Πράσινο φως από την ΕΕ στη Γερμανία για 20 υπεράκτια αιολικά πάρκα

Πηγή: www.CGPGrey.com

Πηγή: www.CGPGrey.com

“Πράσινο φως” στα σχέδια της Γερμανίας για τη δημιουργία 20 υπεράκτιων πάρκων ανεμογεννητριών, συνολικού ύψους επένδυσης 29,3 δισ. ευρώ, άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρίνοντας ότι δεν τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού και παράνομης κρατικής χρηματοδότησης.
Η Κομισιόν έκρινε ότι οι επενδύσεις στα 20 πάρκα θα συνδράμουν στην επίτευξη των στόχων του Βερολίνου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην περίοδο μέχρι το 2020, βοηθώντας τη χώρα να απεξαρτηθεί από την πυρηνική ενέργεια και ταυτόχρονα επιτρέποντας την είσοδο νέων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας στη γερμανική αγορά.
Από το σύνολο των πάρκων, τα 17 θα εγκατασταθούν στη Βόρεια Θάλασσα και τα υπόλοιπα τρία στη Βαλτική. Η ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο στο τέλος του 2019.
Η ισχύς των πάρκων θα ποικίλει και θα κυμαίνεται από 252 έως 688 μεγαβάτ (MW). Συνολικά αναμένεται ότι θα παράγουν 28 τεραβατώρες (Twh) ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, τα οποία καλύπτουν σχεδόν το 13% του σεναρίου της Γερμανίας για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2020 (όπως αυτό περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανανεώσιμη Ενέργεια -NREAP).
Τα πάρκα δημιουργούνται υπό την ομπρέλα του γερμανικού σχήματος στήριξης επενδύσεων που σχετίζονται με τις ΑΠΕ, Erneuerbare Energien Gesetz (EEG Act) 2014.
Τα σχέδια της Γερμανίας βρίσκονταν στο “μικροσκόπιο” της ΕΕ από τον Οκτώβριο του 2014, όταν η γερμανική κυβέρνηση ενημέρωσε την Κομισιόν ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει τα πάρκα, προσφέροντας στους operators οικονομική βοήθεια, με τη μορφή premium πάνω στην τιμή αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Γερμανία δεν είναι βέβαια η μόνη που επενδύει “χοντρά” στη δύναμη του ανέμου. Με βάση στοιχεία από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕWEA) στα επόμενα χρόνια η εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη θα έχει αυξηθεί κατά 64% σε σχέση με το 2013. Συνολικά, οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να εγκαταστήσουν περί τα 75 γιγαβάτ (GW) την επόμενη επταετία, με τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις να καλύπτουν τα 23,5 GW.

Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στα αιολικά πάρκα
Πρωτοπόρες χώρες στις επενδύσεις του είδους θα είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και η Ιταλία. Για την υλοποίηση αυτών των έργων, θα επενδυθούν έως και 124 δισ. ευρώ στην Ε.Ε. έως το 2020, ενώ υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της EWEA, μέχρι το 2020, περίπου 354.000 άνθρωποι (έναντι 253.000 σήμερα) θα εργάζονται στον τομέα της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Διαβάστε ΕΔΩ τη μελέτη της EWEA με τίτλο “Wind energy scenarios for 2020”

Διαβάστε ΕΔΩ το δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Comments are closed