Το πού διαλέγουμε να ζήσουμε σίγουρα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις της ζωής μας. Πού είμαστε όμως πιο ευτυχισμένοι, στις πόλεις ή την ύπαιθρο; Κι έχει κάποια σχέση ο αριθμός των κατοίκων μιας πόλης με τα επίπεδα ευτυχίας τους; Πρόσφατες έρευνες στις ΗΠΑ επιδιώκουν να ρίξουν φως στη συνάρτηση τόπου κατοικίας και επιπέδων ευτυχίας.
Ερευνα του κοινωνιολόγου Adam Okulicz-Kozaryn και της Joan Maya Mazelis, στο πλαίσιο της οποίας διερευνήθηκαν μητρώα 230 κομητειών των ΗΠΑ. Τι έδειξε; Οτι γενικά οι άνθρωποι που ζουν έξω από μητροπολιτικές περιοχές τείνουν να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας σε σχέση με αυτούς που κατοικούν στο κέντρο (με διαφορά μισής μονάδας σε κλίμακα από το ένα ως το τέσσερα).
Οι τρεις κομητείες με τα χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας είναι όλες αστικές περιοχές, ενώ αντίθετα οι τρεις ευτυχέστερες (με “σκορ” ευτυχίας άνω του 3,5/4) είναι είτε αγροτικές είτε μίξη αγροτικής περιοχής κι αστικού προαστίου.
Ο πληθυσμός τι ρόλο παίζει; Σύμφωνα με άλλη έρευνα του Okulicz-Kozaryn, όσο μεγαλύτερη η πόλη τόσο μικρότερο το αίσθημα ικανοποίησης και ευτυχίας, ακόμη κι αν τα προβλήματα που συνήθως αντιμετωπίζει μια πόλη (πχ, εγκληματικότητα) είναι λυμένα. Τα ποσοστά ευτυχυίας αυξάνονται σταθερά όσο ο πληθυσμός μειώνεται, με αξιοσημείωτη ώς προς αυτό εξαίρεση τις περιοχές με πληθυσμό 5,000-8,000 κατοίκων, όπου ο κανόνας δεν φαίνεται να ισχύει. Στις ΗΠΑ, οι κάτοικοι πόλεων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 300.000 φαίνεται ότι είναι οι λιγότερο ευτυχισμένοι Αμερικανοί…
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη συνάρτηση μεγέθους πόλης και ευτυχίας κατοίκων, κάνετε ένα κλικ ΕΔΩ από όπου πήραμε την έμπνευση για αυτό το κείμενο.