Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό με σύνθημα “Water for Peace”

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό είναι μία μέρα ευαισθητοποίησης για ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά του πλανήτη μας που συνδέεται άρρηκτα με τη ζωή.

Καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Στις 22 Δεκεμβρίου 1992 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πήρε την απόφαση και όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό έχει τίτλο “Water for Peave” και επικεντρώνεται στον κρίσιμο ρόλο που παίζει το νερό στη σταθερότητα και την ευημερία του κόσμου, καθώς μπορεί να φέρει την ειρήνη ή να πυροδοτήσει συγκρούσεις. Όταν το νερό είναι σπάνιο ή μολυσμένο, ή όταν οι άνθρωποι έχουν άνιση ή καθόλου πρόσβαση, οι εντάσεις μπορεί να αυξηθούν μεταξύ των κοινοτήτων και των χωρών.

Περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από το νερό που διασχίζει τα εθνικά σύνορα. Ωστόσο, μόνο 24 χώρες έχουν συμφωνίες συνεργασίας για όλο το κοινό τους νερό. Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται και οι πληθυσμοί αυξάνονται, υπάρχει επείγουσα ανάγκη, εντός και μεταξύ των χωρών, να ενωθούμε γύρω από την προστασία και τη διατήρηση του πιο πολύτιμου πόρου μας.

Σύμφωνα με έρευνες του ΟΗΕ και της Unesco:

  • Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, μην μπορώντας να καλύψουν πρωταρχικές τους ανάγκες. Τα 232 εκατομμύρια από αυτούς προέρχονται από 26 χώρες του Τρίτου Κόσμου.
  • Το 80% του πληθυσμού των αναπτυσσόμενων χωρών υποφέρει από ασθένειες που συνδέονται με το νερό ενώ 3 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι παιδιά, πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με το νερό.
  • 18 χώρες της Αφρικής και της Ασίας βρίσκονται σε οριακή κατάσταση αποθεμάτων σε νερό.
  • 400 εκατομμύρια παιδιά στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
  • 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
  • Το 20% των επιφανειακών νερών στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται από ρύπανση.
  • Το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια και η ζήτηση για νερό θα αυξάνεται κατά 64m3 / έτος.

«Ραντεβού στις βρύσες»

«Ραντεβού στις δημόσιες βρύσες!» δίνει φέτος η ΕΥΑΘ την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, 22 Μαρτίου, σε μια κοινή δράση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Greenpeace που αναδεικνύει τη σημασία του δικτύου κοινόχρηστων βρυσών για την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης θα στηθεί σταντ που θα μοιράζει ενημερωτικό υλικό για το δικαίωμα των πολιτών σε επαρκή δίκτυα κοινόχρηστων βρυσών σε δημόσιους χώρους, ενώ παράλληλα θα τοποθετηθεί εθελοντικά από το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ (ΣΕΕΥΑΘ) η πρώτη καινούρια βρύση στη Νέα Παραλία. Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες κατά μήκος του θαλάσσιου μετώπου, σε συνέχεια της συμφωνίας που έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. Είχε συμφωνηθεί τότε η ΕΥΑΘ, με το σωματείο των εργαζομένων της, να αλλάξουν τις βρύσες κατά μήκος της Νέας Παραλίας, αλλά και να αναλάβει η εταιρεία την αποκατάσταση της λειτουργίας των υδραυλικών μηχανισμών στις κρήνες της Άνω Πόλης (για τη συνολική αποκατάσταση προβλέπεται συνεννόηση του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων).

Ενημερωτικό σταντ θα στηθεί και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Αγίας Σοφίας με Τσιμισκή, με υλικό για την υποχρέωση -βάσει νόμου- των δήμων και κοινοτήτων που έχουν δίκτυο πόσιμου νερού να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές. Παράλληλα, θα αναδειχθεί η σημασία των δημόσιων βρυσών για την προστασία του περιβάλλοντος με την ενθάρρυνση της χρήσης συσκευασιών πολλαπλών χρήσεων. Τα σταντ στην Αγ. Σοφίας με Τσιμισκή και στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στη Ν. Παραλία θα στηθούν την Παρασκευή από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Στη δράση συμμετέχει και το ευρύ δίκτυο εθελοντών της Greenpeace, που μαζί με το ελληνικό γραφείο της οργάνωσης τρέχουν ήδη το πρόγραμμα «Ραντεβού στις βρύσες», το οποίο έχει στόχο να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό παντού και πρόσβαση σε ένα επαρκές δίκτυο κοινόχρηστων βρυσών για όλους. Μάλιστα, μέσα από τη σελίδα του προγράμματος, οι πολίτες μπορούν να δουν σε χάρτη πού υπάρχουν δημόσιες βρύσες, ποιες λειτουργούν και ποιες όχι, ενώ μπορούν να προσθέτουν και οι ίδιοι τις δημόσιες βρύσες που εντοπίζουν. Με το πρόγραμμα αυτό, η Greenpeace διεκδικεί την υπεράσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος όλων μας σε καθαρό, πόσιμο νερό, τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και των απορριμμάτων, όπως και την ορθολογική χρήση του νερού.

Comments are closed