Balkan Forum: Η επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη προχωρά μέσω των τεχνολογικών υποδομών

Η τεχνολογική υποδομή, τα επιστημονικά πάρκα με τις ερευνητικές ομάδες τους και η διασύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις συμβάλουν στην ανάπτυξη της καινοτόμας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ανέφεραν ομιλητές στο Balkan Forum.

«Μετά το 2010 άρχισαν να δημιουργούνται τα επιστημονικά πάρκα τέταρτης γενιάς», σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του IASP, Πάρις Κοκορότσικος και πρόσθεσε: «Δεν είναι, πλέον, ερευνητικά γκέτο, αλλά είναι πλατφόρμες που διασυνδέονται μεταξύ τους και με την αγορά. Το Thess INTEC θα είναι από τα καινούργια μέλη, είναι ένα πάρκο τέταρτης γενιάς, που θα αξιοποιήσει την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων». Ο κ. Κοκορότσικος είπε ότι το IASP είναι ένα δίκτυο τεχνολογικών πάρκων, που διασυνδέει μεταξύ τους καινοτόμες επιχειρήσεις. Έχει μέλη 350 τεχνολογικά πάρκα σε 77 χώρες.

«Ξεκινήσαμε πρώτα να δημιουργούμε τα συνεργατικά σχήματα ανάμεσα στις ερευνητικές εταιρείες και τις βιομηχανίες και έπειτα σχεδιάσαμε, δίνουμε έμφαση στις ερευνητικές και επιχειρηματικές ομάδες», τόνισε το μέλος της διοίκησης του Τεχνολογικού Κέντρου «Thess INTEC», Γεωργία Αϋφαντοπούλου. Η ίδια ανέφερε επτά παραμέτρους για την καινοτόμα ανάπτυξη στην οποία θέλει να συμβάλει το τεχνολογικό πάρκο, μεταξύ αυτών, με τη διασύνδεση, με το χωρικό πλαίσιο που θα φιλοξενεί δραστηριότητες τεχνολογίας και έρευνας, με κατεύθυνση για τομεακά μεγάλα προγράμματα στην καινοτομία τα οποία θα είναι «πρωταθλητές» στην έρευνα και στη βιομηχανία. «Η πόλη να δοκιμάσει αυτές τις εγκαταστάσεις, ακόμη και το οδικό δίκτυο εκεί θα είναι ένα πρότυπο για τις έξυπνες πόλεις και την έξυπνη κινητικότητα», συμπλήρωσε.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του «Sofia Tech Park» της Βουλγαρίας, Todor Mladenov, επεσήμανε ότι στη Βουλγαρία αποφασίστηκε, πριν από δύο εβδομάδες, η συγκρότηση ενός εθνικού φορέα για θέματα ανάπτυξης και καινοτομίας, στον οποίο θα εμπλακούν τα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας, ενώ θα διατεθούν κονδύλια για την ανάπτυξη και την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων. «Τα τελευταία χρόνια δημιουργήσαμε ένα κόμβο ψηφιακής καινοτομίας για να παρέχουμε έξυπνες εφαρμογές στις επιχειρήσεις. Εργαζόμαστε σε προγράμματα για την «πράσινη» ενέργεια για τις «έξυπνες» πόλεις. Στο τεχνολογικό πάρκο της Σόφιας έχουμε τα εργαστήριά μας, μέσα στα οποία ερευνητές εργάζονται σε προγράμματα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αξιοποιώντας προγράμματα όπως το Horizon και άλλα, έχουμε τη θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων, έχουμε ένα μουσείο επιστημών αντίστοιχο με αυτό της Θεσσαλονίκης και αθλητικές εγκαταστάσεις», υπογράμμισε.

«Μετά το 2007 κάναμε σημαντικά βήματα για την προώθηση της τεχνολογικής εκπαίδευσης», παρατήρησε ο διευθυντής του Κέντρου Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας της Σχολής Εφαρμοσμένης Μηχανικής του πανεπιστημίου «Κύριλλος και Μεθόδιος» της Βόρειας Μακεδονίας, Radmil M. Polenakovikj. «Έγινε μία καλή αρχή με την κατάρτιση της εθνικής στρατηγικής το 2014, την εισαγωγή στην τρίτη γυμνασίου ως υποχρεωτικό μάθημα για την καινοτομία, καθώς και για την επιχειρηματικότητα, με κατάρτιση σεμιναρίων, στα οποία εμπλέκονται δάσκαλοι και καθηγητές. Μετά το 2010 συνδέσαμε αυτά τα σεμινάρια με τη σχολική ζωή, από την τρίτη γυμνασίου μέχρι και το τέλος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», σημείωσε ο κ. Polenakovikj και συμπλήρωσε: «Το πιο σημαντικό δεν είναι να σταματήσουμε το brain drain, αλλά να ενισχύσουμε την αντίστροφη τάση, να έρχονται εμπειρογνώμονες από τη διασπορά σε επαφή με ταλαντούχους ανθρώπους. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να στηρίξουμε την εθνική μας οικονομία».

Ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ και συντονιστής της συζήτησης, Κυριάκος Λουφάκης, τόνισε ότι παρά τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από τον κορωνοϊό, το Balkan Forum πραγματοποιείται, με την υποστήριξη και του υπουργείου Εσωτερικών, και πρόσθεσε πως είναι σημαντικός ο διάλογος όλων των μερών -και από τη χώρα μας και από τις γειτονικές χώρες- για την περιφερειακή συνεργασία, όπως και για την αντιμετώπιση του brain drain και την παροχή ευκαιριών για ποιοτικές θέσεις εργασίας σε νέους.

Πρωτοφανή ευκαιρία για την Ελλάδα, ώστε να ανασυγκροτήσει το παραγωγικό της μοντέλο και να το κάνει πιο ανταγωνιστικό, εξωστρεφές και βιώσιμο με στοχευμένες επενδύσεις, συνιστούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας -μέσω τηλεδιάσκεψης- στο 2ο Balkan Forum.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι επενδύσεις θα επιτρέψουν στη χώρα να προετοιμαστεί για την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και στις επιχειρήσεις να ανοιχτούν σε νέες αγορές στα Βαλκάνια.

Την εκτίμηση ότι επενδύσεις όπως αυτές των Pfizer, Cisco και Deloitte έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον, που αυτομάτως καθιστά τη Θεσσαλονίκη διεθνές κέντρο, που μπορεί να γίνει τόπος συνάντησης για όλες τις βαλκανικές χώρες στα πεδία της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, διατύπωσε -μέσω τηλεδιάσκεψης- ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε, αναγνωρίζοντας την προοπτική της Θεσσαλονίκης, η Pfizer δημιούργησε στην πόλη το ψηφιακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας, ένα από τα δύο αντίστοιχα σε όλον τον κόσμο (το άλλο βρίσκεται στο Κέιμπριτζ στη Βρετανία), επιλέγοντας την πόλη, έναντι του Βερολίνου, της Μαδρίτης και του Παρισιού. Μάλιστα, ενώ αρχικά είχε κάνει λόγο για 200 προσλήψεις μηχανικών (ήδη έχουν προσληφθεί οι 70), τελικά αναθεώρησε τον στόχο της στους 500.

Τη δημιουργία μόνιμης δομής για τη διαβαλκανική συνεργασία στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει αποδείξει ιστορικά ότι μπορεί να διαδραματίσει πολύ δυναμικό και ενοποιητικό ρόλο στα Βαλκάνια, πρότεινε, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο Φόρουμ, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Καθοριστικό ρόλο μπορεί να έχουν οι φορείς της αυτοδιοίκησης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμος Θεσσαλονίκης.

“Τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG, τα οποία θα τρέξουν τα επόμενα χρόνια, αποτελούν μια χρυσή ευκαιρία για να αλλάξουμε το status της περιοχής”, είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Καράογλου και αναφέρθηκε και στα δύο Mega projects της Θεσσαλονίκης, το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς Thess INTEC και την ανάπλαση της ΔΕΘ.

 

Comments are closed