Η «Αυτοματοποίηση 2.0» αλλάζει τις πόλεις

Πηγή φωτογραφίας: Cyborg, Raíssa Ruschel

Πάνω από το 50% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα είναι ευάλωτες στην αυτοματοποίηση –με άλλα λόγια στα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη- στη διάρκεια των επόμενων δύο δεκαετιών, σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Ινστιτούτου Χωρικής Οικονομικής Ανάλυσης (ISEΑ).  Kαι δεν θα είναι μόνο θέσεις εργασίας, για τις οποίες θα το περίμενε κάποιος (πχ, οδηγοί φορτηγών), αλλά και αρκετές από εκείνες, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν «άβατο» για τα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη (π.χ., φοροτεχνικοί, ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, ταμίες, πωλητές, διοικητικό προσωπικό, σερβίρισμα και προετοιμασία φαγητού κτλ).

Οι εξελίξεις αυτές, που γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς, καθώς η τεχνολογία προχωρά όχι με βήματα, αλλά με άλματα, θα επηρεάσουν  με τη σειρά τους τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι μητροπόλεις: ήδη υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για το ποιες μητροπολιτικές περιοχές στις ΗΠΑ θα επηρεαστούν σφοδρότερα από το … Automation 2.0 και οι ειδικοί τούς συνιστούν να αρχίσουν να προετοιμάζονται .

Συγκεκριμένα, όπως γράφει ο Pete Saunders συνεργάτης του Forbes, πάνω από 700 συνηθισμένα επαγγέλματα εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν δυσμενώς από την περαιτέρω αυτοματοποίηση:  χαρτογραφώντας τις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες τα επαγγέλματα αυτά παρουσιάζουν υψηλότερη συγκέντρωση, έρευνα του ISEA κατάρτισε τη λίστα με τις πιο ευάλωτες πόλεις.

Για παράδειγμα, περιοχές όπως το Λας Βέγκας και το Ορλάντο «κινούνται» οικονομικά από τον τουρισμό και σε αυτές απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι στη φιλοξενία και την εστίαση . Ανατολικά του Λος Αντζελες, χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται  στα κέντρα logistics και τις αποθήκες της περιοχής, καθώς επίσης και στα φορτηγά. Στο Φοίνιξ, έναν κόμβο του real estate, η εργασία …ευδοκιμεί στους κλάδους των κατασκευών, της ασφάλισης και της εκτίμησης ακινήτων. ‘Ολες αυτές οι περιοχές και πολλές ακόμη εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά «τρωτές» στην «Αυτοματοποίηση 2.0».

΄Αρθρο με πληροφορίες από το κείμενο γνώμης του Pete Saunders από το Forbes

Δείτε τη λίστα με τις 10 πιο ευάλωτες πόλεις και διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Comments are closed