Αρχιτεκτονική versus επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής

Μεταξύ 1990 και 2010, η νοτιοανατολική Ασία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή του κόσμου ώς προς τις εκπομπές διοξειδίου, σύμφωνα με την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας. Παρότι το ιστορικό μερίδιο της περιοχής στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν είναι τόσο μεγάλο, ωστόσο βρίσκεται η νοτιοανατολική Ασία βρίσκεται υπό μια μετάβαση που και στο μέλλον αναμένεται να την καταστήσει μεγάλο ρυπαίνοντα.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εμφανείς στην περιοχή και μία από τις χώρες που δέχονται την πιο ισχυρή επίδραση είναι η Ταϊλάνδη. Μεταξύ 1997 και 2016, η χώρα βρισκόταν ανάμεσα στις 10 πρώτες του κόσμου, από άποψη μακροπρόθεσμου κινδύνου για κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τη μη γερμανική μη κερδοσκοπική δεξαμενή σκέψης Germanwatch με έδρα τη Βόννη. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, η Ταϊλάνδη έχασε κατά μέσο όρο 140 ανθρώπινες ζωές και 7,6 δισ. δολ. ετησίως, λόγω γεγονότων που σχετίζονται με το κλίμα. Οι πλημμύρες έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτές τις απώλειες.

Γενικότερα (και όχι μόνο στην περιοχή), η αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως έχει επιφέρει άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 84,8 χιλιοστά στο διάστημα 1993-2017, ενώ συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμό 3,20 χιλιοστών τον χρόνο, σύμφωνα με τη NASA.

Ιδιαίτερα πιέζεται από τα φαινόμενα η Μπανγκόκ, που βρίσκεται κοντά στο επίπεδο της θάλασσας, ενώ βιώνει ταχεία ανάπτυξη αστικών υποδομών. Η έλλειψη επαρκών πράσινων χώρων και αποχέτευσης έχουν ώς αποτέλεσμα τα νερά από τους εποχικούς μουσώνες να “εγκλωβίζονται” στους δρόμους της πόλης και να εισβάλουν στα σπίτια. Ωστόσο, η αρχιτεκτονική έχει λύσεις, όπως υποστηρίζει η αρχιτέκτονας Kotchakorn Voraakhom, απόφοιτος του Χάρβαρντ. Η αρχιτέκτονας ίδρυσε πέρυσι το Porous City Network (PCN), ένα δίκτυο που έχει ώς στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικότητας των πόλεων, ώστε να είναι σε  θέση να αντεπεξέλθουν στην κλιματική αλλαγή. Το Δίκτυο ευελπιστεί να πετύχει αυτόν τον στόχο με ενέργειες που αυξάνουν τον συντελεστή απορρόφησης νερού στις πόλεις της περιοχής, μέσω της δημιουργίας δημόσιων χώρων πρασίνου. Σήμερα η ομάδα του δικτύου εργάζεται στο Lat Phrao, μια κοινότητα 4000 νοικοκυριών χτισμένη δίπλα σε κανάλια, η οποία είναι από τις πλέον άμεσα πληττόμενες, όταν εκδηλώνονται πλημμύρες.

Άρθρο με πληροφορίες από το Forbes

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Comments are closed