Το πρώτο δια ζώσης διήμερο Συνέδριο «Η Καινοτομία στη Βόρεια Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν 3.0» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Μαΐου και το Σάββατο 28 Μαΐου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε για τρίτη χρονιά από το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ΟΚ!Τhess, το Τecs Capital, το Athens Center for Entrepreneurship and Innovation (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Κέντρο Αρχιμήδης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Endeavor Greece, το Uni.fund, το Metavallon και την Bayer Ηellas.
Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Κόμβου Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη μέσω προγράμματος της Κομισιόν διεκδικεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με σημαντικές επιχειρήσεις (Deloitte, Cisco, Lever) και φορείς (AΠΘ, ΕΚΕΤΑ, ΟΚ!Thess, Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, Athens Technology Center κ.α.) όπως γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας,.
Την ανάγκη το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης να προσελκύσει και διεθνές ανθρώπινο ταλέντο, πέραν του εγχώριου, ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της πόλης ως διεθνούς καινοτομικού hub, επισήμανε από την πλευρά του ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, partner της Deloitte. Το 2018 η πολυεθνική εταιρεία έθεσε σε λειτουργία στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης το Πρότυπο Κέντρο Τεχνογνωσίας (DACC) της Deloitte Ελλάδας, στο οποίο έχουν βρει επαγγελματική στέγη περί τους 800 εξειδικευμένους νέες και νέους επιστήμονες.
Στην ανακοίνωση ότι τίθεται άμεσα σε λειτουργία θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ξάνθη, που θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί έως και 12 ερευνητικές ομάδες, προχώρησε από την πλευρά της η αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΔΠΘ, Μαρία Μιχαλοπούλου, προσθέτοντας ότι έχει ήδη σχεδιαστεί και κατασκευαστεί, μέσω ΣΔΙΤ, η λειτουργία ενός Ερευνητικού Κέντρου στον ίδιο χώρο.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της ΜΕ Επιχειρηματικότητας Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας κ. Γιάννης Τσιτσόπουλος.
Στην ημερίδα καταγράφηκε η εξέλιξη καινοτομίας στη Βόρεια Ελλάδα μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Παρουσιάστηκαν τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς και οι φορείς που στηρίζουν την προσπάθεια ομάδων και επιχειρήσεων να καινοτομήσουν.