4+5 πόλεις ανά τον κόσμο προετοιμάζονται για τα driveless αυτοκίνητα

Πηγή εικόνας: AuthorMichael Shick This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license

Πηγή εικόνας: Author Michael Shick
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license

Παράθυρο στην εποχή των αυτόνομων αυτοκινήτων ανοίγει ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία να επεξεργαστεί πλέγμα πολιτικών, που θα επιτρέψουν την ομαλή έλευση των self-driving cars στις αμερικανικές πόλεις.

Πώς μπορούν να προετοιμαστούν οι πόλεις για τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό; Σίγουρα είναι δύσκολο να το προβλέψει κάποιος, αφού οι αλλαγές που θα επιφέρουν είναι ραγδαίες. Ο τρόπος συντήρησης των δρόμων, η εκπαίδευση των εργαζομένων, ακόμη και οι χρήσεις γης ενδέχεται να αλλάξουν ριζικά, όταν ξεκινήσει η μαζική κυκλοφορία των οχημάτων αυτών.

Κι η Νέα Υόρκη δεν είναι μόνη στο “παιχνίδι”. Ήδη, άλλες πέντε πόλεις -τέσσερις στην Αμερική και μία στην Ευρώπη- θα χρησιμεύσουν ώς πεδίο δοκιμών για τη νέα εποχή: πρόκειται για το ‘Οστιν, το Λος Αντζελες και τη Νάσβιλ στις ΗΠΑ, καθώς και για το Μπουένος ‘Αϊρες στην Αργεντινή και το Παρίσι στην Ευρώπη. Άλλες πέντε πόλεις θα μπουν σε αυτό το ιδιαίτερο γκρουπ μέχρι το τέλος του 2016.

“Η έλευση των αυτόνομων αυτοκινήτων είναι μία από τις πιο συναρπαστικές αναπτύξεις, που θα συμβούν ποτέ στις πόλεις” δήλωσε ο Bloomberg και πρόσθεσε ότι “αν οι δήμαρχοι συνεργαστούν μεταξύ τους και με εταίρους από τον ιδιωτικό τομέα, οι ζωές των ανθρώπων είναι δυνατόν να βελτιωθούν με τρόπους που σήμερα ούτε φανταζόμαστε”.

Ο φιλανθρωπικός βραχίονας του ομίλου Bloomberg (Bloomberg Philanthropies) και το Ινστιτούτο Aspen σκοπεύουν να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι δημάρχους, ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες, προκειμένου να αρχίσουν να σχεδιάζουν ένα μέλλον, που περιλαμβάνει τα driveless αυτοκίνητα. Στο πλαίσιο αυτό, το επίκεντρο των προσπαθειών τους φαίνεται ότι έχει τοποθετηθεί στην κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική ευημερία.

Αυτή είναι μια ευκαιρία που προκύπτει μία φορά σε κάθε γενιά, ώστε οι πόλεις να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν κάποια φλέγοντα ζητήματα, από την ασφάλεια των πεζών μέχρι τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και την οικονομικά βιώσιμη κινητικότητα” δήλωσε ο James Anderson, που είναι επικεφαλής του προγράμματος κυβερνητικής καινοτομίας στο Bloomberg Philanthropies.

Άρθρο με πληροφορίες από τη Washington Post

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, περάστε μια βόλτα από ΕΔΩ

Comments are closed