8ο TECHNOLOGY FORUM: Έως και 20 εκατ. θέσεις εργασίας στον χώρο των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Έως και 20 εκατ. θέσεις εργασίας στον χώρο των Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν έως το 2030 στην Ευρώπη, στο πλαίσιο και του κοινοτικού στόχου για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ η «πράσινη» μετάβαση θα μπορούσε να προσφέρει δουλειά σε άλλους 1,2 εκατ. ανθρώπους.

Κι αυτό σε μια περίοδο που τρεις στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη δεν βρίσκουν το αναγκαίο εκπαιδευμένο προσωπικό.

Τα παραπάνω επισήμανε από το βήμα του 8ου Technology Forum, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης «Beyond 4.0», η κ. Δάνα Ελευθεριάδου, επικεφαλής της Ομάδας Πόλεων (Cities and Proximity Team) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων).

«Λίγες επιχειρήσεις μπορούν να βρουν τις δεξιότητες που χρειάζονται στην αγορά», συνόψισε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Ελευθεριάδου και γνωστοποίησε ότι δόθηκε στη δημοσιότητα ο νέος κοινοτικός Οδηγός για τις Δεξιότητες και το Reskilling του τοπικού εργατικού δυναμικού των πόλεων, που προτείνει μια διαδικασία πέντε βημάτων, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να αναβαθμίσει τα επαγγελματικά του προσόντα, με βάση τις νέες απαιτήσεις στην αγορά εργασίας.

Επενδύσεις 100 δισ. ευρώ θα απαιτήσει η μετατροπή 100 πόλεων σε κλιματικά ουδέτερες

Στο μεταξύ, επενδύσεις ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα απαιτήσει στην επόμενη δεκαετία η μετατροπή 100 ευρωπαϊκών αστικών κέντρων σε κλιματικά ουδέτερες πόλεις, βάσει μελέτης ιδιωτικού φορέα, σύμφωνα πάντα με την κ. Ελευθεριάδου.

Όπως διευκρίνισε, το ύψος της τεράστιας αυτής απαιτούμενης επένδυσης δεν μπορεί ασφαλώς να καλυφθεί από την ΕΕ, αλλά υπάρχουν πολλές εναλλακτικές χρηματοδοτικές πηγές και δυνατότητες.

Η δημιουργία έξυπνων και βιώσιμων πόλεων -που κατά την κ. Ελευθεριάδου δεν είναι θέμα μόνο τεχνολογίας, αλλά και στρατηγικής, συντονισμού όλων των φορέων και συμπεριληπτικότητας- αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την ΕΕ, δεδομένου ιδίως ότι στην ενωμένη Ευρώπη υπάρχουν 80.000 μικρές και μεγάλες πόλεις.

Αν και καλύπτουν μόλις το 3%-4% της έκτασης της γης, ωστόσο τα αστικά κέντρα καταναλώνουν το 80% της ενέργειας, εισφέρουν το 75% των απορριμμάτων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και εντός των ορίων τους εφαρμόζεται το 70% της κοινοτικής νομοθεσίας.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές πόλεις εισφέρουν το 80% του ΑΕΠ της ενωμένης Ευρώπης, εισπράττουν το ένα τρίτο της δημόσιας δαπάνης και τα δύο τρίτα των δημοσίων επενδύσεων.

Μεταπανδημικά, σημείωσε η ομιλήτρια, οι ευρωπαϊκές πόλεις, έχοντας πάρει τα μαθήματα της πανδημίας, καλούνται να γίνουν πιο ευφυείς, πράσινες και ψηφιακές, με λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, δεσμευμένες στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και περισσότερο αυτόνομες παραγωγικά και εφοδιαστικά.

Η κ. Ελευθεριάδου αναφέρθηκε ακόμα στις μεγάλες προκλήσεις για τα αστικά κέντρα της Ευρώπης, οι οποίες έγιναν εμφανείς με τις καταστροφικές πλημμύρες σε Γερμανία και Βέλγιο, τους καύσωνες και τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και γενικά τη νότια Ευρώπη και -τους τελευταίους 12 μήνες- με την πανδημία.

Περιέγραψε δε τις έξι βασικές προτεραιότητες της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, οι οποίες είναι σχετικές με την Κυκλική Οικονομία, την Κοινωνική Οικονομία, τη νέα βιομηχανική στρατηγική, την Ψηφιακή Δεκαετία (Digital Decade), τη στήριξη των ΜΜΕ και το σχέδιο δράσης για τη μηδενική ρύπανση.

Κατά την ομιλήτρια, τέλος, από τα περίπου 750 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν στα κράτη- μέλη της ΕΕ, μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα, ποσοστό 37% προβλέπεται να κατευθυνθεί σε επενδύσεις σχετικές με το κλίμα και το 20% στην ψηφιακή μετάβαση.

 

Comments are closed