέση με τη χρήση του σε αποκαταστάσεις μνημείων, όπου απαγορεύτηκε η χρήση του, αλλά οι Έλληνες μηχανικοί δεν έπαψαν ποτέ να το αγαπούν και να το χρησιμοποιούν. Διότι είναι ένα υλικό που μπορεί να δώσει ιδιαίτερες μορφές, αλλά, πάνω απ` όλα, δίνει σταθερές κατασκευές. Κι όταν ζούμε σε μια σεισμογόνο χώρα όπως η Ελλάδα, η σταθερότητα της κατασκευής είναι το πρώτο δεδομένο που πρέπει να εξασφαλίσουμε.”
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν επίσης, με επιστολή του ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας, η Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Αικατερίνη Τσικαλουδάκη, η Α΄ Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Αντωνία Μοροπούλου, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Βασίλειος Μώκος, η Γεν.Γραμματέας του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας Όλγα Μαρκογιαννάκη και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου Κυριάκος Τσιουπανής.
Την τελετή έναρξης τίμησε με την παρουσία του, εκπροσωπωντας τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Αιδεσιμολογιότατος πάτερ Παύλος Παρασκευάς.
Το συνέδριο θα διαρκέσει ως τις 9 Νοεμβρίου 2024 και απευθύνεται σε επιστήμονες και επαγγελματίες που προέρχονται από τους χώρους των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας και συνεισφέρουν στις κατασκευές από σκυρόδεμα.
Στη θεματολογία του Συνεδρίου εμπίπτουν τα σχετικά με τις Κατασκευές από Σκυρόδεμα επιστημονικά πεδία, τα οποία συνοψίζονται ενδεικτικά στα παρακάτω :
- Τεχνολογία σκυροδέματος, χάλυβα & πρόσμεικτα υλικά
- Αντισεισμικός σχεδιασμός και σεισμικές βλάβες κατασκευών από σκυρόδεμα
- Παθολογία και επεμβάσεις κατασκευών σκυροδέματος
- Ανάλυση και διαστασιολόγηση κατασκευών σκυροδέματος
- Αποτίμηση κατασκευών και υποδομών σκυροδέματος
- Συμπεριφορά κατασκευών σκυροδέματος υπό στατικά και δυναμικά φορτία
- Γέφυρες από σκυρόδεμα
- Συμπεριφορά των κατασκευών σκυροδέματος στο χρόνο, ανθεκτικότητα & βιωσιμότητα
- Σύνθετα υλικά
- Ενισχύσεις, αποκαταστάσεις & επισκευές κατασκευών σκυροδέματος
- Κατασκευές από φέρουσα τοιχοποιία
- Ενόργανες μετρήσεις κατασκευών σκυροδέματος
- Κατασκευαστικά έργα από οπλισμένο σκυρόδεμα
- Κλιματική κρίση, φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές και σκυρόδεμα
- Πρόσφατοι σεισμοί και κατασκευές σκυροδέματος
- Τεχνικό λογισμικό με εφαρμογές στις κατασκευές από σκυρόδεμα
- Ειδικά και καινοτόμα θέματα στις κατασκευές σκυροδέματος
- ΒΙΜ και ψηφιακά δίδυμα κατασκευών σκυροδέματος
Το Πρόγραμμα του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου Σκυροδέματος μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ
Σχετικά με τους κεντρικούς ομιλητές του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου Σκυροδέματος, περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
Σχετικά με τους προσκεκλημένους ομιλητές του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου Σκυροδέματος, περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του συνεδρίου ανακοινώνεται από την Οργανωτική Επιτροπή ότι το απόγευμα του Σαββάτου 9 Νοεμβρίου θα γίνουν τιμητικές συνεδρίες στη μνήμη των διακεκριμένων καθηγητών Ιωάννη Τέγου και Γεωργίου Μάνου καθώς επίσης και του διακεκριμένου μελετητή μηχανικού Δρ Σταμάτη Σταθόπουλου.