Ευρεία συναίνεση απέσπασε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το 5G

Με ευρεία συναίνεση ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με το οποίο, μεταξύ άλλων, καθιερώνεται ο προσωπικός αριθμός (Π.Α.) για την επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων που συναλλάσσονται με τους φορείς του δημοσίου τομέα, ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζονται με σαφήνεια ζητήματα ηλεκτρονικών σφραγίδων και υπογραφών.
Επί της αρχής, η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25 στήριξαν το νομοσχέδιο, αν και με την έναρξη της συνεδρίασης η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω του Γ. Ραγκούση, εξέφρασε την ένστασή της για την ονομασία του.

Η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής ανέφερε: «Οπως συνάγεται και από την τηρηθείσα διαδικασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δεν πρόκειται περί κώδικος κατά την έννοια του άρθρου 76 του Συντάγματος, αλλά περί νομοσχεδίου που συζητείται κατά την τακτική νομοθετική διαδικασία». Με νομοτεχνική βελτίωση ο Κυρ. Πιερρακάκης προχώρησε στην αλλαγή της ονομασίας του, αφαιρώντας τη λέξη «κώδικας».

Στο ν/σ ενσωματώνεται επίσης στο εθνικό δίκτυο η ευρωπαϊκή οδηγία για τα ανοικτά δεδομένα και για την ψηφιακή προσβασιμότητα, ενισχύεται η ψηφιακή πύλη gov.gr, καθιερώνεται η ψηφιακή θυρίδα του κάθε πολίτη και του κάθε φορέα του δημοσίου τομέα και ενισχύεται η αποδεικτική ισχύς των ηλεκτρονικών εγγράφων στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε πως «πυρήνας της στόχευσης του σχεδίου νόμου είναι να κάνουμε το κράτος να λειτουργήσει καλά, να κάνουμε το κράτος να λειτουργήσει σωστά».

Οπως τόνισε ο υφυπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρ. Ζαριφόπουλος, «η πιο σημαντική διάταξη είναι η επιτάχυνση του 5G στη χώρα μας. Με πολύ υψηλότερες ταχύτητες, πιο σταθερή σύνδεση, καλύτερους χρόνους απόκρισης και κυριολεκτικά απεριόριστες δυνατότητες ταυτόχρονων χρήσεων, υπηρεσιών και συσκευών, το 5G θα προσφέρει δυνατότητες νέων προηγμένων ψηφιακών λύσεων προς όφελος του πολίτη και της επιχείρησης». Ο Κυρ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε πως οι νέες ταυτότητες θα είναι διαθέσιμες σε λιγότερο από δύο χρόνια και θα περιλαμβάνουν ψηφιακές υπογραφές. «Ο στόχος είναι εντέλει να χτίσουν μια ψηφιακή υποδομή, μια κλειδαριά ασφαλείας για να μπορέσει κανείς να έχει πρόσβαση σε προσαυξημένες υπηρεσίες».

Ως προς τα άρθρα που αφορούν το πρόγραμμα «Διαύγεια», ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτσης επεσήμανε ότι πρέπει η κυβέρνηση να είναι εντελώς ξεκάθαρη στο ότι η δημιουργία του Π.Α. δεν πρόκειται να επηρεάσει την αναζήτηση με ΑΦΜ στα φίλτρα της «Διαύγειας». Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στο κράτος των “αρίστων” να κρύψει τις πομπές του απονευρώνοντας τη “Διαύγεια”».

Στο ίδιο ν/σ ψηφίστηκε ως τροπολογία η υποχρεωτική τηλεργασία σε εργαζομένους επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα στην Αττική, όπου είναι δυνατόν, σε ποσοστό 40%, έως τις 4 Οκτωβρίου.

Πηγή: Kathimerini.gr

Comments are closed