Aquatecture: Η κλιματική αλλαγή φέρνει στο προσκήνιο την πλωτή αρχιτεκτονική

Πηγή φωτογραφίας: Chensiyuan, GFDL

Πηγή φωτογραφίας: Chensiyuan, GFDL

Τη στροφή προς την πλωτή αρχιτεκτονική την υπαγορεύουν δύο διαφορετικές τάσεις: η άνοδος της στάθμης της θάλασσας (και ο φόβος ότι αυτή θα ενταθεί) και η έλλειψη επαρκών χώρων για την ανάπτυξη νέων ακινήτων. Έτσι, το τελευταίο διάστημα, τα σχέδια για πλωτές κατασκευές πληθαίνουν, είτε αυτά αφορούν συγκροτήματα κατοικιών που επιπλέουν στο Λονδίνο είτε ολόκληρες αμφίβιες πόλεις στην Κίνα.

Οι άνθρωποι θα ζουν και θα εργάζονται πάνω στο νερό ολοένα και περισσότερο. Κι αυτό διότι οι κυβερνητικές πολιτικές ανά τον κόσμο φαίνεται ότι μετατοπίζονται σταδιακά από τον σχεδιασμό μέτρων για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, στην αποδοχή του γεγονότος ότι το νερό δεν μπορεί να περιοριστεί για πάντα -και άρα πρέπει να κατακτηθεί.
“Με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πολύ περισσότερο για την ευκαιρία που διανοίγεται να ζήσουμε με το νερό, αντί να το πολεμάμε και να προσπαθούμε να ανακτήσουμε γη από αυτό” δήλωσε -σύμφωνα με το Dezeen– ο αρχιτέκτων Kunle Adeyemi, ιδρυτής του ολλανδικού στούντιο NLE, που έχει ήδη σχεδιάσει πολλά “υδρόβια” κτήρια στην παράκτια Αφρική, μεταξύ των οποίων ένα πλωτό σχολείο σε λίμνη στο Λάγος της Νιγηρίας και οι εγκαταστάσεις ενός ραδιοφωνικού σταθμού στο Δέλτα του Νίγηρα.

Πρωτοπόρα Ολλανδία
Με περισσότερο από το ένα τέταρτο της επικράτειάς της να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, η Ολλανδία -όπου εδρεύει ο Adeyemi- φιλοδοξεί να τεθεί επικεφαλής της στροφής που έχει ξεκινήσει προς την ανάπτυξη πολιτικών χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, που ενθαρρύνουν την …πλωτή διαβίωση. Ήδη, καινούργιες “αποικίες” πλωτών σπιτιών έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στον ποταμό ΙJ του Αμστερνταμ, στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ που αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 18000 νέες κατοικίες, βοηθώντας στην αντιμετώπιση του προβλήματος εύρεσης σπιτιών, που αντιμετωπίζει η πόλη.

Ευέλικτες πόλεις
Η Tracy Metz, fellow του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που έχει περάσει χρόνια μελετώντας αρχιτεκτονικές δομές οι οποίες ενσωματώνουν το υγρό στοιχείο, πιστεύει ότι η αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει. “Έχει να κάνει με τη δημιουργία ευέλικτων πόλεων. Με το πώς χρησιμοποιούμε αυτές τις εκτάσεις, που άλλοτε ανήκουν στο νερό και άλλοτε στην ξηρά” σημείωσε (σε ελεύθερη μετάφραση).
Το 2012, ο Alex de Rijke από τη λονδρέζικη φίρμα dRMM κάλεσε τους Βρετανούς αρχιτέκτονες να μελετήσουν το ολλανδικό παράδειγμα για να λάβουν έμπνευση για την επίλυση του οικιστικού προβλήματος του Λονδίνου. “Δεν υπάρχει έλλειψη νερού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε έλλειψη βροχής”, είπε, “αλλά υπάρχει έλλειψη κατοικίας και έλλειψη περιοχών όπου μπορούν ν΄αναπτυχθούν ακίνητα”.
Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Carl Turner πιστεύει ότι στα επόμενα χρόνια χιλιάδες σπίτια και χώροι εργασίας θα εδρεύουν σε υδάτινους όγκους του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι σήμερα δεν χρησιμοποιούνται.
Μια άλλη λονδρέζικη εταιρεία, η Boca Architects, που πέρυσι σχεδίασε το πρώτο αμφίβιο σπίτι του Ηνωμένου Βασιλείου, σχεδιάζει τώρα, σε συνεργασία με Ολλανδό κατασκευαστή, μια σειρά προκατασκευασμένων πλωτών κατοικιών, που θα τοποθετηθούν στα κανάλια του Λονδίνου. Σύμφωνα με την εταιρεία, 7500 τέτοια σπίτια, με προσιτό κόστος, μπορούν να δημιουργηθούν στα μήκους 50 μιλίων ποτάμια και κανάλια του ευρύτερου Λονδίνου.

“Αquatecture”
Ο συνιδρυτής της Boca Architects, Richard Coutts, δήλωσε από την πλευρά του ότι η “aquatecture” (νεολογισμός για την πλωτή αρχιτεκτονική) μπορεί να προσφέρει αρκετά από τα 440.000 σπίτια, που εκτιμάται ότι χρειάζεται το Λονδίνο για να λύσει το οικιστικό του πρόβλημα. Για να δούμε…

Άρθρο με πληροφορίες από το dezeen

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)

Comments are closed