«Έχουμε δικαίωμα να ξεκουραστούμε. Η Barceloneta είναι γειτονιά, όχι θέρετρο για διακοπές»: με το μήνυμα αυτό, διατυπωμένο χειρόγραφα σε μια χειροποίητη ταμπέλα καρφωμένη στην άμμο, οι κάτοικοι της πασίγνωστης περιοχής στη Βαρκελώνη σπεύδουν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στην ανάπαυση.
Και δεν είναι οι μόνοι. Οι μόνιμοι κάτοικοι κι άλλων περιοχών με υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον στην Ευρώπη προειδοποιούν ότι οι ιδιαίτερες πατρίδες τους έχουν αρχίσει να καταστρέφονται από τις ορδές των τουριστών, που κάνουν πολλή φασαρία, ρυπαίνουν το περιβάλλον και οδηγούν τα ενοίκια των σπιτιών στα ύψη.
Το φετινό καλοκαίρι οι διαμαρτυρίες των μόνιμων κατοίκων έγιναν ιδιαίτερα ηχηρές σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη, η Βενετία και το Ντουμπρόβνικ, που βίωσαν μεγάλη αύξηση του τουρισμού, συνεπεία του πολλαπλασιασμού των φθηνών πτήσεων, αλλά και της ανάπτυξης νέων υπηρεσιών διαμονής (π.χ., Airbnb).
Ο τουρισμός έδωσε βέβαια αξιοσημείωτη ώθηση στις τοπικές οικονομίες, αλλά οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι οι γειτονιές τους έχουν αρχίσει να μοιάζουν με θεματικά πάρκα της Disney.
Παρακαλούμε μην κυκλοφορείτε με το μαγιό στο κέντρο της Βενετίας
Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO «σιγοντάρει» τις διαμαρτυρίες των μόνιμων κατοίκων της Βενετίας για τον …καλπάζοντα τουρισμό, εκφράζοντας «εξαιρετική ανησυχία» για την τουριστική έκρηξη που οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στα ιστορικά αξιοθέατα της πόλης, την ίδια στιγμή που –όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι- τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια μολύνουν τη θάλασσα που την περιβάλλει και τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί.
Οι αρχές της πόλης προσπαθούν να «μαζέψουν» την κατάσταση, έχοντας αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που απασχολούνται στην τουριστική αστυνομία, αλλά και παίρνοντας μέτρα για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός δημιουργίας νέων ξενοδοχειακών κλινών.
Ξεκίνησαν επίσης μια καμπάνια στο πλαίσιο της οποίας οι τουρίστες ενημερώνονται πώς πρέπει να συμπεριφέρονται όσο βρίσκονται στη Βενετία (η ενημέρωση γίνεται σε 11 γλώσσες). Οι τουρίστες παρακολούνται να μην αφήνουν σκουπίδια όπου βρουν, να μην κλειδώνουν τις λεγόμενες κλειδαριές της αγάπης (“love locks”) όπου υπάρχει κάγκελο, να μην φορούν μαγιό στο κέντρο της πόλης και να μην χρησιμοποιούν τις σκάλες κτηρίων που είναι αρχιτεκτονικά κοσμήματα ώς χώρο για …πικ νικ.
Τουριστικός φόρος προς όφελος των ντόπιων στη Βαρκελώνη
Η Βαρκελώνη υποδέχτηκε πάνω από 8 εκατ. τουρίστες το 2016. Κατά τους ντόπιους, ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά υψηλός. Για αυτό άλλωστε έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν κραδαίνοντας πλακάτ, που θύμιζαν -σε όποιον το έχει ξεχάσει- ότι η Barceloneta είναι και γειτονιά και όχι ένα θεματικό πάρκο για τουρίστες.
Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε νέους κανονισμούς, που βάζουν φρένο στην κατασκευή νέων ξενοδοχείων στην περιοχή του κέντρου, ενώ οι αρχές αποφάσισαν να επενδύσουν τα έσοδα από τον τουριστικό φόρο σε υπηρεσίες για τους δημότες –αντί να τα κατευθύνουν για δράσεις ενίσχυσης του τουρισμού.
Ο αριθμός των τουριστών στην Ισπανία έχει αυξηθεί κατά 20 εκατ. άτομα την τελευταία πενταετία, φτάνοντας τα 77 εκατ. αφίξεις, σύμφωνα με τη Euromonitor International, ενώ ο τομέας του τουρισμού εισέφερε πάνω από το 14% του ισπανικού ΑΕΠ το 2016.
Η ευχή και η «κατάρα» του Game of Thrones στο Ντουμπρόβνικ
Σύμφωνα με τις επίσημες κροατικές στατιστικές, οι αφίξεις στο Ντουμπρόβνικ αυξήθηκαν κατά 10% το 2016 σε σχέση με το 2015, χάρη και στη δημοτικότητα της τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones, που γυρίστηκε εκεί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πρόσφατα επτά κρουαζιερόπλοια, που μετέφεραν σχεδόν 9.300 επιβάτες έφτασαν ταυτόχρονα στην πόλη, σε μόλις μία ημέρα, και οι αρχές αναγκάστηκαν να εκδώσουν προειδοποίηση κυκλοφοριακής συμφόρησης …πεζών, καθώς την ίδια ημέρα άλλα 25000 άτομα είχαν ήδη αφιχθεί εκεί για τις διακοπές τους. Οι τοπικές αρχές ψάχνουν τώρα τρόπους για να μειώσουν τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στην πόλη!
Πράγα: Ησυχία έστω το βράδυ παρακαλώ
Η Πράγα είναι ανάμεσα στις πόλεις με τις περισσότερες αφίξεις στην Ευρώπη, καθώς μόνο το 2016 υποδέχτηκε περίπου 5,8 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με έρευνα της Mastercard. Μέχρι στιγμής η πόλη δεν έχει φιλοξενήσει διαμαρτυρίες ενάντια στον τουρισμό, αλλά τον Μάιο ενεργοποιήθηκε μια ειδική ομάδα, που κάνει περιπολίες στις πιο πολυσύχναστες περιοχές τη νύχτα, ζητώντας από τους τουρίστες να σέβονται την ώρα κοινής ησυχίας και να μην κάνουν θόρυβο μετά τις 10 το βράδυ, ώστε οι μόνιμοι κάτοικοι να μπορούν να κοιμηθούν χωρίς …αντιπερισπασμούς.
Σαντορίνη: ‘Οχι άλλα ξενοδοχεία, όχι όλα τα κρουαζιερόπλοια μαζί!
Τα παραπάνω προέρχονται από το CNN. Στα δικά μας τώρα, ο δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος – Νικόλαος Ζώρζος μίλησε πρόσφατα στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, λέγοντας ότι το 2017 μπήκε για το νησί με 10.000 επιπλέον κλίνες σε σχέση με πέρυσι… Δέκα χιλιάδες επιπλέον κλίνες σε έναν χρόνο… Σύμφωνα με τον κ. Ζώρζο, η Σαντορίνη είναι ένας «τουριστικός προορισμός κορεσμένος» και για τον λόγο αυτό η δημοτική Αρχή ζητά από το 2015 να ισχύσει ο ειδικός νόμος περί κορεσμού και συνεπώς με την έγκριση του υπουργείου Τουρισμού «να μη δίδονται άλλες άδειες για κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων ή καταλυμάτων».
Σύμφωνα με τον κ. Ζώρζο μια τέτοια εξέλιξη κρίνεται ως επιβεβλημένη «καθώς το δυνατό στοιχείο της Σαντορίνης είναι η ίδια της η γη και με την κατασπατάληση φυσικών πόρων αίρονται τα πλεονεκτήματα που έχει ένας τόπος» και έτσι «για να παραμείνει το νησί ο πρώτος προορισμός στην Ελλάδα θα πρέπει να τύχει προστασίας».
Στο μεταξύ, κάθε έτος καταφθάνουν στο νησί 800.000-850.000 επιβάτες κρουαζιέρας. Για αυτό και σύμφωνα με τον κ. Ζώρζο προωθείται και μια μεγάλη αλλαγή σε ό,τι αφορά τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων, «μια αλλαγή που θα αφορά τη ρύθμιση των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων και την κατανομή των αφίξεων τους μέσα στην εβδομάδα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός σε κάποιες μόνο ημέρες (και έχει αποφασιστεί) μετά από πολύμηνη διαβούλευση με τους φορείς της κρουαζιέρας».
Άρθρο με πληροφορίες από το CNN και το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο του CNN ΕΔΩ