5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης: καινοτομία και υποδομές εργαλεία της νέας ανάπτυξης

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη της πανδημίας ημέρα και σε μια περίοδο «νέας ανασυγκρότησης», ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης συμμετείχε στο «5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης», που διοργάνωσαν το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης, το MyPortal.gr και το Πολιτικό Ημερολόγιο–Ατζέντα Θεσσαλονίκης και αναδεικνύοντας ως κρίσιμο παράγοντα αυτής της “ανασυγκρότησης” τις επενδύσεις στη καινοτομία και στην ευρυζωνικότητα.

Όπως είπε, ο κλάδος των κατασκευών καλείται να πρωταγωνιστήσει εκ νέου ως ατμομηχανή μιας νέας περιόδου ανάπτυξης, ακόμα και υπό το βάρος μιας νέας, τρίτης κρίσης, της ενεργειακής. «Η καινοτομία είναι ένα χαρακτηριστικό που θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας. Αυτή τη φορά, ο στόχος είναι ο ψηφιακός και -από κοντά- ο ενεργειακός μετασχηματισμός της χώρας, αλλά και η ανάγκη για μια νέα γενιά υποδομών προσαρμοσμένων στις προκλήσεις που θέτουν η κλιματική αλλαγή και η αδυσώπητη φθορά των υφιστάμενων υποδομών υπό το βάρος πολυετούς ελλιπούς συντήρησης.

Η πρόκληση περιλαμβάνει επενδύσεις στην καινοτομία, την ευρυζωνικότητα, με το internet of things να πρωταγωνιστεί στην κατασκευή «έξυπνων» κτιρίων, αλλά και «έξυπνων» υποδομών που υποστηρίζουν τις μεταφορές, το εμπόριο, την υγεία, σχεδόν τα πάντα», εξήγησε ο κ. Τσακούμης. Για την επίτευξη αυτών των στόχων έφερε ως παράδειγμα τα συστήματα τηλεματικής για τη γρήγορη διάχυση πληροφορίας και τον συντονισμό των υπηρεσιών μέσα από κέντρα ελέγχου, με συστήματα επικοινωνίας ανάμεσα στα πράγματα και στους χρήστες τους, με βιοκλιματικές παραμέτρους, με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να υποστηρίζουν την παράμετρο της «πράσινης ανάπτυξης» δυναμικά σε κάθε μελλοντικό σχεδιασμό, με δορυφορικά συστήματα και δομές αξιολόγησης γεωχωρικών δεδομένων, να θέτουν ένα νέο πλαίσιο καταγραφής του πεδίου και ένα νέο πλαίσιο, πρόληψης, προετοιμασίας και αντίδρασης στις προκλήσεις και στις απειλητικές εκφάνσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μιλώντας συγκεκριμένα για τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσακούμης σημείωσε πως αυτή η «νέα ανασυγκρότηση» εγκυμονεί και το «κατασκευαστικό θαύμα» που ονειρεύεται η περιοχή εδώ και δεκαετίες. Έφερε δε ως παράδειγμα τις νέες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, με έντονο το στοιχείο των νέων τεχνολογιών, που έρχονται να «παντρευτούν» με νέες υποδομές και εγχειρήματα που βρίσκονται στην αφετηρία – όπως το Thess Intec, to Fly Over, τα νέα σιδηροδρομικά έργα, το μεγάλο κι οραματικό εγχείρημα για το Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης και το έργο του Μετρό. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η καινοτομία δεν είναι μόνο ο προορισμός, αλλά είναι και το εργαλείο, με το Τεχνικό Επιμελητήριο να πρωταγωνιστεί σε πολλαπλές εκφάνσεις αυτής της διαδικασίας όπως η πλατφόρμα e-άδειες, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ο Ψηφιακός Χάρτης…

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, ο κ. Τσακούμης μίλησε για μια σειρά ενεργειών και έργων που θα πρέπει να μετριάσουν το πρόβλημα, είτε πρόκειται για αντιπλημμυρικές και αντιπυρικές υποδομές είτε για την οργανωτική αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, είτε για την ανάγκη ενίσχυσης υφιστάμενων υποδομών. Χαρακτήρισε αδήριτη ανάγκη, την ειδική μέριμνα για την αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ αναφέρθηκε και στην αναμόρφωση του Παραλιακού Μετώπου που εφόσον ολοκληρωθεί θα αποτελέσει έργο πνοής και ουσίας για την πόλη, για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων και επισκεπτών. «Αυτό το εγχείρημα, θα είναι η σφραγίδα συνεισφοράς της δικής μας γενιάς στην μορφή και τη λειτουργία της πόλης. », είπε.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του κ. Τσακούμη ΕΔΩ

Άλλες τοποθετήσεις στο 5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης

«Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών στηρίζει έμπρακτα και την Ανάπτυξη και την Καινοτομία», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ενώ αναφερόμενος στη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Τομέα, τόνισε ότι διατήρησε την αρμοδιότητα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ήδη υποβληθεί σε αυτήν. «Για επόμενες προκηρύξεις συνεχίζει με την αρμοδιότητα για επενδυτικά σχέδια που θα έχουν προϋπολογισμό από 1.000.000 ευρώ ως 3.000.000 ευρώ. Αναγνωρίζεται, ουσιαστικά, το έως τώρα έργο της στη στήριξη των ιδιωτών επενδυτών και του υγιούς επιχειρείν. Ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες σε έξι προκηρύξεις καθεστώτων και ολοκληρώνουμε, ως το τέλος Φεβρουαρίου και τις υπόλοιπες έντεκα. Το σύνολο καταβληθεισών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που υπέβαλαν επενδυτικά σχέδια, για το 2021, ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Τους τρεις άξονες στρατηγικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να καταστήσει την καινοτομία ως τον τρίτο βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της οικονομίας στην περιοχή, με τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, ανέλυσε ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. Αυτοί είναι: η ταχύτερη ψηφιακή μετάβαση, η αξιοποίηση της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα και την εκπαίδευση και η ανάδειξη της Κεντρικής Μακεδονίας σε κόμβο έρευνας και καινοτομίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τόνισε πως ήδη έχουν ενεργοποιηθεί τέσσερις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που εξυπηρετούν 12.000 πολίτες. Παράλληλα προχωράς η ψηφιοποίηση των αρχείων κομβικών Γενικών Διευθύνσεων και το αμέσως επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα ενταχθούν δεκάδες ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο gov.gr. Πρόσθεσε δε, ότι αξιοποιούνται πόροι ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία από το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, ενώ υπάρχει αντίστοιχος σχεδιασμός και στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφερόμενος στην αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο για τη σπουδαιότητα των συνεργιών, της «Συμμαχίας του Καλού και της Δημιουργίας» -όπως είπε χαρακτηριστικά, ώστε να εμπεδωθεί ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας και αντίληψης για τα θέματα της πόλης.

Ο κ. Ζέρβας έκανε εκτενή αναφορά στα αναπτυξιακά πρότζεκτ και σε σειρά έργων που αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη, στους σημαντικούς πόρους -άνω των 53 εκατ. ευρώ- που εξασφαλίστηκαν από τον δήμο μέσα από την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και σε επιτυχίες που κατακτήθηκαν για τη Θεσσαλονίκη σε νευραλγικούς τομείς, όπως είναι μεταξύ άλλων οι επενδύσεις ή ο τουρισμός.

Στην ένταξη της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας στη λίστα με τις 366 περιοχές καινοτομίας (innovation districts) της Ευρώπης, στοχεύει η δημιουργία του πρώτου τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς της χώρας, «Thess INTEC», το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος του 2024, όπως επισήμανε ο Πρόεδρός του, επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης. «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει καινοτομία σε διεθνή κλίμακα, χάρη στα εξαιρετικά πανεπιστήμια και ερευνητικά της κέντρα, τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις και τις περισσότερες από 2000 startups, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν κεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ. Τι μας λείπει; Δεν έχουμε έναν χώρο, μέσα τον οποίο μια σύμπραξη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων, να μπορεί να αναπτύξει συνέργειες. Στο εξωτερικό υπάρχουν πάνω από 700 τέτοια innovation districts. Στην Eυρώπη 366. Κοντά μας υπάρχει αυτό της Σόφιας και αρκετά στην Τουρκία. Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει κανένα, το Thess INTEC φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο» σημείωσε ο κ.Ευθυμιάδης και πρόσθεσε πως η τρέχουσα συγκυρία είναι μοναδική, γιατί ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, επιχειρήσεις και Πολιτεία πλέον συμπράττουν και συμφωνούν πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα.

Ο κ.Ευθυμιάδης υπενθύμισε ακόμα ότι για τη δημιουργία του πάρκου σε έκταση 760 στρεμμάτων στην Περαία Θεσσαλονίκης (τα 100 στρέμματα θα είναι χώρος πρασίνου, «που παραδίδεται στον δήμο Θερμαϊκού»), έχουν «τρέξει» το master plan και όλες οι μελέτες αδειοδοτήσεων και έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επιπρόσθετα, πάνω από 100 επιχειρήσεις έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας και έχουν δημιουργήσει έξι clusters που ήδη λειτουργούν, η δράση των οποίων θα μεταφερθεί στο ThessINTEC, όταν αυτό θα είναι έτοιμο, εξασφαλίζοντας μια πολύτιμη μαγιά και επιταχύνοντας τις διαδικασίες (τα αντικείμενα των clusters αυτών είναι όπως υπενθύμισε τα νέα υλικά, η νανοτεχνολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ενέργεια, τα Logistics και οι τεχνολογίες έξυπνων πόλεων).

Στα «πολύ σημαντικά ψηφιακά εργαλεία» για τη νέα εποχή που «προικοδοτούν» την Ελλάδα, αλλά και στα έργα που σχεδιάζονται (από το υπουργείο Ψηψιακής Διακυβέρνησης), στο πλαίσιο και του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε αυτά αφορούν την εγκατάσταση υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών για τη σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα ελληνικά νησιά και την Κύπρο είτε τις δορυφορικές επικοινωνίες για τις οποίες υπάρχει πλέον θεσμικό πλαίσιο ή τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜΜΕ και τις προηγμένες τεχνολογίες (cloud, Τεχνητή Νοημοσύνη κ.τ.λ.), αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

πως υπενθύμισε ο κ. Αναγνωστόπουλος, το 25% των έργων με πόρους του Ταμείου είναι προσανατολισμένα στους στόχους της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ενώ σημαντικό ποσοστό αυτών βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης. Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων υπογράμμισε ακόμα ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, μέσα και από όλα αυτά τα έργα, η χώρα μας να εξελιχθεί σε κόμβο για δίκτυα και data centers (κέντρα δεδομένων), πεδίο στο οποίο ήδη καταγράφονται θετικές εξελίξεις και «πηγαίνουμε καλά».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως έχει δημοπρατηθεί όλο το φάσμα για τα 5G δίκτυα και η Ελλάδα κατατάσσεται στις τρεις πρώτες χώρες της ΕΕ σε αυτό το πεδίο, ενώ τόνισε ότι η πανδημία λειτούργησε σαν καταλύτης για να κλείσει η χώρα τις ψηφιακές εκκρεμότητες του παρελθόντος και να προωθηθούν όλα ταχύτερα σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα «θα χρειαζόταν ίσως ένας μόνιμος μηχανισμός υποστήριξης της καινοτομίας, ένα agency», διατύπωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), Παναγιώτης Κανελλόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο μηχανισμός αυτός, σε συνεργασία με τους υφιστάμενους θεσμούς και φορείς και τα ερευνητικά κέντρα, θα μπορεί να εντοπίζει τη ζήτηση που καταγράφεται κάθε φορά στην αγορά (π.χ., από την κοινωνία, τις επιχειρήσεις ή τα ΑΕΙ) και, με βάση τις ανάγκες, να καθορίζει τους άξονες στους οποίους θα κατευθύνονται οι ερευνητές, προκειμένου να παράξουν καινοτομία. Ο κ. Κανελλόπουλος εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι η τεχνογνωσία που διαθέτει ο ΟΒΙ, σε συνδυασμό με την αλληλεπίδραση που ήδη έχει με εφευρέτες, του δίνει τη δυνατότητα να επιτελέσει επιτυχώς αυτόν το ρόλο.

«Στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, είναι λυπηρό ότι στην Ελλάδα ακόμα θάβουμε το 80% των απορριμμάτων» επισήμανε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης. Επισήμανε δε ότι η διαδικασία για τη βελτίωση της κατάστασης έχει ήδη εκκινήσει στην Κεντρική Μακεδονία, όπου τον Ιούνιο θα παραδοθούν σε 38 δήμους καφέ κάδοι για τα οργανικά απόβλητα (πχ, υπολείμματα τροφίμων νοικοκυριών), ειδικά απορριμματοφόρα και κλαδοτεμαχιστές. Κάλεσε δε όλους τους πολίτες να συνεισφέρουν στην εκτροπή από την ταφή των οργανικών απορριμμάτων, τα οποία αποτελούν, όπως είπε, το 40%-45% του συνόλου των αποβλήτων (που οδηγούνται στην ταφή). Υπενθύμισε ακόμα ότι έχει κατατεθεί στην Πολιτεία πρόταση για τη δημιουργία της «Εγνατίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων», η οποία συνενώνει πέντε περιφέρειες και αφορά μεταξύ άλλων τη δημιουργία μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στη δυτική Μακεδονία, όπου τα υπολείμματα που δεν ανακυκλώνονται και δεν επαναχρησιμοποιούνται θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας και τα θερμικά να κατευθύνονται στο δίκτυο τηλεθέρμανσης της δυτικής Μακεδονίας.

Comments are closed