Αυτές οι πόλεις αναμένεται να προσελκύσουν τις περισσότερες τεχνολογικές startups στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια

H οικογένεια του Pawel Kulon είχε μεταναστεύσει στο Σικάγο στο τέλος της δεκαετίας του 1980, όταν η οικονομική κατάσταση στην Πολωνία οδήγησε ένα εκατομμύριο Πολωνούς να μετακινηθούν μόνο προς τη συγκεκριμένη πόλη. Παρότι μεγάλωσε στις ΗΠΑ, ο Πάουελ πρόσφατα αποφάσισε να επιστρέψει στην Κρακοβία, όπου σήμερα έχει αναπτύξει το επιχειρηματικό δίκτυο OMGKRK.

Όπως λέει, ολοένα αυξανόμενος αριθμός επιχειρηματιών και επενδυτών “κοιτάζουν” τώρα προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις.

Η Κρακοβία είναι μόνο μία από τις πόλεις της ανατολικής Ευρώπης, που αναδύεται στο προσκήνιο σαν hub για startups. To επιχειρηματικό οικοσύστημα ολοένα αποκεντρώνεται και αν στα προηγούμενα χρόνια κάποιες πόλεις είχαν αναδυθεί ως κόμβοι για τις νέες τεχνολογικές επιχειρήσεις, αυτό πλέον αλλάζει και η  πίτα μοιράζεται. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 41% των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην ετήσια έρευνα Inc. 5000 Europe εκτιμούν ότι στα επόμενα χρόνια δεν θα είναι μία η πόλη που θα συγκεντρώνει τα φώτα . Ιδίως μετά την έξοδο  της Βρετανίας από την ΕΕ. Ποιες πόλεις αναμένεται να επωφεληθούν από αυτή την αλλαγή; Ο ιστότοπος επιχειρηματικών και τεχνολογικών ειδήσεων inc.com ξεχώρισε έξι -εμείς παρουσιάζουμε ενδεικτικά τις δύο.

Λισαβόνα

Η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας φιλοξενεί δεκάδες ταχέως αναπτυσσόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών, εταιρείες όπως η Portspar Retail από τον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, που τα τελευταία τρία χρόνια κατόρθωσε να αυξήσει τα έσοδά της κατά …924% και να κλείσει στα 20 εκατ. ευρώ το 2016. Κατά τους αναλυτές, οι startupers επιλέγουν τη Λισαβόνα για τα χαμηλά ενοίκια   -σε σχέση με πόλεις όπως το Λονδίνο  ή το Παρίσι- αλλά κa;ι την ευρύτερη κουλτούρα, που προσελκύει επιχειρηματικούς τουρίστες. Μόνο πέρυσι πάνω από 60.000 επενδυτές, επιχειρηματίες και παράγοντες της τεχνολογίας βρέθηκαν στη Λισαβόνα για τις εργασίες του ετήσιου Web Summit conference. Χρυσή ευκαιρία για networking…

Κρακοβία

Η Κρακοβία έχει μπει στο …μάτι των επενδυτών και επιχειρηματιών, πρώτα από όλα γιατί έχει μεγάλη ιστορία στο τεχνολογικό outsourcing. Εταιρείες κολοσσοί όπως η ΙΒΜ έχουν αναπτύξει  εκεί development hubs. Και η τάση συνεχίζεται, αφού μόλις τον περασμένο μήνα ο επιχειρηματικός γίγαντας του λογισμικού, με έδρα το Οχάιο, Qualtrics, δημιούργησε νέα γραφεία στην πόλη και ζητά να προσλάβει πάνω από 200 επιπλέον  μηχανικούς. Τα χαμηλά ενοίκια και το “υψηλό” ταλέντο είναι οι δύο βασικοί παράγοντες, που προσελκύουν  τεχνολογικές εταιρείες στην περιοχή.

Οι άλλες τέσσερις πόλεις είναι το Εδιμβούργο με τα πανεπιστήμιά του, το  Βίλνιους, όπου πρόσφατα επένδυσαν οι Google και Uber, η Μόσχα με τα εντυπωσιακά προγράμματα επιχειρηματικών επιταχυντών και η Βαρκελώνη, με το World Mobile Congress, όπου οι εταιρείες μπορούν μεταξύ άλλων να προσβλέπουν σε οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση.

Άρθρο με πληροφορίες από το inc.com

Διαβάστε και για τις έξι πόλεις ΕΔΩ

Comments are closed