Biowaste: Στην Κατερίνη το καινοτόμο σύστημα διαλογής στην πηγή

Σε πιλοτικό στάδιο βρίσκεται στον δήμο Κατερίνης, το καινοτόμο σύστημα διαλογής στην πηγή, με τους δύο αυτόνομους κομποστοποιητές οι οποίοι λειτουργούν στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην ορθή διαχείριση των οργανικών αποβλήτων, στο πλαίσιο του έργου “Χρήση συστημάτων Πληρώνω όσο Πετάω και Αυτόνομων Μονάδων Κομποστοποίησης για τη διαχείριση Βιοαποβλήτων σε τουριστικές περιοχές – BIOWASTE”.

Στο πλαίσιο του έργου, διοργανώθηκε ενημερωτική εκδήλωση για τους κατοίκους της Δ.Κ. Σβορώνου, της Ανδρομάχης και του Προσηλίου και παρουσιάστηκαν οι προοπτικές και οι δυνατότητες του BIOWASTE στο αμφιθέατρο του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου στο Προσήλιο Σβορώνου.

Κύριος σκοπός του έργου BIOWASTE, στην υλοποίηση του οποίου ο δήμος Κατερίνης είναι ο επικεφαλής εταίρος, είναι η ευθυγράμμιση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση αποβλήτων και συγκεκριμένα η εγκατάσταση ενός συστήματος διαχωρισμού στην Πηγή (δηλαδή κατά την παραγωγή) των οργανικών βιοαποδομήσιμων αποβλήτων (αποβλήτων κουζίνας και κήπων – πάρκων), με την επιτόπια επεξεργασία τους να διαδραματίζει σημαντικό και βασικό ρόλο.

Ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας παρουσίασε το πρόγραμμα “BIOWASTE” και τα οφέλη του προγράμματος για το περιβάλλον, για τους δημότες αλλά και τη διαδικασία συμμετοχής των δημοτών στο πρόγραμμα.

Ακόμη, οι κάτοικοι ενημερώθηκαν και για τα υλικά που πρέπει να συλλέγονται χωριστά προς κομποστοποίηση. Οι συμμετέχοντες παρέλαβαν δωρεάν όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για την υλοποίηση του έργου (καφέ και πράσινους κάδους, κομποστοποιήσιμες σακούλες κ.λπ.), καθώς επίσης την κατάλληλη ενημέρωση/εκπαίδευση για τις απαιτήσεις και τη λειτουργία του συστήματος.

Τα οργανικά υλικά θα υφίστανται μια ειδική φυσική διεργασία μετατροπής τους σε κομπόστ, ένα φυσικό εδαφοβελτιωτικό υλικό για λίπανση του εδάφους έτοιμο για χρήση, το οποίο θα διανέμεται σε όσους συμμετέχουν στο πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα.

«Η κομποστοποίηση αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τρόπο ανακύκλωσης και μέσω αυτής συνεργαζόμαστε με τη δουλειά της φύσης. Όλα αυτά τα υλικά υπάρχει τρόπος να τα μετατρέψουμε σε ωφέλιμη οργανική ουσία για τον κήπο μας, με τη μέθοδο της κομποστοποίησης, μια εντελώς φυσική διαδικασία που έχει υιοθετηθεί πιλοτικά από τον δήμο μας. Γίνεται, πλέον, εμφανές ότι οι έννοιες της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος δεν είναι αντίθετες αλλά αλληλοσυμπληρώνονται σε ένα λειτουργικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αυτή τη νέα προοπτική ο δήμος Κατερίνης δηλώνει παρών, ενδυναμώνοντας και προάγοντας την περιβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων της πόλης μας», τόνισε στο greenagenda.gr, ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος.

Η ενημερωτική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με εισήγηση του Γιώργου Λύτα, μηχανικού περιβάλλοντος και εκπροσώπου της εταιρίας Enviroplan A.E. η οποία λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος στον δήμο Κατερίνης για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος. «Θα κληθούμε όλοι μας να συλλέγουμε ξεχωριστά τα βιοαποδομήσιμα απορρίμματα που παράγουμε στην κουζίνα μας και στον κήπο μας, ενώ, μέσω ενός συστήματος “πληρώνω όσο πετάω”, να μπούμε σε μια διαδικασία εξοικονόμησης πόρων και για τον δήμο Κατερίνης αλλά και για τη δικιά μας τσέπη μέσω της απομείωσης των δημοτικών τελών», είπε στην ομιλία του.

Comments are closed